1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  10 mogelijke oorzaken waarom je baby huilt

  Gepubliceerd op: 11-29-2020Bewerkt op: 5-29-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-29-2020Bewerkt op: 5-29-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Huilen doen alle baby’s, maar er kunnen veel verschillende redenen voor zijn. Met iedere baby is het even uitvogelen waarom ze nu precies huilen en ontroostbaar zijn. Na een tijdje wordt het makkelijker om huiltjes van je baby te herkennen, maar in het begin is dit even wennen. Wat zijn mogelijke oorzaken waarom je baby kan huilen, en wat zijn oplossingen?

  Waarom huilt mijn baby?

  Je baby is hard aan het huilen, maar de vraag is natuurlijk waarom. Voor baby’s is huilen het enige communicatiemiddel dat zij hebben om hun ongemak of iets anders uit te drukken. De enige manier om je baby te laten stoppen met huilen, is dan om de oorzaak van het huilen aan te pakken of op te lossen. Het huilen van je baby heeft haast altijd te maken met onvervulde basisbehoeftes van je baby, zoals honger, behoefte aan affectie, fysieke pijntjes of een oncomfortabele volle luier.

  Mogelijke oorzaken waarom je baby huilt

  1. Buikkrampjes

  Bijna alle baby’s hebben last van darmkrampjes in de eerste weken van hun leven. De krampjes bereiken meestal een piek rond de 6 weken na de geboorte, en nemen daarna langzaam weer af. Je kunt het huilen door de krampjes herkennen aan een haast ontroostbare baby, die tijdens het huilen veel met zijn beentjes strekt en met zijn vuisten balt. Lees hier meer over tips wanneer je baby krampjes heeft. Krampjes kunnen gemakkelijk worden verholpen metInfacol.

  1. Je baby wil geknuffeld worden

  Baby’s hebben ontzettend veel behoefte aan affectie. Het is dan ook niet zo gek als je kleine soms moet huilen omdat hij simpelweg even geknuffeld wil worden en opgepakt wilt worden. Heb je dus al de luier verschoond, zijn krampjes uitgesloten en heeft je kindje gegeten? Dan kan een simpele knuffel soms al de oplossing zijn.

  1. Vieze luier

  Zou jij het fijn vinden als je je broek vol ontlasting hebt zitten? Vast niet, en je baby ook niet. Laat je kleine dus niet te lang met een luier vol plas of ontlasting zitten, daar kunnen ze onrustig van worden en van gaan huilen.

  1. Je baby heeft honger

  Haast ieder baby gaat direct huilen als hij of zij honger heeft. Een flesje of de borst aanbieden is dan de oplossing! Voed je borstvoeding op verzoek? Dan kan je je baby proberen aan te leggen wanneer hij of zij onrustig is, om te kijken of zo de huilbui over gaat. Als het honger was, is waarschijnlijk daarna alles weer beter! Heeft je kindje al lange tijd liggen huilen, dan kan het beter zijn je kindje eerst even te sussen om hem rustig te krijgen, zodat het drinken ook beter en rustiger gaat.

  1. Een boertje

  Voor sommige baby’s is het geen must, voor anderen wel: het boertje na een voeding. Sommige baby’s gaan er niet lekker op als er niet na iedere voeding een boertje wordt uitgehaald, dat kan dat ook resulteren in gasvorming in de darmen en dus krampjes. Het is dus de moeite waard om na iedere voeding een boertje eruit proberen te halen.

  1. Te warm of te koud

  Net als volwassenen vinden baby’s het maar niks als ze het te warm of te koud hebben. Het is echter lang niet altijd zo gemakkelijk om te achterhalen of dit ook echt de oorzaak is waarom je baby huilt. Als het nekje te warm aanvoelt, heeft je kindje het waarschijnlijk te warm. Voelen de handen en voetjes ijskoud aan? Dan mag er een laagje kleding bij. Een goede vuistregel is om jonge baby’s altijd één laagje kleding meer aan te trekken dan dat jij zelf nodig hebt. Lees hier meer over je hoe je je baby kunt kleden bij verschillende temperaturen.

  1. Tandjes die doorkomen

  Doorkomende tandjes kunnen behoorlijk pijnlijk zijn voor je kleine. De eerste tandjes kun je verwachten tussen de vier en zeven maanden, waardoor je kindje hangerig en huilerig kan worden. Een (gekoelde) bijtring en heel veel extra liefde kan je kleine dan helpen.

  1. Je baby voelt zich niet lekker

  Als je baby grieperig is of verkouden is, kan dat hem goed dwars zitten. Meestal herken je ziekerigheid wel aan hangerigheid en huilerigheid, soms met een snotneus of koorts (tip: probeer deze neusreiniger ). Lees hier wat je kunt doen als je baby een griepje heeft, en hoe je kunt weten of het geen corona is.

  1. Overstimulatie

  Stimulatie is goed voor je baby, maar wel tot een bepaald punt. Als je kindje de hele dag omringd is geweest door lawaai, nieuwe indrukken, nieuwe gezichten en veel drukte, dan kun je last krijgen van overstimulatie. Het kan dan zijn dat je kindje aan het einde van de dag even helemaal moet ontladen en een huilbui krijgt. Heel normaal, pak je kindje dan vooral op om te troosten.

  1. Je baby is moe

  Vermoeidheid bij baby’s uit zich vaak in huilbuien. Als alle redenen hierboven zijn uitgesloten, dan is het goed mogelijk dat je kindje simpelweg wilt sape. Dat kan je meestal makkelijk herkennen doordat je baby in zijn oogjes gaat wrijven, gaat gapen en bleek gaat zien, en gaat huilen.

  Bron: Nederlands Jeugdinstituut
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard