Antibiotica voor kinderen
Kinderen kunnen ook worden getroffen door dergelijke bacteriële infecties en koorts. Die koorts is een reactie van het afweersysteem van je kind om de bacteriën, virussen en schimmels te bestrijden. Vaak gaat die koorts weer over en kan je kind de ziekte dus goed zelf bestrijden, maar soms houdt de koorts aan. Dan kan antibiotica worden voorgeschreven als het gaat om een bacteriële infectie. Als het gaat om een virus, zoals verkoudheid of griep, heeft antibiotica geen effect.
Antibiotica zijn krachtige medicijnen die bacteriële infecties bestrijden. Het voorschrijven van antibiotica aan kinderen is geen lichte beslissing. Antibiotica worden voornamelijk voorgeschreven wanneer een infectie wordt veroorzaakt door bacteriën, niet door virussen. Bacteriële infecties zoals streptokokkenkeel, bepaalde longinfecties en urineweginfecties kunnen antibiotica vereisen. De beslissing om antibiotica voor je kind te krijgen, wordt genomen door je huisarts of een kinderarts na een grondige evaluatie van de symptomen en soms aanvullende tests.
Wat is een mogelijk symptoom van het RS virus bij kinderen?
- Last van lange, zware hoestbuien met soms overgeven
- Loopneus en snotneus
- Kortademigheid en soms stoppen met ademhalen
- Al het bovenstaande
Welke antibiotica voor kinderen?
Je arts zal de geschikte antibiotica voor je kind voorschrijven. Dat is meestal amoxicilline, dat vaak wordt voorgeschreven om bijvoorbeeld oorinfecties, maag- or darmzweer, en luchtweginfecties te bestrijden. Cefalosporines kan ook worden voorgeschreven bij oudere kinderen, als er sprake is van een ernstige infectie.
Bijwerkingen van antibiotica voor kinderen
Artsen zijn vaak erg terughoudend met het voorschrijven van antibiotica voor kinderen vanwege de bijwerkingen. Te veel antibiotica of te regelmatig kan namelijk leiden tot resistente bacteriën. Daarna, als het lichaam het dus écht nodig heeft, zal de antibiotica mogelijk geen effect meer hebben. Maar de voorkeur heeft altijd om het lichaam de ziekte zelf te laten bestrijden. Ook omdat antibiotica óók de goede bacteriën doodt, en het is uiteraard niet wenselijk dat dat vaak gebeurt.
Daarnaast kan je kind te maken krijgen met de volgende bijwerkingen:
- Maagklachten: Buikpijn, misselijkheid en diarree zijn mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden.
- Allergische reacties: Sommige kinderen kunnen allergische reacties ervaren, variërend van huiduitslag tot ernstigere symptomen zoals ademhalingsproblemen.
- Schimmelinfecties: Antibiotica kunnen de balans van goede en slechte bacteriën in het lichaam verstoren, waardoor schimmelinfecties zoals spruw kunnen optreden.
- Ontstoken slijmvliezen: Van de mond, mondhoeken, keelholte, vagina of anus. Dat wordt veroorzaakt door een verstoorde balans van schimmels en bacteriën.
- Extreem moe, bleke huid, bloedneuzen, blauwe plekken: Ga in dit geval naar de huisarts, want dat kan duiden op minder rode en witte bloedcellen en minder bloedplaatjes.
Hoe geef je antibiotica aan een kind?
Antibiotica wordt haast altijd oraal gegeven met een spuitje, capsule, tablet of met een lepel. Het medicijn wordt dan via het bloed opgenomen in het lichaam. Daarna werkt het al één of twee uur nadat het is doorgeslikt. Het werkt dan binnen één of twee uur. Met een injectie of infuus werkt het meteen. Het is van groot belang dat je altijd de kuur afmaakt, anders kunnen sommige cellen nog overleven en kan de ziekte blijven bestaan.
Lees ook:
Prikangst bij kinderen: oorzaken en tips