Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Jouw baby een jaar!

ZP® - Magazine

, 20 November 2017 13:19Laatste update op: 20 February 2020 22:02

Het eerste jaar zit er al bijna op en je baby wordt al bijna een dreumes. Hoe kijk jij terug op de babytijd? Waarschijnlijk was het een heftige maar ook bijzondere tijd. Bedenk dat je baby steeds zelfstandiger wordt en steeds meer kan, omdat jij hem dat vertrouwen hebt gegeven.

Hij zal je grenzen opzoeken en steeds meer beseffen dat hij een eigen wil heeft en een persoon is los van jou. Dat kan lastig zijn maar uiteindelijk is dat een groot compliment. Je baby weet dat hoe dan ook, jij er altijd voor hem bent. Daarom durft hij het wel aan om te kijken wat er wel en niet mag.

Heb je al een eerste woordje gehoord of zet je baby al een paar stapjes? Misschien lukt het al maar het kan ook gerust nog een halfjaartje duren. Jouw baby ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Dat maakt hem extra bijzonder!

De manier van opvoeden is nu belangrijk om met elkaar als ouders te bespreken. Het is erg verwarrend voor een baby als zijn ouders verschillend reageren. Het is al moeilijk genoeg, want eerst kreeg je baby vooral wat hij wilde, terwijl hij nu langzaam moet wennen aan de grenzen van een ander.

Slapen

Je baby slaapt nu nog zo’n 13-14 uur per dag en wil vaak nog een ochtend en middagslaapje. Dit ritme kan hij nog wel een tijdje volhouden. Veel baby’s slapen door maar ook een groot deel nog niet. Je kunt je baby wel leren beter te slapen, als je hem maar niet in overstuur alleen laat.
Eerst moet je je wel afvragen waarom je baby jouw ’s nachts nog zo vaak nodig heeft. Krijgt hij overdag niet voldoende eten? Heeft hij overdag te veel stress waardoor hij angstig is in de nacht? Of mist je baby je overdag, waardoor hij in de nacht die geborgenheid nog zoveel nodig heeft?
Veel aspecten zijn belangrijk bij het oefenen met een nieuw nachtritme. Jouw motivatie, rust en stabiliteit zijn daarvoor erg belangrijk. Het kan namelijk wel een aantal weken duren voordat jullie het nieuwe ritme te pakken hebben.

Opvang

Nog steeds is het fijn voor je baby om door een bekend persoon verzorgd te worden wanneer zijn ouders er niet zijn. Opvang waar veel leeftijdsgenoten in één groep zitten kunnen behoorlijk stressvol zijn voor een dreumes of peuter. Kinderen van deze leeftijd zijn sociaal nog niet goed op elkaar afgestemd waardoor ze constant op hun hoede moeten zijn. Het lastige van stress is dat het heel vaak niet goed te zien is.

Je kunt je vast voorstellen dat wanneer jij in een groep met volwassenen bent waar jouw leeftijdsgenoten ieder moment jou kunnen omdrukken, slaan, schreeuwen of jouw favoriete spullen afpakken behoorlijk angstig kan zijn. Kies je wel voor een (kleinschalige) groepsopvang dan is het voor je kindje fijner om in een leeftijdsgevarieerde groep te zitten. Om te leren omgaan met andere mensen en kinderen is het fijn dat er grotere kindjes zijn die fungeren als voorbeeld.

1e verjaardag!

De eerste verjaardag is een bijzonder moment. Je sluit de babytijd af en ineens heb je een dreumes met een geheel eigen karaktertje. Misschien bedenk je nu of later dat je dingen toch graag anders had gedaan. Dat hebben veel ouders die durven te kijken naar zichzelf. Bedenk dat je altijd je best hebt gedaan en keuzes hebt gemaakt die op dat moment het verstandigste leken. We leven in een maatschappij waar nu eenmaal veel van ons verwacht wordt en je verschillende rollen moet vervullen.
De keuzes die je maakt moeten op alle vlakken een beetje passen. Schuldgevoelens kosten alleen maar energie, probeer het om te draaien en het als leermoment te zien. Daar is het ouderschap tenslotte ook een beetje voor bedoeld. Probeer te genieten van de momenten die fijn zijn en leg die momenten vast. Als je je dan even naar voelt kun je die momenten er even bij pakken.
Extra reden om te genieten van die bijzondere eerste verjaardag!

Weetjes:
De rol van zowel vader als moeder is erg belangrijk. Zo leert een kind van zijn moeder vooral over zichzelf en krijgt hij zelfvertrouwen, terwijl hij van vader vooral leert over de buitenwereld. De wilde spelletjes van papa zijn dus zo gek nog niet.

Je baby weegt nu ongeveer 3x zoveel als met de geboorte, en de hersenen alleen al wegen zo’n 1000 gram!

De hersenontwikkeling is nog in volle gang. Zo ontwikkelt zich straks het deel van de hersenen dat het (later) mogelijk maakt te leren plannen en taken kan combineren en afmaken. Ook het beheersen van impulsen en het maken van beslissingen zal zich al snel gaan ontwikkelen.

je baby heeft nu zoveel controle over zijn lijfje, dat je hem kan leren klappen, hoera zeggen en je handen omhoog leren gooien en hem zelfs anderen kan leren gedag zwaaien.
Een baby leert het beste van nadoen, dus veel succes!

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard