1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    5 dingen die je nooit zou moeten doen met een baby

    Gepubliceerd op: 2-27-2023Bewerkt op: 10-13-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-27-2023Bewerkt op: 10-13-2023
    Auteur: Maartje Scheffer
    Het ouderschap brengt bij veel moeders en vaders onzekerheden met zich mee. Doe je het wel goed? Is je baby voorzien in al zijn behoefte? Voelt je kleine zich geliefd? Het is misschien geruststellend om te weten dat alle ouders wel eens struggelen met deze vragen, terwijl ze het eigenlijk hartstikke goed doen. Wel zijn er een aantal dingen die eigenlijk beter nooit kunt doen met een baby.

    Wat die dingen zijn? Dat lees je hier.

    Baby’s: pure wezentjes

    Alle baby’s op deze wereld hebben een ongelooflijk grote behoefte aan liefde, warmte en nabijheid van hun ouders. Ze kunnen nog niet manipuleren, verwend zijn of ‘vervelend’ doen. Met hun gehuil drukken ze simpelweg hun primaire behoeftes en oprechte emoties uit. Daarnaast zijn baby’s de eerste paar weken nog erg fragiel. Tenminste, zo voelt het voor de meeste ouders, omdat ze hun hoofdje nog niet zelf omhoog kunnen houden.

    Wat je niet zou moeten doen met een pasgeboren baby

    Dit is daarom wat je nooit zou moeten doen met een jonge baby:

    1. Je baby laten huilen

    Negen maanden heeft je baby in de baarmoeder constant nabijheid en warmte gevoeld. Dat is beste even wennen om dat niet constant buiten de baarmoeder te voelen, wat voor baby’s al genoeg reden is om af en toe te huilen. Of omdat je baby honger heeft, niet lekker ligt of moe is. Als je baby huilt, pak je baby dan altijd even op of troost je baby. Zo voelt je baby zich beschermd en veilig, wat een veilige hechting bevordert. Je baby laten huilen kan ertoe leiden dat je baby uiteindelijk stil wordt uit zichzelf, maar omdat je baby dan denkt dat er toch niet naar hem wordt geluisterd. En dat is beslist geen goed signaal om aan je baby te geven. Huilen is de enige manier van expressie van een baby.

    1. Je baby alleen laten liggen zonder toezicht

    Je baby zonder (regelmatig) toezicht of zonder babyfoon in bed laten liggen, alleen op de commode laten liggen of alleen in een wipstoeltje in een andere kamer laten zitten: je kunt het beter niet doen. Er bestaat namelijk altijd een risico op wiegendood of een ongeluk in een wipstoeltje, en van een commode kan een baby makkelijk af vallen. Als je baby kan zitten en in bad gaat, laat je baby dan nooit alleen in bad zitten, ook al is hij niet helemaal vol.

    1. Je baby straffen

    Zoals we al eerder uitlegde, huilt een baby niet om jou te manipuleren of om vervelend te doen. Het heeft dus geen zin om ze te straffen, door ze bijvoorbeeld nog langer alleen te laten of te laten huilen (of nog erger: fysieke straf, wat strafbaar is in Nederland). Een baby kan zoiets nog niet plaatsen en het enige wat hij of zij van jou nodig heeft als ze onverklaarbaar huilen, is troost of voorzien worden in een bepaalde behoefte.

    1. Je baby te weinig vasthouden

    In jouw armen liggen geeft een baby een gevoel van veiligheid, liefde, warmte en geborgenheid. Dat zorgt ervoor dat een baby kan ontspannen en dat stress wordt verminderd. Na drie uur fysiek gescheiden van de moeder wordt de pijnrespons van een baby geactiveerd, wat resulteert in stress. Genoeg fysiek contact met je baby zorgt voor de activatie van hormonale receptoren van geluk, zoals serotonine en oxytocine.

    1. Je baby’s ‘s nachts niet voeden

    Baby’s moeten 24 uur per dag om de paar uur gevoed worden. Doe je dat met flesvoeding, dan kun je dat ook ‘s nachts volgens een schema doen. Doe je dat met borstvoeding, dan zal je er ‘s nachts af en toe uit moeten voor een voeding op verzoek. Die voedingen kun je beter niet overslaan! Er bestaat dan bij jonge baby’s gemakkelijk een kans op ernstige uitdroging of een groeiachterstand. En voor vrouwen die borstvoeding geven: wist je dat het slaaphormoon melatonine ‘s nachts bij jou stijgt, wat jij dan doorgeeft aan je baby? Die nachtvoedingen zijn dus erg belangrijk om je baby een dag- en nachtritme aan te leren en om goed te kunnen slapen ‘s nachts.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard