1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  BabyBabykalenderBaby week 1

  Baby 0 weken oud

  ZP® - Groeikalender

  , 19 juni 2018 11:51Laatste update op: 11 april 2023 15:48

  Gefeliciteerd met de geboorte van je baby! Je hebt een enorme prestatie geleverd en nieuw leven op de wereld gezet. Nu de bevalling achter de rug is kunnen jullie samen genieten de kraamweek. Een hele nieuwe, bijzondere fase breekt aan. Lees hier wat je deze week kunt verwachten.

  Ontwikkelingen bij je baby

  Eten

  Je baby is deze eerste week vooral druk met eten. Om de twee tot drie uur krijgt je kindje trek en is het tijd om hem of haar te voeden, met borstvoeding of flesvoeding. Die behoefte gaat ook ‘s nachts gewoon door.

  Dat je baby vrij vanzelfsprekend de tepel of de fles vindt, komt door het zoek- en zuigreflex. Zodra je met je hand je babytje bij het gezicht aanraakt, zal hij zich naar je toe draaien en gaat de mond open, klaar om te zuigen.Lees meer over het voeden van je baby in de kraamtijd.

  Slapen

  Tussen de voedingen door slaapt je kindje veel. Pasgeboren baby’s slapen tot wel 16-17 uur per etmaal. Tijdens het slapen verwerkt je kindje al die nieuwe indrukken die hij heeft opgedaan, en dat zijn er nogal wat! Ook groeit je baby tijdens het slapen; daar zie je op het oog niks van, maar er worden groeihormonen afgegeven die zorgen voor o.a. opbouw van de spieren en het versterken van het immuunsysteem. Voor de meeste pasgeborenen is het slapen geen probleem.

  Temperatuur

  Sommige pasgeborenen koelen wat af vlak na de geboorte. Dan is het belangrijk om je baby lekker warm aan te kleden en te zorgen dat je baby een normale lichaamstemperatuur heeft.

  Luiers

  Luiers verschonen, je zult deze taak vaak genoeg uitvoeren de komende tijd. Is dit de eerste keer dat je luiers gaat verschonen, geen paniek! Luiers verschonen heb je zo onder de knie.

  Heb jij je al verdiept in de beste baby luiers? Het is essentieel dat jouw pasgeboren baby de beste luier krijgt om zijn/haar tere huidje en zachte billetjes te beschermen. Een luier die niet lekt, die superzacht is en maximale comfort biedt.

  Ontwikkelingen bij jou

  Wat kun je verwachten na de bevalling?

  Nadat je een topprestatie hebt geleverd, met het op de wereld zetten van je baby, komt er van alles op je af. Je kunt dan ook veel nieuwe dingen verwachten na de bevalling. Gelukkig zijn er mensen die je daarbij helpen: je partner kun je bijvoorbeeld inschakelen voor de verzorging van je baby, maar natuurlijk zijn de kraamverzorgende en de verloskundige er ook om je wegwijs te maken in deze eerste kraamweek.

  Hechting tussen jou en je baby

  Je baby heeft +- negen maanden doorgebracht in jouw buik. In die periode zijn jullie al best wel aan elkaar gehecht geraakt. Na de geboorte wordt de hechting tussen jou en je baby nog sterker. Ook is het voor je partner belangrijk om vanaf week 1 een band op te bouwen met jullie baby. Dit geeft zelfvertrouwen en een goed gevoel voor jullie en voor jullie baby.

  Kraamzorg

  Jouw rots in de branding gedurende de eerste week is de kraamverzorgende. Zij komt 8-10 dagen bij je thuis en staat je met raad en daad bij bij alle nieuwe dingen die je tegenkomt.

  Herstellen na de bevalling

  In de zwangerschap heeft jouw lichaam toegewerkt naar de geboorte. Nu de baby er is, begint een nieuw aanpassingsproces: het herstellen na de bevalling, het ontzwangeren.

  Weetjes en tips

  Wat je baby ziet

  Je baby kan nog niet scherp zien, maar wil jou wel heel graag in zich opnemen. Wat kan je baby dan zien? Wanneer je ongeveer 20 cm van hem af zit kan je baby jou het beste zien. Precies de natuurlijke afstand tijdens het voeden van je baby. Heeft de natuur mooi bedacht toch? Soms kijkt hij langs je heen, hij vind het namelijk prachtig om je contouren te volgen, zeker donkere haren op een lichte achtergrond doen het goed.

  Hielprik en gehoortest

  In de eerste week na de geboorte van de baby wordt bloed afgenomen uit de hiel van de baby. Dit wordt gedaan door het consultatiebureau, waar je de komende jaren regelmatig een bezoekje aan zult brengen. Dit noemen we de hielprik. Dit bloed wordt dan getest op ziekten die behandeld kunnen worden als ze vroegtijdig opgespoord zijn. Ook krijgt je baby een gehoortest om te kijken of het gehoor van je baby in orde is.

  Inbakeren

  Inbakeren is het nabootsen van de vertrouwde omgeving in de baarmoeder en helpt je kindje rustig te worden. Wanneer je baby niet goed in slaap valt of onrustig blijft, kan dit een uitkomst zijn.

  Vraag om hulp

  Zeker als dit je eerste kindje is, is elk moment weer nieuw en zul je wellicht af en toe denken “Help! Hoe werkt dit nu weer”. Wacht niet te lang met het vragen van hulp, aan je kraamverzorgende of je verloskundige, want er is voor bijna ieder probleem wel een oplossing.

  Plaats een reactie

  (0)
  user-image
   • Feed

   • Mijn week

   • Cursusportaal

   • Community

   • Dashboard