Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Jouw baby al negen maanden

ZP® - Magazine

, 20 November 2017 13:09Laatste update op: 20 February 2020 22:02

Vanaf deze leeftijd is de grootste basis voor de hechting gelegd. De komende jaren zijn nog wel belangrijk voor het verder ontwikkelen van de hechting. Je baby is ook nog steeds erg kwetsbaar omdat de hersenen nog volop in groei zijn. Probeer je baby dus nog steeds niet bij teveel mensen alleen te laten. Hoe langer je weg bent van je baby, des te meer stress dit kan geven. Het is dus voor je baby nog steeds heel fijn om bij een vertrouwd persoon in een bekende omgeving te zijn.

Sociaal

Vanaf nu tot zo’n 18 maanden wordt het gedeelte in het brein aangelegd wat er voor zorgt dat een mens zich sociaal kan gedragen en beheersen. Je hebt nu vooral gereageerd op de behoeften van je baby en contact gemaakt met hem. Vanaf nu kun je ook samen gaan kijken naar andere mensen, dieren en plaatjes. Samen boekje lezen is daar een voorbeeld van. Wijs samen dingen aan op de prenten, maak dierengeluidjes na en geniet er vooral samen van. Dit zorgt ervoor dat het stuk hersenen waar het sociale gedrag zich bevindt zich goed ontwikkelt. Dit gebied bepaald later hoe men naar zichzelf kijkt en is een filter voor hoe je baby later de wereld waarneemt.

Ontwikkeling

Rond 9 maanden leert een baby verbanden te leggen doordat hij alle losse puzzelstukjes informatie weet te vormen tot een logisch verhaal. Hij leert langzamerhand dat reacties te sturen zijn en oorzaak en gevolg patronen herkennen. Hij zal misschien erg geïnteresseerd zijn in het laten vallen van spullen vanuit zijn eetstoel. Hij vindt het maar wat interessant dat als hij iets loslaat, het later op de grond ligt. Geef jij dit vervolgens weer terug dan zal dit een prachtig spel worden. Pas vanaf deze tijd zal het woord verwennen aan de orde kunnen komen. Je baby leert dat hij met bepaald gedrag van jou kan krijgen wat hij graag wil. Eigenlijk is dat heel leerzaam voor je baby. Hij leert dat zijn emoties en behoeften belangrijk zijn en hij het waard is om geholpen te worden.

Waarschijnlijk kan je baby al kruipen, misschien zelfs al wat staan. Hij kan dan overal bij en dan krijg je als ouder een heel andere rol. Je baby zal behoorlijk gaan testen of iets wel of niet mag. Mag hij niet aan die dure vaas zitten? Dan mag je dat vanaf nu heel vaak gaan herhalen, voordat je baby echt weet dat dat niet mag. Uiteindelijk zal hij er niet meer aanzitten waar jij bij bent. Om het jezelf en je baby wat makkelijker te maken kun die dure vaas beter even weg zetten. Zo kun je het corrigeren op een dag een beetje beperken.

Slapen

Bij het slapen is het belangrijk om duidelijk en voorspelbaar te zijn naar je baby. Reageer je iedere keer anders wanneer je baby niet wil slapen, dat is dat onduidelijk en zorgt voor meer onrust. Je baby zal dan steeds minder willen toegeven aan de slaap omdat hij benieuwd is naar jouw reactie. Gebruik nog steeds een ritueeltje, zeg welterusten en loop de deur uit. Is je baby erg overstuur? Dan kun je in zijn kamer blijven, totdat hij slaapt. Maar kies wel voor 1 duidelijke en haalbare manier om hiermee om te gaan.

Je baby is steeds meer wakker overdag. Dat geeft je meer vrijheid waardoor jullie vaker samen op pad kunnen. Mocht je wat langer weg gaan dan kan je baby vast nog wel een slaapje in de wandelwagen of draagdoek doen. Je baby raakt ook minder snel overprikkeld en geniet van jullie gezamenlijke uitjes.

Spelen

Je baby oefent nu veel met zijn fijne motoriek. Hij kan dingen al in één hand vastpakken en wisselt de handen daarbij af. Hij heeft nog geen vaste voorkeur voor het gebruik van zijn rechter of linkerhand, ook al lijkt dat soms wel een tijdje zo. Je baby vindt het nu leuk om blokjes te stapelen, vormpjes in de goede opening te zoeken en kleuren te onderscheiden. Speelgoed waar hij dat mee kan is dus erg geschikt.

Eten

Sommige baby’s eten al veel vaste voeding, maar misschien heeft jouw baby er nog niet zoveel zin in. Oefen het iedere dag op vaste tijden en maak er een gezellig moment van waarbij jullie samen wat gaan eten. Opdringen werkt averechts en kan juist voor latere eetproblemen zorgen. Geef je baby liever geen zoete drankjes als diksap. De voorkeur voor suikerhoudend voedsel wordt zo gestimuleerd en veel suiker is niet gezond voor zulke kleine kindjes die volop in hun (smaak)ontwikkeling zitten.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard