1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Dreumes 13 maanden oud

  Gepubliceerd op: 30 augustus 2023 17:03Bewerkt op: 28 september 2023 15:37
  ZP® - Groeikalender Gepubliceerd op: 30 augustus 2023 17:03Bewerkt op: 28 september 2023 15:37
  Auteur: Maartje Scheffer
  Je kleintje is officieel een dreumes van 13 maanden oud en beweegt zich met elke dag vol zelfvertrouwen verder de grote wereld in. Deze fase zit boordevol ontdekkingen en avonturen, en jij hebt het privilege om getuige te zijn van elke kleine mijlpaal.

  Dreumes 13 maanden

  Je kindje is nu officieel een dreumes. Het komende jaar zal je kind ook nog volop blijven groeien, maar in een iets minder rap tempo. Ook cognitief zal je kind grote sprongen maken, de motoriek zal aanzienlijk verbeteren én qua uiterlijk zal je zien dat de definitieve haarkleur van je kind zichtbaar wordt. Het brein van je kleine zal steeds beter complexe verbanden kunnen begrijpen, en bovenal wordt het eigen willetje van je kind goed merkbaar. Je dreumes zal een hoop energie van je vergen, waardoor het ook belangrijk is dat jij goed voor jezelf blijft zorgen.

  Fysieke ontwikkeling dreumes van 13 maanden

  Je dreumes is nu een ware ontdekkingsreiziger. Het is geen geheim dat ze een eigen willetje beginnen te tonen en dat kan soms best grappig zijn. Van lopen met wiebelige stapjes tot het imiteren van jouw bewegingen, hun fysieke ontwikkeling is fascinerend om te zien. Ze kunnen zelfstandig rechtop staan en misschien zelfs al een paar stappen zetten zonder hulp. Een kleine wandelaar in de maak. Misschien kan jouw kleine zelfs al zelfstandig lopen!

  Mentale en emotionele ontwikkeling dreumes van 13 maanden

  Terwijl hun wereld groter wordt, groeit ook hun mentale en emotionele wereld. Het is normaal dat ze verlatingsangst kunnen vertonen – een teken dat ze zich hechten aan hun vertrouwde mensen. Dat kan soms betekenen dat je een kleine schaduw hebt terwijl je door het huis beweegt. Troost jezelf met de gedachte dat dit een teken is van de sterke band die jullie delen en dat deze fase weer voorbij is voordat je het doorhebt.

  En laten we eerlijk zijn, hun vermogen om jou te imiteren is ronduit hilarisch. Van het nadoen van je gekke dansjes tot het napraten van geluiden, het is een geweldige manier om samen te lachen. Deze imitatievaardigheid is niet alleen leuk, maar het draagt ook bij aan hun cognitieve ontwikkeling.

  Jij en je dreumes van 13 maanden

  Jij bent nog steeds de grootste held van je dreumes, zelfs als hun eigen wil langzaamaan naar voren komt. Het is belangrijk om geduldig te blijven en grenzen te stellen op een liefdevolle manier. Het opbouwen van routines kan zowel jou als je dreumes helpen om te navigeren in deze nieuwe fase. Dit biedt een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid.

  Wat kun je samen doen met een dreumes van 13 maanden oud? Nou, de mogelijkheden zijn eindeloos! Denk aan het lezen van kleurrijke boekjes, samen spelen met eenvoudig speelgoed, en ontdekkingstochten in de natuur – zelfs als dit betekent dat je drie minuten staart naar een interessant uitziende tak. Of probeer eens een eenvoudig spelletje verstoppertje. Het plezier dat ze hebben terwijl ze zich proberen te verstoppen (en zichzelf soms onbedoeld onthullen) is onbetaalbaar. Laten we niet vergeten dat deze fase ook een geweldige tijd is om voor te lezen. Zelfs als ze misschien nog niet alle woorden begrijpen, draagt dit bij aan hun taalontwikkeling en versterkt het jullie band.

  En onthoud, als je even behoefte hebt aan een pauze van al die avonturen, schop dan je voeten omhoog terwijl je geniet van een kopje thee – zelfs als het maar voor twee minuten is. Want laten we eerlijk zijn, elke ouder verdient een mini-moment van rust.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard