1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Hoe gaat een abortus in zijn werk?

    Gepubliceerd op: 3-2-2023Bewerkt op: 5-14-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-2-2023Bewerkt op: 5-14-2024
    Auteur: Maartje Scheffer
    Abortus, ook wel bekend als zwangerschapsafbreking, is het beëindigen van een zwangerschap. Een zwangerschap stoppen kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van hoe ver de zwangerschap gevorderd is en wat de gezondheid van de vrouw is. Een abortus is een moeilijke beslissing, en kan zowel chirurgisch als met medicijnen worden uitgevoerd. In Nederland is abortus legaal onder bepaalde voorwaarden en wordt het uitgevoerd in speciaal daarvoor ingerichte klinieken.

    Abortus bij een ongewenste zwangerschap

    Als je ongewenst zwanger bent, zijn er verschillende opties die je kunt overwegen. Een van deze opties is abortus, maar het is belangrijk om te weten dat er ook andere opties zijn. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de zwangerschap uit te dragen en het kind ter adoptie af te staan. Daarnaast kun je ook kiezen voor het houden van het kind en zelf voor hem of haar zorgen.

    Voor wie is abortus een optie, wat zijn de voorwaarden?

    Abortus is in Nederland legaal en wordt uitgevoerd onder bepaalde voorwaarden. Zo moet de zwangerschap nog niet verder zijn gevorderd dan 24 weken en moet er sprake zijn van een noodsituatie. Een noodsituatie kan bijvoorbeeld ontstaan als de vrouw zwanger is geworden als gevolg van verkrachting of als de zwangerschap een ernstige bedreiging vormt voor de gezondheid van de vrouw. Ook als de vrouw geen anticonceptie heeft gebruikt en onbedoeld zwanger is geworden, kan abortus een optie zijn.

    Tot hoeveel weken kun je een abortus plegen?

    In Nederland kun je een abortus laten uitvoeren van 12 tot 24 weken zwangerschap (na de eerste dag van de laatste menstruatie.) Vanaf 24 weken is een baby buiten de baarmoeder met medische hulp namelijk levensvatbaar. Na 24 weken is abortus alleen toegestaan als er sprake is van ernstige medische redenen, zoals een levensbedreigende aandoening van de foetus of een ernstige bedreiging voor de gezondheid van de vrouw. In de praktijk houden artsen echter vaak 22 weken zwangerschap aan als grens, omdat zij tot op 2 weken nauwkeurig de duur van de zwangerschap kunnen vaststellen.

    Hoe gaat een abortus in zijn werk?

    Een abortus kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van hoe ver de zwangerschap gevorderd is en wat de gezondheid van de vrouw is. De meest voorkomende manier om een abortus uit te voeren is met behulp van medicijnen. Hierbij krijgt de vrouw medicijnen toegediend die ervoor zorgen dat de zwangerschap wordt afgebroken. Dat gebeurt met een abortuspil, die je in een abortuskliniek kan krijgen. Voordat je die krijgt, geeft de abortuskliniek je eerst vijf dagen bedenktijd. Je kunt tot 9 weken zwangerschap deze abortuspil krijgen, want hierna werkt hij niet meer goed. Je kunt ook kiezen voor een zuigcurettage.

    Na de 9 weken zwangerschap, kan je alleen nog een zuigcurettage krijgen. Dat is een ingreep waarbij met behulp van een buisje het vruchtzakje uit je baarmoeder wordt weggezogen.

    Als je tussen de 13 en 24 weken zwanger bent, kun je enkel nog een abortus krijgen met een zogeheten tweede trimester behandeling. Die krijg je in een abortuskliniek, met behulp van een plaatselijke verdoving.

    Als je in Nederland woont kun je de abortus anoniem uitvoeren. De behandeling krijg je gratis via je zorgverzekering.

    Korte-termijn gevolgen van een abortus

    Een abortus kan gepaard gaan met verschillende korte-termijn gevolgen. Zo kan de vrouw last krijgen van buikpijn, bloedingen en misselijkheid. Ook kan er sprake zijn van emotionele gevolgen, zoals verdriet, schuldgevoelens en angst. Het is belangrijk om te te realiseren dat deze gevolgen bij iedere vrouw anders kunnen zijn en dat het belangrijk is om goede nazorg te krijgen.

    Lange-termijn gevolgen van een abortus

    Er is veel onderzoek gedaan naar de lange-termijn gevolgen van abortus. Uit dit onderzoek (Van Ditzhuijzen, 2017) blijkt dat de meeste vrouwen geen negatieve psychische gevolgen ondervinden op de lange termijn. Toch kan abortus voor sommige vrouwen wel leiden tot langdurige psychische problemen, zoals depressie, angst en posttraumatische stressstoornis. Het is daarom belangrijk om goede nazorg te krijgen na een abortus.

    Spijt van een abortus?

    Vrouwen die een abortus hebben ondergaan, kunnen achteraf spijt krijgen van hun beslissing. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren, zoals schuldgevoelens, verdriet en twijfels over de gemaakte keuze. Het is belangrijk om te beseffen dat deze gevoelens normaal zijn en dat er verschillende vormen van hulp en ondersteuning beschikbaar zijn.

    Zwanger worden na een abortus

    Na een abortus is het mogelijk om opnieuw zwanger te worden. Het is wel belangrijk om na de abortus te wachten met seksuele activiteit totdat de arts groen licht geeft, dat is meestal twee weken na de abortus. Daarnaast is het verstandig om anticonceptie te gebruiken om een nieuwe zwangerschap te voorkomen als je hier nog niet aan toe bent.

    Waar kun je een zwangerschap afbreken?

    In Nederland kun je een abortus uitvoeren in speciaal daarvoor ingerichte klinieken. Er zijn verschillende klinieken verspreid over het land waar je terecht kunt voor een abortus. Het is belangrijk om een kliniek te kiezen die aan je wensen en behoeften voldoet en waar je je op je gemak voelt.

    Hulp bij je besluit om een zwangerschap af te breken

    Als je ongewenst zwanger bent en twijfelt over wat je moet doen, is het belangrijk om hulp te zoeken. Er zijn verschillende organisaties en instanties die je kunnen helpen bij het maken van een beslissing en bij het regelen van een abortus als dit de juiste keuze voor jou is, zoals FIOM. Het is belangrijk om je goed te laten informeren en om te praten over je gevoelens en twijfels.

    Hoeveel vrouwen krijgen jaarlijks een abortus in Nederland?

    In Nederland worden jaarlijks ongeveer 30.000 abortussen uitgevoerd. Dit aantal is de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven. Wel is er een verschuiving te zien in de leeftijdsgroepen van vrouwen die een abortus ondergaan. Zo ondergaan vrouwen tussen de 20 en 24 jaar nog steeds het vaakst een abortus, maar neemt het aantal abortussen onder tieners af en neemt het aantal abortussen onder vrouwen boven de 30 jaar toe. Het is belangrijk om te beseffen dat abortus voor veel vrouwen een moeilijke beslissing is en dat er verschillende redenen kunnen zijn waarom een vrouw kiest voor een abortus.

    Abortus is in Nederland dus legaal en kan een optie zijn voor vrouwen die ongewenst zwanger zijn. Het is belangrijk om te beseffen dat abortus geen gemakkelijke keuze is en dat er zowel korte-termijn als lange-termijn gevolgen aan verbonden kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om goede nazorg te krijgen en om te praten over je gevoelens en twijfels. Als je twijfelt over wat je moet doen, is het verstandig om hulp te zoeken bij een organisatie of instantie die je kan helpen bij het maken van een beslissing.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot relatieproblemen tijdens de zwangerschap.

    • group-image
      1 jaar geleden

      Relatieproblemen tijdens de zwangerschap

      89 leden

    Bron: Fiom, Rijksoverheid
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard