1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Acupunctuur in de beginfase van je zwangerschap

    Gepubliceerd op: 9-26-2018Bewerkt op: 9-7-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-26-2018Bewerkt op: 9-7-2023
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur
    Je bent blij dat je zwanger bent, maar wellicht niet altijd even blij met hoe je je voelt. De eerste drie maanden kun je moe of misselijk zijn. Gember en aangepasten eetgewoonten kunnen dan helpen. Als dat niet genoeg werkt, is het inzetten van acupunctuur een goede oplossing bij misselijkheid en braken.

    Wat is acupunctuur?

    Steeds meer vrouwen maken tijdens de zwangerschap gebruik van deze geneeswijze. Een paar kleine naaldjes worden door de huid geprikt. Je voelt een klein prikje, maar echt pijnlijk is het niet. Meestal zijn er maar een paar sessies nodig. Acupunctuur wordt ook steeds vaker toegepast bij PMS, andere menstruatieklachten of bij IVF.

    Hoe werkt acupunctuur?

    Door het inbrengen van de naaldjes komen er stofjes vrij die bevorderend werken voor je gezondheid. Eén van die stoffen is endorfine, een lichaamseigen stof die zorgt dat je je beter voelt en minder pijn ervaart. Hierdoor wordt o.a. het zogenaamde zelf-genezend vermogen van het lichaam gestimuleerd.

    Er is veel onderzoek naar de werkzaamheid van acupunctuur bij verschillende klachten. Meer informatie kun je lezen op https://www.evidencebasedacupuncture.org/ over acupunctuur en wetenschappelijk onderzoek.

    Acupunctuur bevordert ontspanning en gezonde dynamiek in je lichaam.

    Zwangerschap is een vreugdevol gebeuren, maar er komt ook veel op je af. Je lichaam verandert, maar je hele leven net zo goed. Meestal is dit fijn, maar op andere momenten kan het spanning en stress veroorzaken. Dit kan gepaard gaan met allerlei klachten. Acupunctuur kan voor deze klachten verlichting brengen, ontspanning bevorderen en je energie weer beter in evenwicht brengen.

    Wanneer acupunctuur?

    Als het niet strikt noodzakelijk is, wil je tijdens de zwangerschap zo min mogelijk medicijnen slikken. En zeker aan het begin horen zwangerschapsklachten er nu eenmaal bij. Maar als je klachten erger worden, je niet meer je werk kunt doen en/of je beperkt wordt in je dagelijkse bezigheden, is acupunctuur wellicht de oplossing.

    Ochtendmisselijkheid

    Een veel voorkomende klacht in het eerste trimester is zwangerschaps- en ochtendmisselijkheid. Ook later in de zwangerschap, wanneer de baarmoeder veel plaats begint in te nemen, komt deze klacht voor. De werking van acupunctuur bij misselijkheid en braken is veel onderzocht, niet alleen bij zwangerschap maar ook na een operatie en bij wagen- en zeeziekte. Hiervoor worden zelfs magneetjes verkocht om op een acupunctuurpunt bij de pols te zetten.

    Pijn: lage rugpijn, pijn in het bekken en hoofdpijn

    In de loop van de zwangerschap verweken de verbindingen tussen je botten. Het toenemend gewicht van je buik zorgt er bovendien voor dat je anders gaat staan. Dit kan pijn veroorzaken in je onderrug en het bekken. Acupunctuur kan deze pijn verminderen. Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van acupunctuur bij allerlei vormen van pijn. De bekendste goede resultaten betreffen lage rugpijn en hoofdpijn.

    Zijn er risico’s?

    Er zijn nauwelijks risico’s verbonden aan acupunctuur. Bij zwangere vrouwen wordt extra voorzichtig gewerkt. Als een ervaren acupuncturist de acupunctuur uitvoert is dit veilig voor moeder en kind, zo toont onderzoek aan. En er zijn bijna geen bijwerkingen. Het prikje van de naald kan een beetje pijn doen. Soms ontstaat er ter plekke wat roodheid, soms kan er een kleine bloeduitstorting ontstaan.

    Tips

    Wil je acupunctuur proberen?

    • Overleg dan eerst met je verloskundige of arts. Hoewel acupunctuur meestal veilig is, is het goed om samen je gezondheidsproblemen op een rijtje te zetten om te kijken of acupunctuur iets voor jou is.
    • Kies een acupuncturist die aangesloten is bij een erkende beroepsvereniging. In Nederland zijn dat de NAAV (artsen), de NVA (fysiotherapeuten) en de Zhong (overig).
    • Acupunctuur wordt vergoed uit de aanvullende verzekering.
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard