Als partner een band opbouwen met jullie baby
Vaak is de klik die je voelt met je baby als partner net zo snel aanwezig als bij de moeder, maar het kan goed zijn dat je nog helemaal in de ouderrol moet komen om die intieme band te voelen. En dat is ook niet zo gek natuurlijk: de moeder heeft de baby negen maanden lang in haar buik gehad, en nu constant aan de borst, en de baby herkent moeders geur gelijk. Maar partners, jullie zijn even belangrijk!
Daarom is het de moeite waard dat kleine beetje extra te doen om een diepe band met je baby op te bouwen. De volgende tips zullen je daarbij helpen!
Lees ook:
Extreem slaaptekort na de bevalling: tips om ermee om te gaan- Huid-op-huid contact
Waarschijnlijk krijg je dit ook al van de verloskundige te horen direct na de bevalling, maar huid-op-huid contact met niet alleen de moeder, maar ook de partner is sterk aan te raden. Het is het dichtste dat je bij je baby kunt komen als partner, en het geeft een fijn gevoel voor beiden, wat ervoor zorgt dat oxytocine vrijkomt: het liefdeshormoon. Zo kunnen partner en baby elkaar optimaal en rustig leren kennen, en aan elkaars geur wennen.
Lees ook:
Je baby’s lekkere geur heeft meer nut dan je denkt!- Dragen
Na negen maanden is het nu de beurt van de partner om de baby zo nu en dan te dragen. Dat doe je gemakkelijk met een draagdoek of draagzak. Eendraagdoek of draagzakeen gevoel van nabijheid, geborgenheid en veiligheid voor je baby. En dat gevoel van veiligheid bij de partner is weer erg belangrijk voor de hechting. Voor de partner is het ook ontzettend gezellig en fijn: lekker met jullie baby knuffelen en aan dat hoofdje snuffelen voor die unieke babygeur.
Lees ook:
Couvade syndroom: partner heeft ook zwangerschapskwaaltjes- Meehelpen met voedingen
Een voeding van een baby is hét moment waarop er een band wordt opgebouwd. Zowel borstvoedingen als flesvoeding zijn intieme, knusse momenten waarbij een baby in zowel zijn fysieke als emotionele behoeftes wordt voorzien. Als de moeder borstvoeding geeft, kan het leuk zijn om als partner soms een flesje afgekolfde melk te geven in alle rust. Hetzelfde geldt natuurlijk voor kunstvoeding.
- Zingen of voorlezen
Misschien snapt je jonge baby nog niet veel van wat je precies zingt of voorleest, maar jouw stem geeft waarschijnlijk wel een kalmerend effect. En je baby kan meteen aan je stem wennen. Wellicht zong je al liedjes tijdens de zwangerschap, deze kun je nu goed herhalen en kijken of het helpt je baby rustig te laten worden.
Lees ook:
Wat kan je baby horen in de buik en wat zijn de effecten hiervan?- Samen badderen
Als partner kun je uitstekend met je baby samen in bad gaan of samen douchen. De meeste baby’s (er zijn natuurlijk uitzonderingen) vinden badderen helemaal het einde en super ontspannend. Als jij daar dan bij bent als partner, zal dat ongetwijfeld bijdragen aan jullie hechting en band.
- Maak contact met je baby
Simpelweg zoveel mogelijk contact maken met je baby en communiceren kan ontzettend helpen een sterke band op te bouwen. Een baby houdt ervan dat er tegen hem wordt gepraat, gelachen en wordt gereageerd op wat hij probeert uit te drukken. Zo kun je reageren op je baby wanneer hij huilt, oogcontact maken wanneer je baby dat probeert, zeggen wat je nu met hem gaat doen en de gevoelens van je baby proberen te benoemen, zodat hij ze makkelijker een plekje kan geven.
Lees ook:
Het belang van huid-op-huid contact na de geboorteWat je nog meer moet weten als partner? Je leert het in onze 'Snelcursus voor de partner', deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!