1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  7x tips voor borstvoeding geven in het openbaar

  Gepubliceerd op: 6-26-2020Bewerkt op: 11-15-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-26-2020Bewerkt op: 11-15-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Borstvoeding geven aan je baby op openbare plekken; je ontkomt er niet aan. Het kan in het begin best ongemakkelijk en wennen zijn. Ben je zwanger of geef je op dit moment borstvoeding? Dan kunnen de volgende tips goed van pas komen.

  Borstvoeding geven in het openbaar

  Het voordeel van het geven van borstvoeding als voeding voor je baby, is dat je het altijd bij je je hebt. Je hoeft geen flesje en flesvoeding mee te nemen en bent niet afhankelijk van bijvoorbeeld een magnetron. Jouw moedermelk is altijd op temperatuur en je hebt geen extra attributen nodig, indien het borstvoeding geven goed verloopt. Toch is het geven van borstvoeding in het openbaar wel even wennen. Of je nou in een restaurant zit, aan het winkelen bent of de dag doorbrengt in een pretpark: er moet gevoed worden. Het is belangrijk om een manier te vinden waar jij je comfortabel bij voelt. Om je hierbij te helpen hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet.

  1. Neem de tijd om te wennen

  Borstvoeding geven in het openbaar is niet voor iedereen meteen de normaalste zaak van de wereld. Neem daarom rustig de tijd om zowel jezelf als je baby te laten wennen. Ziet het er niet raar uit? Wil mijn baby wel in een andere omgeving drinken? Allemaal vragen die in je opkomen. Ben je zenuwachtig voor dat weekendje weg dat op de planning staat? Ga dan een aantal keer naar verschillende plekken waarvan jij denkt dat je je op je gemakt zult voelen tijdens het geven van borstvoeding. Je kunt dan goed testen of je baby ook in een andere omgeving borstvoeding drinkt en hoe jij dit voor jezelf zo fijn mogelijk kan maken. Ben je bang dat het er raar uit ziet? Geef dan eens thuis borstvoeding voor de spiegel.

  2. De juiste voedingskleding

  Wanneer je borstvoeding geeft kom je er al snel achter dat niet elk kledingstuk even handig is om te dragen. Dat ene jurkje kan net zo leuk staan, maar als deze niet praktisch is heb je jezelf er alleen maar mee. Ben je van plan om de komende tijd borstvoeding te blijven geven? Schaf dan een aantal kledingstukken aan die dit nét iets makkelijker maken. Zo bestaan er speciale voedingsshirts-, tops- en bh's waardoor je eenvoudig en discreet je baby kunt voeden. Ook kun je zelf twee topjes over elkaar heen doen, waarbij de hals makkelijk naar beneden kan. Wanneer je de bovenste top omhoog doet en de onderste omlaag, creëer je hetzelfde effect.

  3. Ga samen op pad

  Niet iedereen voelt zich comfortabel om borstvoeding te geven wanneer anderen kunnen meekijken. Wil jij liever wat meer beschut zitten, ook in een omgeving die zich daar niet goed voor leent? Neem dan iemand mee tijdens je uitstapjes in het openbaar. Diegene kan dan voor je gaan zitten, zodat jij beschut zit. Ook is het natuurlijk veel gezelliger en heb je afleiding tijdens het voeden waardoor het voor jou wellicht een stuk minder ongemakkelijk is. Je zult merken dat je het dan op een gegeven moment ook niet meer eng vind om alleen in het openbaar te voeden.

  4. Borstvoedingsdoek

  Ga je alleen op pad en wil je tijdens het geven van borstvoeding voldoende privacy? Dan kan een borstvoedingsdoek uitkomst bieden. Hierdoor ben je bedekt tijdens het voeden, maar kun je zelf nog wel je baby zien. Sommige baby's vinden het niet fijn om bedekt te zijn tijdens het drinken, maar daar kom je maar op één manier achter.

  Borstvoeding geven in draagzak

  5. Draagdoek of draagzak

  Een goed alternatief voor een borstvoedingsdoek, is een draagdoek of draagzak. Het voordeel hiervan is dat je discreet kunt voeden omdat de draagzak- of doek en het hoofdje van je baby voor voldoende privacy zorgen. Ook heb je hierdoor je handen vrij, wat ook een fijne bijkomstigheid is.

  5. Je baby op tijd voeden

  Merk je dat je baby honger begint te krijgen? Dan is dat een goed moment om borstvoeding te geven. Op deze manier begint je baby - hopelijk - niet te huilen, waardoor hij meer ontspannen is en het aanleggen een stuk beter gaat. Je baby heeft honger wanneer hij:

  • Smakt
  • Zuigbewegingen maakt
  • Zijn tong uitsteekt
  • Aan zijn handjes sabbelt

  6. Wees je bewust van je borstvoedingsrechten

  Wist je dat het volgens de wet is vastgesteld dat je in het openbaar borstvoeding mag geven? Indien je in een restaurant of andere openbare ruimte bent en er een probleem van wordt gemaakt dat jij je kind daar borstvoeding geeft, wees je er dan van bewust dat jij in je recht staat. Dit kan per land verschillen, maar in veel landen - zoals Nederland - is dit normaal.

  7. Omarm het

  Vergeet niet dat het een ontzettend mooi en natuurlijk proces is om borstvoeding te geven. Probeer je daarom minder druk te maken over het voeden in het openbaar. Hoe vaker je het doet, hoe normaler het voor jou en je baby wordt. Je ziet het op social media ook steeds vaker. Zo postte model Ashley Graham een filmpje over borstvoeding geven in een taxi.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot borstvoeding.

  • group-image
   5 dagen geleden

   Borstvoeding

   69 leden

  Heb jij nog tips voor borstvoeding geven in het openbaar? Deel ze hieronder in de reacties!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard