1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    6x feiten over de thuisbevalling

    Gepubliceerd op: 11-23-2022Bewerkt op: 10-23-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-23-2022Bewerkt op: 10-23-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    In Nederland hebben we een echte thuisbevallingscultuur. Zo’n 25 procent van de vrouwen bevalt thuis, wat erg veel is vergeleken met landen om ons heen. Het is bij ons zelfs de optie die de voorkeur is, als er geen medische indicatie is voor een ziekenhuisbevalling. Hier lees je verrassende feiten over de thuisbevalling!

    Was jij al op de hoogte van deze weetjes over de thuisbevalling?

    Feiten en weetjes over de thuisbevalling

    Dit wist je wellicht nog niet over de thuisbevalling. Handig om te weten als je een thuisbevalling overweegt!

    1. De thuisbevalling is even veilig, al dan niet veiliger

    Een thuisbevalling is de beste optie voor vrouwen die geen medische indicaties hebben om in het ziekenhuis te bevallen. Het is even veilig als een ziekenhuisbevalling. Verschillende interventies kunnen door de verloskundige ook thuis worden gedaan, en een verplaatsing naar het ziekenhuis levert vaak veel tijdverlies op.

    1. Je verloskundige neemt een hoop mee

    Ook tijdens een thuisbevalling is je verloskundige op een hoop situaties voorbereid. Dat betekent dat ze een hoop medische spullen meeneemt, voor het geval dat. Extra zuurstof voor de baby, en medicatie als de moeder na de bevalling veel bloed verliest. Daarnaast hulpmiddelen die ze standaard in zal zetten, zoals een doptone en een bloeddrukmeter.

    1. Je mag gewoon naar het ziekenhuis

    Als je toch voelt dat je je niet veilig voelt tijdens een thuisbevalling, of als er een medische indicatie is, mag je dat aangeven of zal je verloskundige aangeven dat het nodig is om naar het ziekenhuis te gaan. Je bent dus niet verplicht om de thuisbevalling door te zetten als het ziekenhuis toch een betere optie blijkt.

    1. Volledig vergoed

    Een thuisbevalling wordt volledig vergoed vanuit je basisverzekering, terwijl je voor een ziekenhuisbevalling een eigen bijdrage moet betalen als je niet aanvullend verzekerd bent.

    1. De rommel valt mee

    Je hoeft je niet druk te maken dat naderhand alles onder het vruchtwater en bloed zit. Na de bevalling weten je verloskundige en kraamverzorgster alles weer keurig achter te laten, en je verloskundige weet ook prima een grote rommel te voorkomen tijdens de bevalling.

    1. Je hebt zelf een hoop regie

    Thuis is het vanzelfsprekend dat je zelf mag weten welke muziek je opzet, wie er de bevalling mag aanschouwen, hoe de verlichting is, hoeveel lawaai je maakt, in welke positie je bevalt en hoe je je beweegt. In het ziekenhuis mag dit ook, maar soms is het niet vanzelfsprekend dat dit ook gebeurt. Thuis heb je het grote voordeel dat je veel meer regie in handen hebt over de omstandigheden van je bevalling.

    Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

    We geloven sterk in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de voorbereiding op de bevalling.

    • group-image
      3 maanden geleden

      Voorbereiding bevalling

      121 leden

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard