1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Baby op komst met een peuter? Deze tips zullen helpen!

    Gepubliceerd op: 3-17-2022Bewerkt op: 4-20-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-17-2022Bewerkt op: 4-20-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Heb je een eigenwijze en veeleisende peuter thuis, en ben je in verwachting van een tweede of volgende baby? Dan vraag je je misschien af hoe dat gaat zijn voor je peuter. Zal hij of zij zich niet achtergesteld voelen? Hier geven we je tips voor zowel een tevreden pasgeboren baby als een peuter.

    Impact van een baby op je peuter

    Het krijgen van een baby is niet alleen een grootse gebeurtenis voor jou, maar ook voor je oudere kinderen! Vooral kinderen in de peuterleeftijd kunnen nog ontzettend jouw aandacht nodig hebben, en zijn bereid stoute dingen te doen om die te krijgen. Hoe gaat dat dan straks met een baby die even alle aandacht zal krijgen? En hoe zorg je ervoor dat je peuter niet jaloers wordt en de situatie kan begrijpen?

    Tips met een baby en peuter

    Deze tips zullen je helpen je peuter aan de nieuwe baby te laten wennen, zonder dat je oudste iets tekort komt en dat het allemaal te veel wordt:

    1. Geen andere grote veranderingen: de komst van een baby is al een immense verandering voor je peuter. Het is dus aan te raden even te wachten met bijvoorbeeld zindelijkheidstraining of de overgang naar een nieuw bed. Alleen met de nieuwe baby heeft je peuter al meer dan genoeg te verwerken.

    2. Voorbereiden, voorbereiden: Tijdens de zwangerschap is het zeker nuttig om je peuter zo veel mogelijk over de baby te vertellen, en over het leven met een baby. Ookal lijkt het alsnog je peuter het nog niet goed snapt! Leg uit dat er straks een echt kindje uit jouw enorme buik zal komen, met wie hij de aandacht voor altijd zal moeten delen. Het hier dagelijks even kort over hebben kan ervoor zorgen dat de shock straks niet zo groot is.

    1. Bereid je voor op multitasken: Je zult zien dat als jij net de baby aan het voeden bent, je peuter zal komen vragen om aandacht. Dat gaat dan even niet, mag je best uitleggen, maar je kunt je peuter wel even snel een knuffel geven, zodat hij zich niet compleet achtergesteld voelt. Je kunt ook even met je peuter kletsen of een boekje lezen, terwijl je de baby voedt. Wat ook helpt: een speciaal speelgoedmandje samenstellen die je peuter mag gebruiken wanneer jij de baby voedt. Hij ziet dat dan ook als een speciaal moment voor hem!

    2. Betrek je peuter bij de verzorging: Het kan voor je peuter best leuk zijn om te mogen helpen bij het luier verschonen, bijvoorbeeld met het aangeven van de doekjes of de luier. En met het badderen van de baby. Zo krijgt hij een verantwoordelijkheidsgevoel, voelt hij zich betrokken, bouwt hij een band op met de baby en jullie doen tegelijkertijd iets samen!

    3. Bouw jullie fulltime tijd samen een beetje af: Is je peuter gewend 24/7 met jou door te brengen? Probeer dit dan een beetje af te bouwen tijdens het einde van de zwangerschap. Zo is de transitie is geleidelijker dan wanneer je plots helemaal gefocust moet zijn op de baby.

    1. Rijd langs het ziekenhuis: Verwacht je een ziekenhuisbevalling? Rijd dan eens een paar keer langs het ziekenhuis met je peuter, en leg uit dat je daar wellicht een paar dagen zal zijn als de baby geboren wordt. Dan snapt je peuter wellicht beter waarom je straks een paar nachten niet thuis slaapt.

    2. Zorg voor hulp: Je partner, moeder, zus of vriendin: er móet iemand zijn die je helpt met je peuter de eerste weken. Jij zal immers voornamelijk in bed liggen met de baby. Zorg er dus voor dat je dit van tevoren goed geregeld hebt, zodat je je niet hoeft te overbelasten doordat je achter je peuter aan moet rennen. En zo zorg je ook dat je peuter aan aandacht niks tekort komt.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard