1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    5 tips om racisme tegen te gaan in de opvoeding

    Gepubliceerd op: 6-29-2020Bewerkt op: 9-23-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-29-2020Bewerkt op: 9-23-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Racisme is voor veel ouders een lastig onderwerp tijdens de opvoeding van hun kind. Nu de BlackLivesMatter-beweging in volle gang is, is het logisch dat ouders nadenken over hoe zij hun kind bewust kunnen maken van racisme in de maatschappij. Het is erg belangrijk om dit onderwerp niet te mijden. Dus: communiceer met je kind over racisme! En begin hier vroeg mee. Maar hoe doe je dat?

    Tip 1: wees bewust van jouw eigen kijk op racisme

    Als eerst is het belangrijk om goed te realiseren wat jouw eigen kijk als ouder is op racisme. Welke overtuigingen en normen en waarden heb je, en zijn er misschien ook vooroordelen? Voor kinderen zijn ouders namelijk het eerste referentiekader. Wanneer er tv gekeken wordt, en er bijvoorbeeld een nieuwsitem op is over een conflict en er vervolgens door een van de ouders een opmerking gemaakt wordt als ‘natuurlijk weer een stel Marokkanen’, zien kinderen dit als voorbeeld en kunnen deze gedachtegang overnemen. Het is belangrijk om bewust te zijn van jouw eigen kijk op racisme. Vind je dat iedereen gelijk is? Gelijkheid is geen automatisme. Ook al is dat bij veel blanke ouders wel zo, omdat racisme niet elke dag speelt. Het is goed om daarbij stil te staan.

    Tip 2: begin vroeg met blootstelling aan andere etniciteit

    Judi Mesman, hoogleraar Diversiteit in opvoeding en ontwikkeling aan de Universiteit Leiden, zegt dat baby’s van negen maanden al onderscheid kunnen maken tussen witte en zwarte mensen. “Jonge kinderen hebben een sterke voorkeur voor kinderen binnen de eigen groep”. Je baby kennis te laten maken met een andere etniciteit kan bijvoorbeeld door donkere poppen als speelgoed voor je baby te kopen. Of prentenboekjes te laten zien waarbij een wit en een zwart poppetje als vrienden worden omschreven. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen! Ook de keuze voor een kinderopvang met een grote diversiteit kan bijdragen aan de ontwikkeling van een open blik van je kind.

    Tip 3: maak het onderwerp niet te beladen

    Volgens pedagoog Minchenu Maduro is het belangrijk om het onderwerp racisme niet te beladen te maken tijdens een gesprek met je kind. Dus, zeg bijvoorbeeld niet tegen je kind: "kom eens even zitten, dan gaan we het eens even hebben over racisme." Als je een gesprek aan wilt gaan over dit onderwerp is het goed om dit te doen wanneer jullie iets aan het doen zijn, bijvoorbeeld wanneer je met je kind aan het wandelen bent, of aan het knutselen of kleuren, of als jullie samen in de auto zitten.

    Tip 4: stel open vragen

    Het kan natuurlijk ook zijn dat je kind zelf over racisme of verschillen tussen culturen begint; haak hier dan op in. Neem de vragen serieus en neem de tijd. Stel open vragen om je kind zelf te laten nadenken over wat hij vindt van bijvoorbeeld dat kindje met een andere huidskleur in de klas. Of als er een kind gepest wordt met een andere huidskleur. Vraag dan: “Wat zou jij ervan vinden als andere kinderen zo tegen jou doen?” Of “Waarom denk je dat de kinderen juist hém pesten?” Hierbij help je met het ontwikkelen van een eigen mening. Ook kun je vooroordelen van je kind weerleggen.

    Tip 5: geef je kind goede uitleg

    Je kunt wel tegen je kind zeggen dat iedereen gelijk is, ongeacht welke huidskleur iemand heeft. Maar daar houdt het gesprek niet meteen op. Het is voor kinderen belangrijk om het goed te begrijpen. Dus is het goed om ook uit te leggen dat het voorkomt dat mensen met een donkere huidskleur niet altijd dezelfde kansen krijgen in de maatschappij als witte mensen. Racisme is nou eenmaal de realiteit, en vroeg of laat krijgt je kind hier op de een of andere manier mee te maken. Vind je het lastig om hier uitleg over te geven? Zoek dan eerst op internet op wat voorbeelden zijn van racisme in de maatschappij. Zo kun je het goed onderbouwen.

    Heb jij nog tips om racisme tegen te gaan in de opvoeding? Deel ze in een reactie.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard