Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Jouw baby nu zeven maanden

ZP® - Magazine

, 20 November 2017 12:59Laatste update op: 20 February 2020 22:03

Er komt steeds meer verschil in de ontwikkeling tussen jouw baby en andere baby’s van dezelfde leeftijd. Vergelijk dit niet teveel want iedere baby is uniek en ontwikkelt zich anders.

Ontwikkeling

Zo is de ene baby sneller met recht op zitten. Terwijl de ander zich eerst vooral concentreert op het luisteren naar klanken en probeert deze na te doen. Uiteindelijk zegt dit niet zoveel over de intelligentie van een baby. Wat vooral van belang is, is dat je baby zich fijn voelt.

Tegen deze tijd kunnen sommige baby’s zelf rechtop zitten, andere baby’s beginnen al te tijgeren. Tijgeren is een voorloper van kruipen. Een baby oefent zo op zijn buik om vooruit (al gaat hij in het begin waarschijnlijk achteruit) te komen. Kijk vooral naar wat je baby al kan en volg hem daarin. Een baby leert in een eigen volgorde. Je kunt je baby rechtop laten zitten, maar wanneer je baby nog niet zelf kan gaan zitten is dit niet zo goed voor zijn ruggetje. Je baby gaat namelijk pas zitten wanneer het lichaampje daar klaar voor is en wanneer hij de mogelijkheid daarvoor krijgt. Fietsen met je baby kan wanneer je baby zelf kan gaan zitten en een goede zithouden een tijdje kan volhouden.

Bij het lopen en kruipen gaat dit net zo, je baby ontwikkelt zich in stappen die voor hem logisch zijn, probeer dus niet te forceren met loopstoeltjes en zitkuipjes. Het consultatiebureau helpt je om in de gaten te houden of je baby zich voldoende ontwikkelt, voor vragen kun je altijd bij hen terecht.

Je baby wordt nu mobieler, je zult versteld staan wat hij ineens allemaal kan. Soms kan dit gevaarlijk zijn. Je baby kan bijvoorbeeld ineens uit zijn ledikantje klimmen, bij de trap komen, hete thee pakken (gebruik hiervoor bijvoorbeeld een thermoskan) etc. Pas dus je huis aan voordat je baby hier aan toe is. Zo voorkom je op tijd gevaarlijke situaties zonder dat je je baby steeds uit zijn ontdekkingsreis hoeft te halen.

Brabbelen

Heb je je baby al horen brabbelen? Langzamerhand ontdekt je baby zijn eigen stem. Hij zal oefenen met verschillende klanken en later met toonhoogtes en volume. Hij vindt het heerlijk als je met hem mee brabbelt terwijl jullie oogcontact maken. Je zult zien dat je baby iets vertelt en dan weer afwacht wat jij daarop te zeggen hebt. Zo leert je baby dat hij het waard is mee te communiceren en krijgt hier heel veel zelfvertrouwen van. De mimiek van je gezicht, jouw toonhoogte en volume, alles helpt je baby te leren omgaan met communicatie en bijbehorende emoties. Zo geef je je baby een mooie emotionele basis mee waar hij de rest van zijn leven profijt van heeft.

Eenkennig en verlatingsangst

Je baby kan rond deze tijd behoorlijk eenkennig worden. Hij raakt steeds meer gehecht aan een selectief aantal personen en kan mensen steeds beter onderscheiden. Vreemden kunnen dan best eng zijn. Misschien heeft je baby al een tijdje last van verlatingsangst als je weg gaat of even in een andere ruimte bent. Dit is normaal en een teken dan je baby druk bezig is met zijn hechtingsproces.

Je kunt je baby helpen door regelmatig even uit het zicht te gaan als je baby in de box zit. Maak ondertussen wat geluidjes. Je baby went er zo aan om af en toe even alleen te zijn. Ga je naar je werk? Neem dan altijd hetzelfde ritueeltje afscheid van je baby en benoem dat je weer terug komt. Verdwijn nooit zomaar zonder afscheid te nemen. Houd het afscheid kort. Het kan zijn dat je baby verdrietig is. Laat hem dan troosten door iemand die vertrouwd is voor je baby.
Zo leert hij dat, ook al ben je weg, er altijd iemand is die hem kan helpen wanneer hij hulp nodig heeft. Verlatingsangst is een teken dat je baby graag bij je is en aan je gehecht is, een groot compliment dus!

Slapen

De wakkere perioden tussen twee slaapjes worden nu een stuk langer. Een baby van 7 maanden slaapt ongeveer 14 uurtjes per etmaal waarvan hij zo’n 11 uur in de nacht slaapt. Dit verschilt uiteraard weer per baby. De meeste baby’s hebben nog behoefte aan 3 slaapjes op een dag. Wanneer hij moeite krijgt met de slaapjes of maar heel kort slaapt, kun je eens proberen het derde slaapje over te slaan en hem het tweede slaapje dan eerder en langer te laten slapen. Kijk vooral wat fijn is voor jullie ritme. Steeds meer baby’s slapen rond deze tijd af en toe een nacht door.

Toch ligt wereldwijd de gemiddelde leeftijd wanneer een kind doorslaapt pas tussen de 1 en 4 jaar! In niet westerse landen is dit voor moeders niet zo erg, omdat ze samen slapen met hun kinderen en een slokje borstvoeding altijd binnen bereik is, waardoor moeders amper wakker worden. In Nederland wordt dit ook normaler en slapen steeds meer ouders met hun kinderen. Het kan even wennen zijn maar uiteindelijk is het voor de nachtrust soms een verademing om bepaalde standpunten los te laten.

Weetjes:

Geef je nog (gedeeltelijk) borstvoeding? Fijn, want steeds meer moeders voeden langer dan een jaar. De wereld gezondheidsorganisatie en Unicef raden aan om in ieder geval de eerste 2 jaar borstvoeding te geven.

Huilt je baby ’s nachts meer? Heeft hij luieruitslag, diarree en sabbelt en kwijlt hij meer? Grote kans dat je baby tandjes krijgt! Dit kan behoorlijk pijnlijk voor hem zijn. Een koude bijtring kan verlichting geven. De eerste tandjes komen vaak onder door. Het tandjespoetsen mag vanaf die eerste tandjes ook dagelijks gedaan worden.
Borstvoedende moeders hoeven niet bang te zijn. Tijdens het drinken ligt de tong over de ondertanden dus kan er tijdens het drinken niet echt gebeten worden. Doet je baby dit wel? Spreek hem duidelijk aan en stop tijdelijk met voeden. Je baby heeft namelijk geen idee dat dit jou pijn doet, maar zal er snel mee stoppen wanneer zijn voeding wordt onderbroken.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard