Tips voor een fijne en veilige zomer met je baby
- Zorg voor luchtige kleding
Normaal gesproken zou je je baby één laagje kleding meer aantrekken dan dat jij aanhebt. Maar zodra het écht warm wordt, dan is voor baby’s vaak een laagje kleding genoeg. Denk hierbij aan een rompertje of een los t-shirtje. Vooral stoffen als katoen of bamboe kunnen lekker ademen tijdens het warme weer. Stoffen zoals polyester of nylon kun je beter vermijden. Daarnaast doet de kleur wit het altijd goed met het warme weer! Thuis kan je baby natuurlijk gerust enkel een luier aan.
Bij pasgeboren baby’s moet je wel oppassen met het luchtig aankleden. _Newborns _kunnen zichzelf namelijk moeilijk zelf warm houden, ook als het warm is buiten. Een rompertje met lange mouwen en een broekje is daarom een beter idee. Een mutsje is zelfs nodig in de eerste week na de geboorte, ongeacht het weer.
Lees ook:
Verschillende temperaturen en de juiste babykleding- Zorg voor een babybadje
Een babybadje zorgt gegarandeerd voor veel plezier bij je baby! Je baby lekker kunnen onderdompelen in een koud/lauwwarm badje zorgt voor hem bij veel verkoeling en waterplezier. En jou levert het gegarandeerd ook veel genot en wat leuke foto’s op! Let er natuurlijk wel op dat je je baby nóóit alleen in het badje laat en altijd vasthoudt.
- Haal knuffels weg uit bed
Zodra het ‘s nachts ook warm blijft, is het een goed idee om zo veel mogelijk knuffels weg te halen uit het bedje van je baby. Zo blijft het hier lekker koel en wordt er geen onnodige warmte vastgehouden door de knuffels.
Lees ook:
Wespensteek bij je kindje- Genoeg zonnebrand en schaduw
Zonnebrand en schaduw zijn onmisbaar voor je baby! De huid van je baby is namelijk erg kwetsbaar. Een baby onder de 12 maanden zou je zelfs niet langer dan 5 tot 10 minuten in de zon moeten houden, het liefste helemaal niet. Zonnebrand, ook in de schaduw is daarom een must en zoveel mogelijk uit de zon blijven ook. Zorg hierbij voor eenzonnebrandmet een hoge factor die gemaakt is voor baby’s. Anders kan hij in aanraking komen met chemicaliën die niet geschikt zijn voor zijn huid. Zorg ook voor een hoedje, ook in de schaduw.
Lees ook:
De zon en je baby: wat je echt moet weten- Zorg ervoor dat je baby genoeg drinkt
Je baby kan uitdrogen als hij niet genoeg drinkt, en dit gaat nog sneller in de hitte. Zorg daarom ervoor dat je baby braaf zijn hele fles (of borstvoeding) opdrinkt en niet te veel laat staan. Eventueel kun je iets meer water dan normaal bij de kunstvoeding doen. Geef je uitsluitend borstvoeding, dan haalt je baby daar genoeg vocht uit. Vanaf 6 maanden kun je je baby slokjes water of thee geven als aanvulling op de fles- of borstvoeding.
Wanneer je baby aan het uitdrogen is, neigen ze ernaar juist niét te huilen en krijsen. Ze worden dan juist loom, slaperig en stil. Blijf hier dus op letten om uitdroging te spotten en voorkomen.
- Maak waterijsjes
Voor je baby ouder dan 6 maanden kan je prima zelf waterijsjes maken! Zo weet je dat ze gezond zijn, en het is een uitstekende manier om je baby te hydrateren terwijl ze er ook nog eens van genieten. Ga met al het lekkere fruit en groente aan de slag wat jij maar wilt, een staafmixer en ijsvormpjes, en de ijsjes zijn zo klaar!
Lees ook:
Warmte-uitslag bij je baby- Ga lekker wandelen
Het is belangrijk om niet alleen maar binnen te blijven zitten met je baby, ookal wil je je baby in deze tijd misschien niet te veel in aanraking laten komen met de buitenwereld. Een wandeling door de buurt, door het park of een Nationaal Park is dan een idee om er toch even uit te zijn, en niet te veel mensen tegen te komen, vanwege het risico op corona. Perfect voor je baby om op een rustige, veilige manier de wereld te leren kennen! Zorg ook hierbij voor genoeg schaduw in de kinderwagen, maar leg nooit een doek over de gehele kinderwagen. Hierdoor kan je baby stikken.
- Koud washandje
Omdat baby’s veel warmte verliezen via het hoofdje, is een koel washandje op deze plek soms erg fijn. Dit doe je door een koel washandje kort op het hoofdje te dekken. Laat het washandje echter niet lange tijd op het hoofd liggen, vooral niet als je baby slaapt.
- Een fijne kamertemperatuur
Voor baby’s is een kamertemperatuur rond de 18 graden het fijnste. Maar met zomerse hitte is dat natuurlijk soms lastig! Hierdoor kan je baby onrustig gaan slapen, net zoals dat jou soms overkomt. Wordt het warmer dan 25 graden in de slaapkamer, dan kan je baby gerust in alleen een rompertje slapen. Tussen de 20 en 25 graden leg je je baby in een rompertje en zomerslaapzak. Houd de slaapkamer koel door overdag de gordijnen of zonwering dicht te houden, indien het buiten warmer is dan binnen.
Lees ook:
TOG-waarde voor slaaptextielWat is jouw gouden tip om de zomer door te komen met een baby? Laat het weten in een reactie!