Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BabyBabykalender3 maanden baby

Jouw baby al drie maanden

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 9 August 2016 15:45Laatste update op: 21 February 2020 17:56

Wanneer de dag rustig verloopt is de kans op een rustige nacht groter. Als je baby overdag niet teveel prikkels hoeft te verwerken en genoeg rust krijgt zal hij ook in de nacht beter slapen. Het is handig een ritme aan te houden zodat je baby kan herkennen wat er gaat gebeuren.

Ritme is voor je baby belangrijk

Wanneer de dag rustig verloopt is de kans op een rustige nacht groter. Als je baby overdag niet teveel prikkels hoeft te verwerken en genoeg rust krijgt zal hij ook in de nacht beter slapen. Het is handig een ritme aan te houden zodat je baby kan herkennen wat er gaat gebeuren. Pas een ritme altijd aan naar de behoeften van je baby. Voedingen uitstellen omdat het niet in een ritme past is voor niemand handig. Het gaat er niet om hoeveel een baby per voeding drinkt, maar hoeveel hij op een dag binnenkrijgt.

Slapen

Omdat baby’s vaak met de armpjes boven de dekens liggen worden ze vaak wakker door de kou. In een slaapzakje met mouwen houdt je baby zijn armpjes lekker warm.

Een vast slaapritueel is onmisbaar voor jonge kinderen. De herhaling van het ritueel maakt hun wereld veilig en voorspelbaar. Wat je kunt doen is elke avond opnieuw hetzelfde boekje voorlezen of hetzelfde liedje zingen.

Zeg welterusten als je baby nog wakker is. Blijf daarna een tijdje hoorbaar op de gang aanwezig. Het geluid van je vertrouwde stem maakt het makkelijker om in slaap te vallen. Soms heeft een baby jouw aanwezigheid nodig om zich over te geven aan de slaap. Blijf dan een tijdje in het zicht van je baby en bouw dit, als het goed gaat, langzaam af. Een baby kan alleen leren dat het bedje veilig is als hij weet dat jij in de buurt bent. Daarom worden veel baby’s nog meerdere keren wakker op een nacht. Zo weet hij dat je er bent, wil hij je even voelen, ruiken of wil hij nog een slokje melk. Omdat je rond deze tijd misschien weer aan het werk bent zou het fijn zijn om weer wat meer te slapen. Om zelf niet te vermoeid te raken is het handig wat vroeger op bed te gaan…

Spelen

Door overdag vaak kiekeboe spelletjes te doen, leert je baby dat iets wat weg is, toch blijft bestaan en weer terug komt. Dat begrip noemen we objectpermanentie, een mijlpaal in de ontwikkeling. Over een paar maand snapt je baby dat je nog bestaat als je uit het zicht bent, maar je kunt dit nu alvast oefenen door kiekeboe te spelen. Omdat je baby dit pas echt begrijp rond de 6 maanden, lukt het hem dan ook beter om alleen te slapen.

Hersenen

In de eerste 2 levensjaren wordt de eerste helft van de hersencellen aangelegd. Genetisch krijgt iedereen een bepaalde capaciteit aan zenuwcellen in de hersenen. Uiteindelijk bepaald de omgeving hoe de hersenverbindingen verfijnt worden. Bied je een baby een uitdagende omgeving, dan zal hij dat gebied dat daarvoor nodig is blijven behouden. Taal is hierbij een voorbeeld. Krijgt een baby de eerste 6 maanden veel Nederlandse klanken te horen? Dat is hij later is staat deze verschillende subtiele klanken te onderscheiden. Omdat hij geen Japanse klanken krijgt te horen, zullen de verbindingen in de hersenen die daarvoor nodig zijn weggesnoeid worden. Dus ook de mogelijkheid om vloeiend Japans te leren spreken. De eerste jaren zijn de hersenen ontzettend flexibel en daarbij de mogelijkheden op groei en ontwikkeling ook.

Draaien

Misschien is het een beetje vroeg, maar het kan zijn dat je baby al druk aan het oefenen is met draaien. Een kind dat goed heeft leren spelen op de buik, zal eerst leren om van buikligging over de zij, naar de rug te rollen en door die rolervaring en het spelen met beentje en knietjes, zal hij pas overgaan naar het leren draaien van rug naar buik, beide kan 90% van de kinderen bij 9 maanden.. Misschien zit er eerst nog een armpje klem. Help je baby niet gelijk wanneer hij met dat armpje aan het worstelen is, maar motiveer hem om de arm naar voren te krijgen. Een klein beetje frustratie daarbij leidt tot vooruitgang. Wacht ook niet te lang maar je zult zien dat je baby al heel veel zelf op kan lossen.

Weetjes:

  • Je baby kan al veel scherper zien en zal nu ook goed kunnen focussen met zijn ogen.

  • Baker je je baby in? Begin dan met 4 maanden af te bouwen en met uiterlijk 6 maanden te stoppen. Omdat je baby begint met rollen is inbakeren dan niet meer veilig. Afbouwen kan door elke week een dagslaapje minder in te bakeren of met afbouwdoeken om alle slaapjes tegelijk aan te pakken.

  • Je baby kan nu tussen zijn slaapjes een dik uur wakker blijven. Lukt dat lang niet? Misschien is zijn slaapje dan te kort geweest en is hij niet goed uitgerust.

  • Vast voedsel met 4 maanden? Tot 6 maanden is het belangrijk dat je baby vooral (borst)melk krijgt. Hier zit alles in wat hij nodig heeft. Rond de 6 maanden kun je beginnen met vast voedsel.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard