Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

BabyBabykalenderBaby week 10

Baby 9 weken oud

ZP® - Zwangerschap & Babykalender

, 21 December 2019 20:14Laatste update op: 8 October 2021 11:48

Je baby is inmiddels al 10 weken oud. Je baby vind alle voorwerpen ontzettend interessant en stopt dan ook alles wat voor het grijpen ligt in zijn mond. Dat wordt dus goed opletten en geen kleine voorwerpen laten rondslingeren. Voordat je het weet heeft je baby ze te pakken.

Ontwikkelingen bij je baby

Help! Je baby stopt alles in zijn mond

Herken jij het ook dat je baby werkelijk álles in zijn mond stopt? Dit is heel normaal in zijn ontwikkeling! Vanaf 10-12 weken begint je baby steeds meer naar dingen te grijpen, en dus ook in zijn mond te stoppen. Rond deze leeftijd heeft hij zijn motoriek al wat meer onder controle, wat het makkelijker maakt om van alles te pakken en in het mondje te stoppen. Je baby stopt alles in zijn mond omdat andere zintuigen nog niet zo goed ontwikkeld zijn. Goed opletten dus, probeer kleine voorwerpen dan ook niet rond te laten slingeren. Een bijtring kan ook een uitkomst zijn.

Baby & verstikking

Je moet er niet aan denken, maar toch gebeurt het te vaak: een baby die stikt in eten of een voorwerp. Je baby grijpt nu meer naar kleine voorwerpen en etenswaren en voordat je het weet verdwijnt het in zijn mond. De motoriek van je baby en het slikreflex van je baby is nog niet goed ontwikkelt. Verstikking bij baby’s komt helaas toch nog te vaak voor en is doodsoorzaak nummer 1 bij jonge kinderen. Vermijd daarom bepaalde voedingsproducten en houd kleine voorwerpen weg bij je baby.

Luieruitslag

Luieruitslag is iets waar je mee te maken kunt krijgen zolang dat je baby luiers gebruikt. Een hulpmiddel om luieruitslag te voorkomen en genezen is dus niet overbodig. Sudocrem kan een fijn hulpmiddel zijn om luieruitslag te voorkomen en genezen.

Ontwikkelingen bij jou

Zwangerschapsverlof

De weken vliegen voorbij en daarmee ook jouw zwangerschapsverlof. Een gemiddeld zwangerschapsverlof duurt 12 weken. Hoe lang duurt het nog voordat jij weer gaat werken? Ook is het mogelijk dat je voor het fulltime moederschap kiest. Kies wat voor jou goed voelt.

Kinderopvang

Ga je weer aan het werk of wil je af en toe een dag voor jezelf? Dan is het goed om na te denken over kinderopvang. Er zijn verschillende opties wanneer het op kinderopvang aankomt. Bekijk welke manier van kinderopvang het meest geschikt is voor jouw situatie.

Kolven

Geef je borstvoeding aan je baby, maar ga je binnenkort weer aan het werk? Dan is het wellicht goed om je in te gaan lezen over kolven. Door middel van een kolfapparaat kun jij je moedermelk afkolven zodat je je baby hier op een later moment mee kunt voeden of gevoed kan worden door iemand anders. Ook als je niet gaat werken kan kolven een uitkomst zijn, wanneer je bijvoorbeeld een dagje weggaat met vriendinnen.

Weetjes en tips

Verzekeringen onder de loep nemen

Heb jij sinds de geboorte van je kindje al nagedacht over een geschikte aansprakelijkheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering, inboedelverzekering, autoverzekering en andere verzekeringen. Daarom hebben we een betrouwbare partner gezocht en gevonden in Fintor. Zij gaan voor iedereen die wil gratis een verzekerings-check uitvoeren. Zodat je daarna weet wat je nog moet aanpassen en waar je geld kan besparen. Handig toch? Lees daarover hier meer.

Slabbertjes

Weet je nog die slabbertjes die op de babyuitzet lijst stonden? Die komen nu erg goed van pas. Grote kans dat je baby volop begint te kwijlen nu alle voorwerpen in zijn mondje belanden. Doe jezelf en die stapel was een plezier door je kleintje een slabbertje om te doen.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard