1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  8x hier kun je moedermelk nog meer voor gebruiken!

  Gepubliceerd op: 6-7-2021Bewerkt op: 2-27-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-7-2021Bewerkt op: 2-27-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Heb je een lading ingevroren moedermelk in overvloed? Dan kun je er nog meer mee dan het alleen als voeding voor je baby gebruiken. De voedingsstoffen in borstvoeding doen niet alleen wonderen voor de groei van je baby, maar ook voor een hoop andere dingen, zoals uitwendige kwaaltjes bij je baby, bij jouzelf én andere leden in het gezin.

  Dit kun je nog meer doen met moedermelk

  1. Melk in papjes en babyhapjes

  Je kunt de moedermelk die je over hebt of die je hebt afgekolfd ook gebruiken voor papjes of fruithapjes die je voor je baby maakt. Tussen de 4 en 6 maanden is je baby klaar voor zijn eerste hapje, en met een fruithapje of papje is een beetje zoete moedermelk erdoorheen ideaal om het geheel wat zoeter te maken zodat het er net wat makkelijker in gaat!

  1. Moedermelk in het badje

  Zin om het huidje van je baby eens goed in de watten te leggen? Gebruik dan eens wat moedermelk in het badje van je baby, in plaats van badolie. De talloze vitamines en mineralen in moedermelk zijn ontzettend goed voor het babyhuidje! Vaak kan dit ontzettend helpen bij baby’s met uitslag of eczeem. Je kunt de moedermelk natuurlijk ook gebruiken voor het badje van je oudere kindje, of zelfs voor jezelf.

  1. Moedermelk bij een verstopte neus

  Als je baby een verstopte neus heeft zou wat moedermelk kunnen helpen als vervanging van een zoutoplossing, wat het neusje helpt te verlichten zodat je baby weer vrijer kan ademen.

  1. IJsjes met moedermelk

  Als het warm weer is of je baby heeft last van zijn doorkomende tandjes, kan een verkoelend ijsje heerlijk zijn om op te sabbelen. En waarmee maakt je nu beter een ijsje dat met je moedermelk! Voedzaam en lekker. Eventueel gemixt met vers fruit en je hebt een heerlijke hydraterende, verkoelende snack voor de zomer.

  1. Moedermelk voor je oudere kinderen

  Moedermelk is niet alleen voedzaam voor baby’s, ook peuters en kleuters hebben nog profijt van de voedingsstoffen in je borstvoeding. Ookal is het geen volwaardige voeding meer voor oudere kinderen, ze hebben altijd nog iéts aan de voedingsstoffen en afweerstoffen in moedermelk.

  1. Moedermelk doneren

  Heb je echt een hele hoop ingevroren moedermelk over, heb je overproductie of weet je nu al dat je graag iemand blij wil maken met je moedermelk? Dan kan je ook je moedermelk doneren aan moeders die zelf moeite hebben genoeg borstvoeding te maken. Dat kan bij verschillende moedermelkbanken, waarbij je je moedermelk volgens de richtlijnen kunt invriezen en opsturen voor donatie.

  1. Moedermelk op pijnlijke tepels

  Heb je last van gevoelige tepels of tepelkloven door het borstvoeden? Een beetje moedermelk op je tepels en tepelhoven masseren na iedere voeding kan je helpen de huid sneller te herstellen. Dat is natuurlijk geen vervanging voor tepelzalf, maar het kan het proces wel versnellen.

  1. Zalf of bodylotion met moedermelk

  Op zoek naar een rijke, hydraterende en verzorgende bodylotion of babyzalf? Dan kun je eens proberen wat moedermelk toe te voegen aan kokosolie, vaseline, olijfolie of etherische olie. Dat kan goed helpen bij bijvoorbeeld uitslag of eczeem!

  Waarvoor heb jij je moedermelk wel eens gebruikt?

  Alles weten over borstvoeding? Dat kan met onze borstvoedingscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard