1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Soorten fietszitjes

  Gepubliceerd op: 6-5-2018Bewerkt op: 4-27-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-5-2018Bewerkt op: 4-27-2022
  Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Bobike
  Hier kunnen we kort over zijn, er bestaan fietszitjes voor plaatsing voorop de fiets en fietszitjes voor plaatsing achterop de fiets en de zogenaamde junior zitjes voor grotere kinderen.

  Voorzitje
  Fietszitjes voor voorop de fiets worden ook regelmatig mini zitjes genoemd. Een fietszitje voor voorop de fiets bevestig je meestal aan de stuurbuis. Check voor aanschaf altijd of jouw fiets voldoet aan de specificaties van het fietszitje. Voorzitjes zijn geschikt voor kinderen met een gewicht van negen tot vijftien kilo. Of met een leeftijd van ongeveer negen maanden tot drie jaar oud maar het gewicht is dus altijd leidend. Voor fietsen met een A-head balhoofdstel of een verstelbare stuurpen zijn speciale adapters verkrijgbaar en ook voor vouwfietsen bestaan er adapters. Inspiratie opdoen? Bekijk hier eens de voorzitjes van Bobike.

  Achterzitje
  Wanneer je kind te groot of te zwaar is geworden voor het voorzitje of wanneer de fiets gedeeld moet worden met een broertje of zusje, verplaatst het naar een achterzitje. Achterzitjes worden ook aangeduid met de term maxi zitjes. Achterzitjes zijn geschikt voor kinderen van achttien maanden tot vijf jaar en tot een lichaamsgewicht van tweeëntwintig kilo. En we zeggen het nog maar een keer, het gewicht is leidend. Veel achterzitjes zijn uitgerust met een bagagedrager bevestiging, deze zijn tegenwoordig bijna allemaal geschikt voor gebruik op e-bikes. Als je fiets geen bagagedrager heeft, of jouw bagagedrager voldoet niet aan de norm (hij moet goedgekeurd zijn om vijfentwintig kilo te dragen), kijk dan naar een kinderzitje met framebevestiging. Inspiratie opdoen? Bekijk hier eens de achterzitjes van Bobike.

  Junior zitje
  Een Junior zitje is een zitje dat steun biedt bij het zelfstandig rechtop zitten achterop de fiets. In geen geval is het alternatief voor een fietszitje. Een junior zitje heeft een draaggewicht tot maar liefst 35 kilogram en is voorzien van een heupgordel zodat je kind niet kan gaan staan achterop de fiets. Sommige versies kun je dicht klappen wanneer je ze niet gebruikt. Ze fungeren dan als bagagedrager. Junior zitjes zijn geschikt voor kinderen van vijf tot tien jaar en tot een lichaamsgewicht van vijfendertig kilo. En je raadt het al, het gewicht is leidend.

  Voordelen en alternatieven
  Er zijn nog andere manieren om je kindje veilig mee te nemen op de fiets. Een bakfiets bijvoorbeeld. Nadeel van een bakfiets is dat het niet het meest flexibele vervoermiddel is. Zeker niet midden in de stad. De bak is behoorlijk groot en je kunt minder scherpe bochten nemen. Bovendien moet je kindje al wel wat groter zijn, in elk geval groot genoeg om er los in te kunnen zitten.

  In plaats van een compleet fietszitje, kun je ook alleen voetsteuntjes (en eventueel een beugel op je bagagedrager) gebruiken. Ook hiervoor geldt dat je kindje groot genoeg moet zijn om daar veilig op te kunnen zitten. Er zijn verder geen gordels of gespjes om je kind vast te zetten op je bagagedrager. En zorg altijd voor een goede afscherming van de spaken! Met een compleet fietszitje of junior zitje ben je daarom altijd slimmer uit.

  Waar moet je op letten bij het kiezen van het juiste fietszitje voor jouw kindje? Je leest het hier.

  Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bobike

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard