1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Welke soort fopspeen is het beste voor je baby?

  Gepubliceerd op: 2-23-2023Bewerkt op: 2-21-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-23-2023Bewerkt op: 2-21-2024
  Auteur: Maartje SchefferIn samenwerking met: Speenwinkel
  Als ouder is je grootste wens dat je baby blij en tevreden is. Een fopspeen kan hier een belangrijke rol in spelen. Het zuigen op een fopspeen biedt troost, helpt je baby om in slaap te vallen en bevordert de natuurlijke zuigreflex. Bovendien voorkomt een speen dat je kindje zuigalternatieven zoekt, zoals duimen. Maar welke variaties fopspenen zijn er op de markt en welke is dan het meest geschikt voor jouw baby? In dit artikel duiken we hier verder in.

  De soorten spenen

  Er is geen universele oplossing als het gaat om het vinden van de beste speen voor je kleintje. Alle baby’s, maar ook alle ouders, hebben een persoonlijke voorkeur. Daarom zijn er verschillende soorten, materialen, vormen en maten fopspenen verkrijgbaar. Twee van de bekendste en populairste merken zijn BIBS en Frigg. Daar waar Frigg enkel de klassieke ronde speen hanteert, heeft BIBS drie varianten in het assortiment, namelijk de klassieke ronde speen, de anatomische/orthodontische speen en de symmetrische speen. Hieronder leggen we de verschillen uit, zodat je eerst kunt bepalen welk type fopspeen het beste aansluit bij je wensen.

  De klassieke ronde speen: De klassieke ronde speen lijkt het meeste op de moederborst. De vorm en grootte van de tepel is namelijk nagebootst bij dit type fopspeen. Wil je de overgang van borstvoeding naar flesvoeding vergemakkelijken? Dan is een ronde speen ideaal. Ook als je borstvoeding en flesvoeding combineert is een klassieke ronde speen uitermate geschikt: het voorkomt verwarring voor je kleintje.

  Symmetrische speen: De symmetrische speen kenmerkt zich door een platte basis en een zuiggedeelte dat zowel rond als ovaal is. De vorm van deze speen zorgt ervoor dat de tong van je kindje plat in de mond blijft liggen en drukt de speen tegen het gehemelte. Hierdoor hoeft je kleintje minder kracht te zetten tijdens het zuigen. Deze speen is ook zacht voor het tandvlees en gehemelte.

  Anatomische/orthodontische speen: Heb je twijfels over het gebruik van een fopspeen voor je kindje, vanwege verhalen over mogelijke tandheelkundige problemen als gevolg van speengebruik? Dan is een anatomische speen (orthodontische speen) de beste keus. Deze speen-variant is namelijk ontworpen om de natuurlijke ontwikkeling van het gehemelte, de kaak en de tanden te bevorderen. Dit model wordt dan ook regelmatig aangeraden door tandartsen. Orthodontische fopspenen zijn ontworpen met een speciale vorm: de bovenkant is bol en de onderkant is plat. Deze vormgeving stimuleert de mondmotoriek op een positieve manier, wat bijdraagt aan het voorkomen van problemen met de kaakontwikkeling en spraak.

  Natuurrubber latex vs. siliconen speentjes

  Spenen worden gemaakt van verschillende materialen. Fopspenen zijn meestal gemaakt van natuurrubber/latex of siliconen. De rubberen/latex fopspeen is zachter en flexibeler dan de siliconen speen en lijkt daardoor meer op de tepel van de moeder. De siliconen speentjes zijn steviger en gaan vaak wat langer mee dan de latex variant. De keuze voor fopspenen van natuurrubber/latex of siliconen hangt meestal af van wat de baby prettig vindt, eventuele allergieën en de persoonlijke voorkeur van de ouders.

  Welke maten fopspeen zijn er?

  Behalve de verschillen in vorm en materiaal zijn er ook verschillende maten spenen en is het van belang dat je de juiste maat kiest voor je kindje. De speen mag niet te groot en niet te klein zijn en moet goed in de mond van de baby passen. Er zijn doorgaans vier maten fopspenen:

  • Maat 1: 0-6 maanden
  • Maat 2: 6-18 maanden
  • Maat 3: 18+ maanden
  • One size: 0+

  Het is aan te raden om meerdere maten uit te testen om de ideale pasvorm voor je baby te ontdekken. Hoewel leeftijdsaanbevelingen een nuttig uitgangspunt bieden, kan het voorkomen dat jouw kindje beter gedijt bij een andere maat. Dit is afhankelijk van zowel de individuele voorkeuren als de mondstructuur van je baby. Alle maten kunnen veilig vanaf de geboorte worden gebruikt.

  Fopspeen kiezen

  Het kiezen van de juiste speen is natuurlijk essentieel, maar laten we eerlijk zijn... het is toch ook geweldig als de speen matcht met de outfit van je baby? Er is een breed scala aan spenen beschikbaar in allerlei kleuren en vormen. Of je nu voorkeur hebt voor zachte pastelkleuren, levendige tinten, een klassieke ronde vorm of een uniek bohemian design, er is voor elk wat wils! Hier enkele handige links:

  Spenen personaliseren met naam

  Een superleuke en praktische optie is het personaliseren van spenen. Door de naam van je kindje op het speentje te zetten, zorg je ervoor dat deze uniek is en niet meer verwisseld wordt met die van bijvoorbeeld een ander kindje op de crèche. Je hebt de keuze uit diverse lettertypes, of je nu gaat voor een stoere, speelse of elegante look.

  Dit artikel is geschreven in samenwerking met Speenwinkel

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard