1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Baby met flaporen: wat zijn de gevolgen?

  Gepubliceerd op: 1-5-2024Bewerkt op: 1-5-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-5-2024Bewerkt op: 1-5-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Sommige baby's worden geboren met flaporen. Dat worden ook wel afstaande oren genoemd, wat de meest voorkomende oorafwijking is. Ongeveer één op de twintig baby's in Nederland wordt geboren met flaporen. Is dat erg, en wat kun je overwegen als je kind flaporen heeft?

  Wat zijn flaporen?

  Iemand heeft flaporen of zeiloren als de oren te ver van de zijkant van het hoofd staan. Het worden ook wel zeiloren of afstaande oren genoemd. Er is officieel sprake van deze oorafwijking als de oorschelp meer dan 2 centimeter van de schedel afstaat. Vaak kun je al direct na de geboorte zien of een baby flaporen heeft of niet, maar het kan ook pas later in de kindertijd zichtbaar worden. Het komt even vaak voor bij jongens als meisjes.

  Waarom heeft een kind flaporen?

  Of je kind afstaande oren heeft of niet, is grotendeels genetisch bepaald, maar ze kunnen ook later spontaan ontstaan. Je kunt flaporen niet voorkomen. Eigenlijk is het een afwijking in het kraakbeen van het oor, waar een vervorming in ontstaat. Dat uit zich vervolgens in de vorm en structuur van een flapoor. Het kan gaan om de omslagplooi die ontbreekt of niet goed ontwikkeld is, halverwege aan de bovenkant van de oorschelp. Of het kan gaan om een te diep of te groot kommetje, dat aan de gehoorgang grenst.

  Gevolgen flaporen

  Flaporen hebben gelukkig geen fysieke gevolgen voor je kind. Het heeft geen invloed op het gehoor. Het kan alleen een probleem vormen voor de mentale welgesteldheid van een kind of volwassene. Afstaande oren leiden namelijk soms tot pesten, weinig zelfvertrouwen of faalangst. Het kan ook zijn dat je kind het simpelweg zelf niet mooi vindt, of jij als ouder.

  Wel of geen flapoorcorrectie?

  Het is heel persoonlijk of je de flaporen van je kind wel of niet laat corrigeren, en wanneer. Als je het niet storend vindt en denkt dat je kind er ook geen last van zal hebben, dan kan je het prima zo laten. Als je denkt dat je kind er later last van zal hebben, kun je het beste als baby al aan de spalktherapie beginnen. Of je kunt wachten tot latere leeftijd zodat je kind er zelf ook iets over te zeggen heeft. Onthoud dat afstaande oren het meest opvallen in de kindertijd: na 6 jaar groeit het hoofd nog door, en de oren niet. Het zal dan dus steeds minder opvallen. Jaarlijks worden zo'n 3000 kinderen geopereerd aan flaporen.

  Flaporen behandelen bij baby of kind

  Kies je ervoor de afstaande oren te behandelen? Dan kan dat op 3 manieren. Een correctie van afstaande oren wordt niet uit de basisverzekering vergoed, maar sommige aanvullende verzekeringen vergoeden dit wel.

  • Flaporen spalken: Spalktherapie kan bij baby's tot drie maanden worden gedaan. Met deze methode krijgt je baby een spalkje in het kraakbeenskelet van de oorschelp en wordt het oor met behulp van tape en pleisters een normale gegeven. Jonge baby's hebben nog veel oestrogeen in hun lichaam waardoor het kraakbeen erg slap is, waardoor het nog gemakkelijk valt te vervormen met druk van buitenaf. Je kind hoeft hiermee dus geen operatie te ondergaan. Je baby moet hiervoor enkele weken het spalkje dragen gedurende 24 uur per dag.
  • Operatie: Als een kind te oud is voor de spalktherapie kan een operatie bij een plastisch chirurg de afstaande oren corrigeren. Dat wordt dan gedaan vanaf vijf of zes jaar oud. Als je dat eerder zou doen, zou de kans op littekenvorming en groeiachterstand groter worden. Deze operatie wordt otoplastiek genoemd en gebeurt onder algehele verdoving of met een plaatselijke verdoving.
  • Implantaat: Een minder ingrijpende flapoorcorrectie is door middel van EarFold, een implantaat. Dat is geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar.
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard