1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  6x dingen die we van onze kinderen kunnen leren

  Gepubliceerd op: 11-19-2020Bewerkt op: 5-2-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-19-2020Bewerkt op: 5-2-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Het mag dan onbedoeld zijn, maar onze kinderen leren ons stiekem heel veel dingen! In vele opzichten zijn kinderen anders en minder ontwikkeld dan volwassenen, maar dat wil niet zeggen dat we geen lessen uit hun kinderlijkheid kunnen halen.

  Onze kinderen leren ons meer dan we denken

  Als ouders zijn wij degenen die onze kinderen alles moeten leren, maar tegelijkertijd leren we ook ontzettend veel van onze kinderen bij het opvoeden van deze kleine mensjes. Juist doordat kinderen nog zo in het hier en nu leven, zonder grote mensen zorgen, zitten er in hun gedrag soms lessen waar wij als volgroeide mensen nog wat van kunnen leren. Als ouder heb je vast wel eens gedacht dat je echt nieuwe kanten van jezelf leert kennen met je kleine, en je bent daarin niet de enige. De volgende dingen kunnen wij nog leren van onze kindjes:

  1. Eerlijkheid.

  Kinderen nemen beslist geen blad voor hun mond, waarom in de kinderwereld constant de waarheid wordt gesproken. Daar kunnen volwassenen nog wat van leren op sommige momenten. Niet alleen verbaal zijn kinderen erg eerlijk, maar ook in het uitdrukken van gevoelens op andere manieren. Zo is een schreeuwbui een uiting van opgekropte gevoelens, en een lachbui een uiting van puur geluk. Nu is het niet de bedoeling dat wij gaan schreeuwen iederen keer dat ons iets dwarszit, maar weten hoe je gevoelens moet uiten en daarover moet praten, daar kunnen volwassenen soms nog wat van leren.

  1. Leven in het hier en nu.

  Kinderen leven een behoorlijk stressvrij leven, en dat heeft alles te maken met dat ze nog heel erg in het hier en nu leven. Ze maken zich niet druk over morgen en hebben geen hoofd vol met zorgen, wat natuurlijk ook niet zo gek is! Als ouder kan het ook zeker geen kwaad soms even een stapje terug te doen uit ons hoofd bomvol met gedachtes en zorgen, en gewoon even te genieten wat er nú gebeurt.

  1. Niet oordelen

  De kleintjes oordelen van nature niets of niemand: voor hun bestaat er nog geen goed of slecht. Dat wordt hun langzamerhand aangeleerd tijdens de opvoeding door de ouders. Daarom weten ze in het begin ook nog niet dat slaan ‘’slecht’’ is. Hierdoor oordelen ze ook geen mensen: klein, groot, donker, bleek, man of vrouw: er is nog geen onderscheid tussen wat wel goed is en wat niet. En dat is een hele mooie eigenschap waar volwassenen nog héél veel van kunnenleren.

  1. Geen zorgen over hun lichaam

  Sommige mensen besteden behoorlijk wat tijd aan het piekeren over hun lichaam en hun uiterlijk, wat bij kinderen echt niet snel voor zal komen. Natuurlijk komt je kind op een punt waarop het zegt dat hij liever kortere haren wilt, liever bepaalde kleding wilt dragen of vraagt waarom hij er op een bepaalde manier uitziet. Maar hier constant over piekeren en onzeker over zijn, vergeet het maar. Dat is toch wel iets heel moois, want wat er aan de buitenkant gebeurt hoeft niet iemands interne geluk te bepalen, en dat lijken kinderen maar al te goed te begrijpen.

  1. De volle honderd procent geven

  Als kinderen iets aan het doen of maken zijn, geven ze niet snel op. Ook zijn ze daarbij gefocust op één ding, en niet honderden tegelijk. Kinderen geven dan ook de volle honderd procent, wat soms kan resulteren in frustratie als iets niet lukt. Dat is ongetwijfeld bewonderlijk!

  1. Geduld

  Oké, geduld is een eigenschap die veel kindjes nog niet onder de knie hebben, maar daardoor leren wij als volwassenen juist geduldig te zijn. Heeft je kindje een driftbui? Aan jou de taak om diep in te ademen, rustig te blijven en geduldig en rustig te zijn. Wat dacht je van zindelijkheidstraining, of je huilende baby rustig krijgen? Als ouder zal je ongetwijfeld veel geduldiger worden.

  Wat leer jij van je kindje als je hem of haar observeert?

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard