Postpartum angst herkennen
In het moedershap uiten deze zenuwen ook wel bekend als “anxiety” zich als volgt:
- Zorgen maken dat je kind(eren) nare dingen overkomen (intrusies)
- Je constant overweldigd voelen
- Tegen alles opzien, zelfs de leuke dingen
- Overmatig alert zijn waardoor je niet stil kunt zitten
- Onzekerheid over je beslissingen en je acties
Je brein verandert tijdens de zwangerschap, er ontstaat nieuwe bedrading als het ware om het mogelijk te maken dat je voor jouw kleintje kunt zorgen. Eenmaal moeder geworden, kan het voorkomen dat je hersenen amper informatie kunnen opslaan die niet je baby aangaat. Maar je kunt wel precies onthouden hoeveel melk je kleintje heeft gedronken en uit een diepe slaap wakker worden bij haar zachtste geluiden.
Hyperalert als moeder
Deze verandering in je brein is hyperalertheid die jullie beide nodig hebben om te hechten, je baby veilig te houden en goed te verzorgen. Helaas slaat deze hyperalertheid soms door en wordt het “postpartum angst” of een angststoornis. Op zo’n moment kun je jouw angsten niet meer rationaliseren en merk je dat je ook fysieke reacties hebt van de hyperalertheid. Dit kan zich uiten in duizeligheid, opvliegers, overmatig zweten, hartkloppingen, misselijkheid, hyperventilatie, vermoeidheid, veranderde voedingsgewoonten, paniekaanvallen en slapeloosheid.
Tekort aan omega-3
In de helft van de gevallen zijn er al tekenen in de zwangerschap van overmatige bezorgdheid, zenuwen, twijfel aan angsten. Naast je veranderde brein, is het ook zo dat de behoefte van je groeiende baby aan bouwstoffen voor haar brein ten koste gaat van jouw reserves. Het gaat dan met name om de essentiële omega 3 vetzuren die voor volwassen van belang zijn voor het geheugen en focus. En deze vetzuren zijn belangrijke bouwstenen voor een brein in ontwikkeling met name omdat ze de communicatie tussen hersencellen mogelijk maken.
Het is daarom een goed idee om al in het derde trimester van je zwangerschap – wanneer het brein van de baby een grote groeisprong maakt – rekening te houden met voldoende omega 3 inname (dagelijks minimaal 1-2 gram). Goede bronnen zijn:
- 100gr hele lijnzaad geeft 23gr
- 100gr chiazaad geeft 17,8gr
- 100gr hennepzaad geeft 9,3gr
- 100gr walnoten geeft 9gr
- 100gr wilde duurzaam gevangen zalm geeft 2,5gr
- 100gr haring geeft 2,4gr
- 100gr makreel geeft 1,6gr
- 100gr sardientjes geven 1,4gr
Hierbij moet je rekening houden met het feit dat de dierlijke bronnen je van een andere vorm van omega 3 voorzien, namelijk de DHA en EPA-vorm. En de zaden zitten boordevol de ALA-vorm die helpt de eerdergenoemde bronnen beter op te nemen.
Mocht je kiezen voor een supplement, houd dan rekening met de aanwezigheid van zowel DHA als EPA in je supplement. Vraag daarbij van tevoren aan de verkoper naar de “totox” waarde in het geval van visolie, hoe lager deze waarde (het liefst onder de 10 of lager) hoe minder vervuiling het bevat. En vertrouw je neus en smaakpapillen, als de capsules ranzig smaken of ruiken dan is de olie geoxideerd en neem het dan liever niet.
Hormonale oorzaak
Postpartum angst heeft ook een hormonale oorzaak. Door de daling van je hormonen na de geboorte zijn je progesteron niveaus gekelderd. Dit hormoon zorgt er o.a. voor dat je ontspannen bent en blijft. De spanningen van het moederschap kunnen je progesteron productie blokkeren waardoor de angsten niet minder worden. Om progesteron te kunnen produceren en weer te ovuleren, is een gezond voedingspatroon essentieel. Zonder cyclus na de geboorte wordt er geen progesteron aangemaakt en houdt de onrust aan als je deze ervaart. Een overvloed aan voedingsstoffen is nodig voor je (hormonale) herstel.
Tip: In de cursus 'Herstellen na de bevalling', deel van ons online cursuspakket leer je wat er in je lichaam gebeurt na de bevalling en hoe je je herstel het beste kunt bevorderen.
Perfectionistisch
Vaak zijn de moeders met angst klachten, erg perfectionistisch. De lat ligt zo onhaalbaar hoog dat ze daar bij voorbaat al van in de stress schieten. De constante teleurstelling en het gevoel dat je tekortschiet, doen je geen goed. Want het is onmogelijk om alles perfect te doen met en voor een onvoorspelbare baby of dreumes. Als je jezelf hierin herkent, is het natuurlijk niet simpelweg iets wat je uit kunt zetten. Wat je wel kunt doen, is jezelf eraan herinneren dat het moederschap een marathon is en met je belangrijkste perfectionistische neigingen te oefenen door ze iets vaker los te laten. Klinkt eng, maar wanneer je merkt dat het ook relaxter kan, oefen je met het “goed genoeg moederen”.
Als je het idee hebt dat de angstige gevoelens je leven overnemen, praat erover en zoek hulp van een ervaren psycholoog. Het is niets om je voor te schamen, het komt enorm vaak voor. Door te zorgen voor je hormonen en je patronen te leren herkennen, zal het je lukken te relativeren.
Lees ook:
Het vierde trimester: wat je kunt verwachten + tipsDeel jouw ervaringen en vind steun in onze communities
We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot je postpartum herstel.