1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Baby’s schoppen er flink op los in de baarmoeder, maar waarom?

    Gepubliceerd op: 2-27-2020Bewerkt op: 9-26-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-27-2020Bewerkt op: 9-26-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Het eerste schopje van een baby is een bijzonder moment. Vooral tijdens je eerste zwangerschap komen de schopjes als een verrassing. Maar waarom schoppen baby’s eigenlijk tijdens de zwangerschap?

    Baby en bewegen in baarmoeder

    De baby brengt negen maanden in de baarmoeder door. Het is een veilige omgeving waar de baby zich in deze periode goed kan ontwikkelen. Hoewel de ruimte in de baarmoeder beperkt is, kan de baby zich volop bewegen. Dit is volgens experts ook belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Schopjes zijn namelijk bevorderlijk voor de ontwikkeling van gezonde botten en gewrichten. Wanneer de baby 7 weken oud is, en dus nog een foetus is, begint hij zich in de baarmoeder te bewegen. Volgens het tijdschrift Ultrasound in Obstetrics & Gynecology begint de foetus vanaf zeven weken zijn nek te buigen. Naarmate de weken vorderen zal de foetus zich steeds meer gaan bewegen. Bijvoorbeeld hik-, arm- en beenbewegingen, stretchen en duimzuigen.

    Wanneer voel je de eerste schopjes?

    Hoewel de foetus al eerder schopt, kun je deze pas voelen vanaf 16-18 weken zwangerschap. Op dat moment is de foetus al verder in de ontwikkeling en daardoor sterker waardoor de schopjes krachtiger zijn.

    Reflex of bewuste bewegingen?

    Heeft een baby zijn bewegingen in de baarmoeder onder controle? Of is het slechts een reflex? Niamh Nowlan, een bio-ingenieur aan het Imperial College in Londen, heeft hier onderzoek naar gedaan. “Deze vroege bewegingen zijn zeer waarschijnlijk een reflex”, zegt hij. Toch kan dit volgens Nowlan tijdens de zwangerschap veranderen. “Later in de zwangerschap kan het gaan om meer gecoördineerde bewegingen. Het is dan waarschijnlijk dat de hersenen bepalen hoeveel en wanneer de baby beweegt.”

    Gevolgen weinig beweging baby

    Dat beweging belangrijk is voor de baby is voor Nowlan duidelijk. Eerder publiceerde ze een artikel in het tijdschrift European Cells & Materials over dit onderwerp. Hierin beschreef ze dat weinig beweging verschillende gevolgen kan hebben voor een baby. “Wanneer de baby zich niet of weinig beweegt in de baarmoeder kan dit leiden tot aangeboren afwijkingen, zoals verkorte gewrichten en dunne botten die gevoelig zijn voor fracturen”, aldus Nowlan.

    Beweegt de baby genoeg?

    Volgens Nowlan is er geen vaste hoeveelheid normale foetale beweging tijdens de zwangerschap. “Zwangeren wordt verteld dat ze moeten letten op significante veranderingen in de beweging van de baby. Dat is eigenlijk het enige advies dat kan worden gegeven.” Het is lastig om onderzoek te doen naar foetale bewegingen. Deze bewegingen kunnen alleen in het ziekenhuis worden gemeten. Dit kan echter alleen voor een korte tijd worden gedaan. Hierdoor ontstaat er geen duidelijk beeld van een gemiddeld aantal bewegingen tijdens een zwangerschap. Nowlan en haar collega’s willen dit graag op een andere manier mogelijk maken. Zij zijn bezig met het ontwikkelen van een monitor voor foetale bewegingen die de zwangere dagelijks kan dragen. Ze hebben de monitor bij 44 vrouwen getest. Deze vrouwen waren tussen de 24 en 34 weken zwanger. De monitor is er tijdens deze testfase in geslaagd om ademhaling, schrikbewegingen en andere lichaamsbewegingen te detecteren.

    Verband geslacht en beweging

    Volgens een studie, die in 2001 werd gepubliceerd in het tijdschrift Human Fetal and Neonatal Movement Patterns, bewegen jongens mogelijk meer in de baarmoeder dan meisjes. Dit was goed te zien in de vergelijking van de beenbewegingen. De steekproefgrootte van deze studie was klein en bestond uit ‘slechts’ 37 baby’s. Hierdoor is het volgens Nowlan lastig om hier uitspraken over te doen.

    Verschil schopjes per zwangerschap

    “Elke vrouw ervaart schopjes van haar baby anders, ook kan dit gevoel bij dezelfde vrouw per zwangerschap veranderen”, aldus Nowlan. Dit laatste heeft ze zelf ook ervaren tijdens haar zwangerschappen. Bij de zwangerschap van haar tweede kindje voelde ze de schopjes veel sterker. “Ik kon ook altijd zien waar de voeten van mijn zoontje zich bevonden.” Volgens Nowlan kan dit komen door de baarmoederspieren die na de eerste zwangerschap zijn uitgerekt.

    Hoe hard schoppen baby’s in de baarmoeder?

    Dat baby’s schoppen in de baarmoeder staat vast, maar hoe hard schoppen ze eigenlijk? Om een idee te krijgen hebben Nowlan en haar collega’s dit vergeleken met de zwaarte in kilogram. Wanneer de baby twintig weken in de baarmoeder zit zullen de schopjes vergelijkbaar met een kracht van twee kilogram. Tien weken later wordt deze kracht verdubbeld naar vier kilogram. Je zou denken dat het daarna nog krachtiger wordt, maar het tegenovergestelde gebeurt. “Dit komt waarschijnlijk omdat er minder ruimte is voor de baby om te bewegen”, aldus Nowlan.

    Overige bewegingen tijdens zwangerschap

    Een baby maakt naast schoppen, ook andere bewegingen. Zo opent en sluit de baby zijn mond, beweegt hij zijn hoofd en zuigt hij aan zijn duim. Ook maakt hij ademhalingsbewegingen. Een baby ademt dan geen lucht in, maar vruchtwater. Dit is goed voor de borstspieren van de baby.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard