1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Baby met bolle buik? Dat komt hierdoor

    Gepubliceerd op: 1-15-2024Bewerkt op: 5-10-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-15-2024Bewerkt op: 5-10-2024
    Auteur: Maartje Scheffer
    Heb je ook weleens gezien dat veel jonge baby's een bolle buik hebben? Veel baby's komen zo ter wereld en hebben nog een flinke tijd die bolle buik. Maar is het eigenlijk normaal en gezond als je baby een bolle buik heeft, en waardoor wordt het veroorzaakt?

    Bolle buiken bij baby's

    Vaak relateren we een bolle, opgezette buik bij kinderen met een onderliggende ziekte, ondervoeding of juist overgewicht. Toch is dat vaak niks om je zorgen over te maken, vooral bij baby's. Baby's met een bolle buik krijgen dit namelijk door een erg logische verklaring. Zelfs als het soms wel een bierbuik lijkt vlak na een voeding!

    Waarom hebben baby's een opgezette buik?

    Bij veel baby's zie je al een paar dagen na de geboorte erg duidelijk de opgezette buik. Dat heeft alles te maken met het feit dat een baby in het eerste jaar nog veel onderhuids vetweefsel opbouwt. Daarnaast hebben baby's nog geen getrainde buikspieren, waardoor je het gelijk ziet als je baby iets in zijn maag heeft zitten vlak na een voeding. De buik wordt dan bol en opgezet.

    Dat is helemaal niet erg, en naarmate je baby meer beweegt zal je baby zijn buikspieren meer trainen. Die bolle buik wordt dus steeds een beetje minder, maar het kan tot wel drie jaar duren voordat de opgezette buik helemaal weg is bij je kind.

    Tummy time

    Het is dus belangrijk dat je baby met de tijd steeds beter zijn spieren kan trainen. Niet alleen zijn buikspieren, maar ook zijn nekspieren en rugspieren. Een goede manier om dit te doen is door middel van dagelijkse tummy time.

    Tijdens tummy time leg je je baby een paar minuten op zijn buik, waardoor je baby automatisch zijn hoofd zal willen optillen. Vanuit deze positie leert je baby uiteindelijk om te rollen en kruipen, waarna het lopen snel zal volgen. En je baby traint er zijn buikspieren mee, waardoor de bolle buik langzaam zal verminderen. Niet te veel in de wipstoel dus, maar ook een paar keer per dag op het buikje trainen.

    Bron: Nederlands Dagblad
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard