Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BabyBabyspullenKinderstoel

Kinderstoel

ZP® - Magazine

, 7 September 2020 17:07Laatste update op: 1 October 2021 16:29

Er komt een moment dat het tijd is om een kinderstoel te kopen zodat je kindje gezellig met jullie aan tafel kan zitten en kan mee-eten. Een kinderstoel of eetstoel baby aanschaffen doe je wanneer je kindje zelfstandig kan zitten. Maar er is veel keuze op het gebied van kinderstoelen. Welke kinderstoelen zijn er allemaal en welke ga je kopen voor jouw kindje? Wij geven je een overzicht.

Wanneer een kinderstoel aanschaffen?

Een reguliere kinderstoel schaf je aan als je kindje zelfstandig kan zitten. Dit betekent dus dat je kindje geen hulp nodig heeft bij het gaan zitten. De meeste kinderen kunnen zelfstandig zitten als ze tussen de 6 en 9 maand oud zijn. Het precieze moment is per kind verschillend, omdat elk kind zich in eigen tempo ontwikkelt. Zelfstandig zitten betekent niet dat je kindje kan blijven zitten als jij hem in een zithouding hebt gezet. Nee, je kindje doet dit in z’n eentje. Hij kan zich vanuit de lighouding zelf omhoog drukken.

Als je kindje dit nog niet zelfstandig kan, wacht dan nog even met het aanschaffen en gebruiken van een kinderstoel, want:

 • De nek- en rugspieren van je kindje zijn dan nog niet helemaal goed ontwikkeld en sterk genoeg om het lichaam in zithouding te houden. Als je je kindje te vroeg in een kinderstoel zet moeten de spieren forceren, waardoor de rug kan inzakken en er spierzwakte kan ontstaan. En dat wil je niet! Dit kan gevolgen hebben voor de verdere groei van je baby.
 • Kindjes die te vroeg “gedwongen” zitten kunnen later bepaalde stappen in de ontwikkeling van de motoriek overslaan. Bijvoorbeeld het overslaan van tijgeren of kruipen. Daardoor gaan kindjes soms billenschuiven en duurt het soms langer voordat je kindje gaat staan en lopen.

Soorten kinderstoelen

Er zijn ook kinderstoelen, of eigenlijk babystoelen, waar je je baby al vanaf de geboorte in kunt leggen. De meeste kinderstoelen gaan ongeveer 3 jaar mee. Maar er zijn verschillende soorten kinderstoelen, en ook zogenoemde ‘meegroeistoelen’, die langer dan 3 jaar meegaan. Hier een overzicht van de soorten kinderstoelen:

 • De kinderstoel met eetblad. Dit is handig, want je kindje heeft zo zijn eigen plekje voor speeltjes of eten. Ook kun je het eetblad vaak over je eigen tafel schuiven.
 • Een inklapbare kinderstoel. Handig als je niet zoveel ruimte thuis hebt, deze is namelijk makkelijk om op te bergen.
 • Een kubuskinderstoel. Deze stoel bestaat uit twee delen. Je kunt deze stoel ook gebruiken als tafeltje.
 • Een aanschuifstoel, die je aan tafel kunt schuiven. Een aanschuifstoel neemt niet zoveel ruimte in beslag omdat je de stoel onder tafel kunt schuiven.
 • Een meegroeistoel. Deze heeft een verstelbare zitplank en voetenplank, voor als je kindje groeit. Deze stoel kan dus wel tot de tienerjaren mee.
 • Een hangstoel. Dit is een stoel zonder poten, die je aan het tafelblad of aan de poten vastmaakt.

Tips bij het gebruiken van een kinderstoel

Het is belangrijk dat je je kindje niet te veel in de kinderstoel zet.

 • Als je kindje eigenlijk nog een beetje klein is om in een kinderstoel te zitten, gebruik dan een stoelverkleiner. Dit is een laagje die je in de kinderstoel kunt doen en zorgt ervoor dat je kindje stevig zit en niet wegglijdt.
 • Zet je kindje altijd vast met een gordel zodat hij niet uit de stoel kan glijden of eruit kan klimmen.
 • Zorg ervoor dat je kindje niet met zijn beentjes bij de muur of de tafel kan komen, zodat hij zich niet af kan zetten. Als dat wel kan zou het kunnen dat je kindje zich afzet en de stoel omver valt..

Veiligheid kinderstoel

Kinderstoelen kunnen wel gevaarlijk zijn. Laat je kindje nooit alleen achter in de kinderstoel. Houd hem altijd in de gaten en blijf erbij zitten. Een ongeluk zit in een klein hoekje!

Meer over dit onderwerp:

 • Vaste voeding baby: dit kan je verwachten
 • Magazine

 • Mijn week

 • Zoeken

 • Dashboard