Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BabyBabykalenderBaby week 17

Baby 16 weken oud

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 27 January 2020 20:57Laatste update op: 26 November 2021 18:26

Weet je nog toen je baby alleen nog communiceerde door te huilen en andere geluiden te maken? Die periode laat je kleintje steeds meer achter zich nu hij begint te brabbelen, heb jij de eerste ‘mama’ of ‘papa’ al gehoord? Ook kan de komende weken het eerste tandje doorkomen en komt er een nieuw dagelijks ritueel bij: tanden poetsen!

Ontwikkelingen bij je baby

Taalontwikkeling en communicatie

Blablabla, je baby ‘kletst’ je soms de oren van het hoofd. Niet dat jij er veel van kan maken, maar het is een goed begin van de taalontwikkeling van je baby. ‘Mama’ en ‘dada’ kunnen nu ook onderdeel worden van zijn vocabulaire. Heb je dit nog niet voorbij horen komen? Geen zorgen, alles op zijn tijd. Je kleintje vindt het helemaal leuk als jij terug gaat praten, zo voeren jullie samen hele gesprekken. Op deze manier krijgt je baby door dat dit de manier is waarop hij met jou kan communiceren. Ook zul je merken dat een melodie van een liedje sneller blijft hangen. Zet een playlist aan met kinderliedjes en zing zelf mee, je kindje vindt het prachtig!

Kwijlen & het eerste tandje

Merk je dat je baby de laatste tijd veel meer begint te kwijlen? De speekselklieren van je kleintje zijn volop in ontwikkelingen en dat kun je goed merken. Ook kan dit alles te maken hebben met een andere belangrijke ontwikkeling: het eerste tandje van je baby! Dit kun je vooral merken wanneer je baby ook andere symptomen vertoont zoals slaapproblemen, veel huilen, weigeren om te eten en op alles willen kauwen of bijten. Het verschilt erg per baby wanneer het eerste tandje doorkomt, dit gebeurt vaak tussen de 4 en 7 maanden.

Nog geen eerste tandje te bekennen? Dan is dit ook niks om je zorgen over te maken. Eén tandje betekent niet dat tanden poetsen nog niet nodig is, het tandje is namelijk erg kwetsbaar. Er zijn dan ook speciale tandenborstels en tandpasta voor baby’s. Dat het eerste tandje door is betekent niet dat je baby binnen no-time een mond vol tanden heeft, het duurt nog even voordat alle tandjes van je baby doorkomen,dit moment komt vaak pas rond het derde levensjaar.

Ontwikkelingen bij jou

Menstruatie & anticonceptie

De tijd vliegt, je kunt je bijna niet voorstellen dat de bevalling al 17 weken geleden is. Je lichaam is nog aan het ontzwangeren en na de bevalling duurt het vaak even voordat de menstruatiecyclus weer op gang komt. Dit kan een paar weken duren, maar ook een paar maanden. Ben jij al (weer) begonnen aan anticonceptie? Of kies je er bewust voor om andere voorbehoedsmiddelen te gebruiken of de natuur zijn gang te laten gaan? Mocht je hier nog niet bij stil hebben gestaan en (nog) niet klaar zijn voor een volgende zwangerschap, dan is het goed om je in te lezen in de verschillende soorten anticonceptie. Wellicht wil je overstappen naar een andere soort anticonceptie dan voor de zwangerschap. Bijvoorbeeld de anticonceptiepil, een pessarium, de prikpil of een implanon.

Sporten & beweging na de bevalling

Je bent 4 maanden geleden bevallen, het is niet zo gek dat je lichaam nog moet [herstellen van de bevalling(herstellen-na-de-bevalling-wat-gebeurt-er-allemaal-met-jou-en-je-lichaam). Je lichaam is nog volop bezig met ontzwangeren. Elke bevalling is anders, en dus ook het herstelproces. Geef je lichaam de tijd om goed te herstellen. Ga daarom niet gelijk fanatiek sporten maar bouw dit rustig op. Gelukkig kun je zelf wel verschillende dingen doen om het herstel na de bevalling te bevorderen.

Weetjes en tips

Verzekeringen onder de loep nemen

Heb jij al nagedacht over een geschikte zorgverzekering nu je baby er is? Tot 1 januari kan je er een kiezen die het beste bij jou en je baby past. Vergelijk zelf gemakkelijk verschillende zorgverzekeraars met deze vergelijker op Independer.

Geen zin om alles uit te zoeken? Samen met onze partner UnitedConsumers hebben we een verzekering geselecteerd van VGZ met goede dekkingen van de zorg voor jou én je baby. Zo komen jullie nooit iets tekort! Daarbij ontvang je 5% collectiviteitskorting + 15% korting op de aanvullende verzekering via deze link. Kies in Stap 3 voor UC Ruime keuze en ZorgZeker 2 voor de beste dekkingen! Lees in dit artikel meer wat je nog hebt aan je zorgverzekering na de bevalling en met een baby.

Ontzwangeren

Wist je dat je lichaam na negen maanden zwangerschap, ook negen maanden nodig heeft om weer volledig te herstellen? Lees hier alles over het ontzwangeren

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard