Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BabyBabykalenderBaby week 7

Baby 6 weken oud

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 6 September 2018 11:18Laatste update op: 22 November 2021 17:33

De tijd vliegt en je bent intussen weer in een heel nieuwe fase aanbeland van het moederschap. Je baby ontwikkelt zich razendsnel, en jij wordt steeds beter in je aanpassen aan wat je baby nodig heeft.

Ontwikkelingen bij je baby

Rust, reinheid en regelmaat was vroeger het devies, en dat is nog steeds waardevol advies!

Rust

Rust gedurende de dag, ofwel niet al teveel impulsen om te verwerken, helpt je baby om in slaap te vallen als hij of zij moe is. Natuurlijk wil je in de tijd dat je kindje wakker is met hem communiceren, spelen en hem of haar leren kennen. Heerlijk om te tutten met je kindje en zo samen te zijn. Maar overvoer je baby niet, het is belangrijk om je baby wel vaak te laten slapen, zodat hij of zij alle indrukken goed kan verwerken.

Reinheid

Dat je goed voor je baby zorgt spreekt voor zich, verzorging van de huid van je baby hoort daar ook bij. Ook hier is het devies: overdoe het niet. Schoon is schoon. De huid van je baby is nog teer en kwetsbaar en te vaak wassen of te agressieve zeepjes zijn geen goed idee.

Regelmaat

Je baby is gebaat bij voorspelbaarheid. Wanneer je baby ervaart dat dingen op elkaar volgen: slapen, wakker worden, voeden, wassen, knuffelen, dan geeft dat een veilig gevoel.

Regelmaat betekent overigens niet dat je je baby op schema, op de klok, hoeft te voeden; integendeel, je baby geeft zelf aan wanneer hij of zij honger heeft en wanneer het dus tijd is voor de voeding.

Speelgoed

Vraag je je af of het tijd wordt voor speelgoed voor je kleine, of welk speelgoed geschikt is voor je baby per leeftijd? Hier lees je meer over speelgoed voor baby's tot 3 maanden.

Ontwikkelingen bij jou

Het kan zijn dat er intussen iets meer tijd tussen de voedingen zit, en dat betekent dat jij wat meer tijd hebt voor jezelf. Het is aan te raden om die tijd ook echt aan jezelf te besteden. Zorg goed voor jezelf, lekker op de bank met een boek of tijdschrift, doe een paar yoga-oefeningetjes of laat het bad lekker vollopen en geniet! Of neem rust, wat het ook maar is wat jij nodig hebt.

Kraamtranen die blijven...

Waarschijnlijk zijn de kraamtranen ondertussen verleden tijd. Als dat niet zo is, en je voelt je op de meest onlogische momenten emotioneel, of verdrietig, of angstig, dan kan het zijn dat je last hebt van een postnatale depressie. Daar hoef je je niet voor te schamen, het overkomt veel vrouwen. Ga wel op zoek naar hulp, vraag bijvoorbeeld om advies bij je verloskundige of huisarts. Des te sneller ben je door deze lastige periode heen.

Bekkenbodem- en buikspieren

Na de bevalling ben je misschien benieuwd wanneer en hoe je weer kunt beginnen met het trainen van je buikspieren. Bepaalde oefeningen werken na de bevalling heel goed, anderen kun je beter vermijden. Ook is het van belang aandacht te besteden aan je bekkenbodemspieren, want ook na de bevalling kun je alsnog bekkenbodemklachten krijgen. Lees hier meer over je buik- en bekkenbodemspieren na de bevalling.

Weetjes en tips

Verzekeringen onder de loep nemen

Heb jij al nagedacht over een geschikte zorgverzekering nu je baby er is? Tot 1 januari kan je er een kiezen die het beste bij jou en je baby past. Vergelijk zelf gemakkelijk verschillende zorgverzekeraars met deze vergelijker op Independer.

Geen zin om alles uit te zoeken? Samen met onze partner UnitedConsumers hebben we een verzekering geselecteerd van VGZ met goede dekkingen van de zorg voor jou én je baby. Zo komen jullie nooit iets tekort! Daarbij ontvang je 5% collectiviteitskorting + 15% korting op de aanvullende verzekering via deze link. Kies in Stap 3 voor UC Ruime keuze en ZorgZeker 2 voor de beste dekkingen! Lees in dit artikel meer wat je nog hebt aan je zorgverzekering na de bevalling en met een baby.

Focus

Je baby leert focussen. Tot nu toe keek je baby alle kanten op, zonder zijn of haar zicht echt ergens op te richten. Dat begint nu wat te komen. Hartstikke leuk dus om met je baby te spelen. Je kunt je kindje jouw hand laten volgen met zijn of haar blik, of een speeltje. Je kunt nu ook meer oogcontact maken.

Babyconsulenten

Kan je af en toe wel wat hulp gebruiken? Dan is een babyconsulent misschien iets voor jou. De Babyconsulent® helpt ouders met baby’s (tot 18 maanden) wanneer zij een probleem ervaren en de adviezen van huisarts of consultatiebureau/andere zorgverleners onvoldoende helpen.

De tandjes van je baby

Tussen de 4 of 6 maanden kan je het eerste tandje van je baby verwachten, maar het kan ook goed zijn dat jouw kindje pas later zijn eerste tandje krijgt. Hier kun je alvast meer te weten komen over het gebit van je baby!

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard