1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Wat als je baby altijd vastgehouden wil worden?

  Gepubliceerd op: 2-23-2023Bewerkt op: 11-15-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-23-2023Bewerkt op: 11-15-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Veel ouders lopen er tegenaan dat hun pasgeboren baby alleen maar vastgehouden wil worden. Om in slaap te komen, maar ook om überhaupt rustig te blijven. Dat is best even wennen, en ook soms best lastig om je handen zo weinig vrij te hebben en een klein mensje te hebben die zo afhankelijk van je is. Waarom wil je baby zo veel vastgehouden worden, en kun je daar wat aan veranderen?

  Baby wil alleen in je armen liggen

  Het is ook best goed te begrijpen: het is zo fijn in de warme armen van je mama of papa. Heerlijk in slaap gesust worden terwijl je de geur van je mama inademt en de hartslag hoort. Voor baby’s het einde, voor ouders niet altijd even praktisch en soms behoorlijk vermoeiend, een baby die alleen maar in je armen wil liggen. Een ergonomische draagzak kan in deze fase erg van nut zijn.

  Baby’s behoefte aan geborgenheid

  Baby’s hebben na de geboorte direct een instinct om te voelen wat hij nodig heeft om te overleven. Zo vindt een baby direct na de geboorte de weg naar de borst van zijn moeder, maken ze door gehuil duidelijk dat ze honger hebben of niet lekker liggen, én maken ze duidelijk dat vastgehouden worden een noodzaak is.

  Jonge baby’s hebben namelijk extreme behoefte aan geborgenheid, nabijheid en veiligheid van zijn ouders. Liefde is wat ze het meest nodig hebben, en hoe voel je dat nu beter dan dichtbij je moeder, met die fijne warmte en die heerlijke geur? Door jouw geur in te ademen, en jij de geur van je baby, wordt tevens het hechtingsproces bevorderd.

  Manipuleren en verwennen?

  Sommige mensen denken dat een baby verwend kan raken als je hem zo veel in je armen neemt, of dat je baby je leert manipuleren om zijn zin te krijgen. Niks is minder waar: baby’s zullen enkel huilen om hun primaire levensbehoeftes aan te geven. En vastgehouden worden door zijn ouders is er daar écht een van! Het is net zo belangrijk als de voedingen, de rust en de hygiëne van je baby.

  Het gaat daarom eigenlijk compleet tegen de natuur in om te verwachten dat je jonge baby vanaf dag één alleen in slaap zal vallen op zijn kamer, of dat hij zichzelf kan troosten als hij huilt. Het reguleren van emoties kan een baby nog niet, en daar heeft hij jullie bij nodig. Je baby in je armen nemen is daar een fijne manier voor.

  Veilig hechtingsproces

  Je baby troosten en in je armen nemen zorgt voor een veilig gevoel bij je baby, en het gevoel dat er naar hem of haar geluisterd wordt als hij zijn behoeftes uitdrukt. Dat bevordert de veilige hechting tussen ouders en baby.

  Wil je baby dus alleen maar vastgehouden worden, en is er geen andere manier om je baby rustig of in slaap te krijgen? Dan is het vasthouden van je baby het beste wat je kunt doen, ook al is het soms zwaar. Deze periode is over voordat je het weet!

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de voorbereiding op de babytijd.

  • group-image
   5 maanden geleden

   Slapende schatjes

   16 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard