1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Autisme opsporen bij jonge kinderen? Dat zou kunnen met de nieuwe SACS-tool

  Gepubliceerd op: 3-25-2022Bewerkt op: 3-25-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-25-2022Bewerkt op: 3-25-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Heeft mijn kind autisme? Je bent zeker niet de enige ouder als je dit jezelf soms afvraagt. Volgens Australische onderzoekers is nu ‘s werelds meest effectieve tool ontwikkeld om autisme bij jonge kinderen, vanaf 21 maanden. Hoe werkt deze screeningstool genaamd SACS?

  SACS-tool voor opsporen autisme

  Meestal kan autisme pas worden vastgesteld met vier jaar, maar met deze nieuwe tool zou dat volgens onderzoekers kunnen worden gehalveerd naar 21 maanden. Heel handig dus, voor ouders die al vroeg willen weten of er sprake is van autisme bij hun kind. Deze nieuwe screeningstools zijn ontwikkeld aan de La Trobe University in Melbourne.

  Volgens de uitvinder en onderzoeker van de tool, Josephine Barbaro, is de tool het resultaat van een vijf jaar durend onderzoek onder meer dan 13,500 kinderen.

  Diagnose met 22 maanden

  Bij Ayoub Ayoub werd bijvoorbeeld met behulp van de tool een hoog risico op autisme vastgesteld met 15 maanden. Toen hij 22 maanden oud was, werd formaal autisme vastgesteld. Zijn moeder vertelde aan ABC News dat ze al vroeg tekenen herkende bij haar zoon, zoals gebrek aan genegenheid en een langzamere ontwikkeling. Bij La Trobe University en met behulp van de SACS-tool voelde zij zich gelijk serieus genomen.

  Hoe werkt de tool?

  In Australië werden in de staat Victoria sinds 2019 kinderen op de leeftijd van 12, 18 en 24 maanden tijdens hun bezoek aan het consultatiebureau gescreend met de SACS-R-tool. Het eerste deel van de screening bestaat uit het waarnemen van gedragingen door de verpleegkundigen op het consultatiebureau, huisartsen en de moeders. Daarbij wordt er gekeken naar deze gedragingen: imitatie, reageren op namen, oogcontact en het aangaan van een sociale glimlach. Die zijn namelijk het meest voorspellend voor een diagnose op autisme.

  Van alle baby’s en peuters bij wie deze tool wordt gebruik en autisme als ‘zeer waarschijnlijk’ identificeert, krijgt 83 procent op latere leeftijd ook de officiële diagnose. Bij jonge kleuters is dat percentage 96 procent. Erg accuraat dus, en volgens Barbaro zijn de jongste kinderen gediagnosticeerd met pas 11 maanden.

  Wanneer deze tool naar Nederland komt? Dat is nog niet bekend!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard