1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

    Blijf op de hoogte!

    Ontvang nieuws speciaal voor jou!

    BabyBabykalenderBaby week 12

    Baby 11 weken oud

    ZP® - Groeikalender

    , 21 december 2019 20:29Laatste update op: 11 april 2023 15:46

    De bevalling en geboorte van je baby is inmiddels al bijna drie maanden geleden. Je baby is inmiddels niet meer weg te denken uit je leven. Jij bent ook niet meer weg te denken uit het leven van je baby, want door zijn eenkennigheid wil hij straks alleen nog maar zijn ouders. Nu er minder nachtvoedingen nodig zijn is het goed om je baby een slaapritme aan te leren. Zelf kun je ook wel wat extra rust gebruiken, die gebroken nachten breken je inmiddels wel op.

    Ontwikkelingen bij je baby

    Sociale ontwikkeling

    Je baby begint steeds socialer te worden en zich open te stellen naar anderen. Grijp dit moment aan om je baby aan anderen voor te stellen, over een paar maanden is je baby eenkennig en kun je dit wel vergeten.

    Eenkennigheid

    De fase van eenkennigheid en verlatingsangst bij je baby zal over een paar maanden aanbreken. Het is heel normaal dat je baby dan alleen maar bij zijn ouders wil zijn. Dit hoort allemaal bij de ontwikkeling van je kleintje. Het begint vaak tussen de 6 en 9 maanden. De piek van deze verschijnselen vindt meestal plaats tussen de 10 en 18 maanden, en het is meestal volledig verdwenen wanneer je kindje 3 jaar oud is.

    Slaapritme

    Na de eerste 3 maanden begint het dag- en nachtritme van je baby te komen. Hierbij speelt het ook een rol dat er minder nachtvoedingen nodig zijn. Hierdoor kan je baby ook langer doorslapen. Je kunt zelf bepaalde dingen doen om het slaapritme van je baby te beïnvloeden.

    Lichamelijke kwaaltjes

    Alhoewel de piek van de darmkrampjes bij je baby meestal rond de 6 weken ligt, kan het prima zo zijn dat je baby nog steeds af en toe last heeft van darmkrampjes. Het kan zijn dat je baby daar simpelweg gevoeliger voor is, of omdat je net bent geswitcht van flesvoeding of van borstvoeding naar flesvoeding. Infacol kan dan helpen bij darmkrampjes.

    Ontwikkelingen bij jou

    Zwangerschapsdementie

    Dacht je dat je alleen tijdens de zwangerschap last zou hebben van zwangerschapsdementie, vergeet je nu nog steeds de helft van de dingen. Zucht, dat valt even tegen. Je sleutels terugvinden in de koelkast, niet meer weten waarom je naar de keuken liep of je baby vergeten. Het is heel normaal tijdens de eerste weken na de geboorte. Probeer dan ook niet boos te worden op jezelf of je schuldig te voelen, je kunt er nou eenmaal niks aan doen. Gelukkig verdwijnt de zwangerschapsdementie weer en zijn er dingen die je kunt doen om de zwangerschapsdementie in de tussentijd dragelijker te maken.

    Bekkenbodem- en buikspieren

    Na de bevalling ben je misschien benieuwd wanneer en hoe je weer kunt beginnen met het trainen van je buikspieren. Bepaalde oefeningen werken na de bevalling heel goed, anderen kun je beter vermijden. Ook is het van belang aandacht te besteden aan je bekkenbodemspieren, want ook na de bevalling kun je alsnog bekkenbodemklachten krijgen. Lees hier meer over je buik- en bekkenbodemspieren na de bevalling.

    Weetjes en tips

    Boekjes lezen

    Je baby kan nu meer zien en daar kun je gelijk op inspelen. Het is nooit te vroeg om de taalontwikkeling van je baby te stimuleren. Haal een aantal voorleesboeken met leuke plaatjes tevoorschijn en vertel wat er allemaal te zien is. Een leuk momentje voor jullie samen en tegelijkertijd leerzaam voor je baby.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard