1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    10 mogelijke oorzaken waarom je baby huilt

    Gepubliceerd op: 11-29-2020Bewerkt op: 6-17-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-29-2020Bewerkt op: 6-17-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: IMH Nederland
    Huilen doen alle baby’s. Ondanks dat huilen dus heel normaal gedrag is, kan het huilen ouders erg onzeker maken. Dat komt vaak doordat je bij huilen niet altijd weet wat er precies aan de hand is. Bovendien, als huilen steeds vaker voorkomst, is het als ouder vaak zoeken waarom je baby huilt en ontroostbaar is. Na een tijdje wordt het vaak makkelijker om huiltjes van je baby te herkennen, maar in het begin is dit even wennen.

    Waarom huilt mijn baby?

    Voor baby’s is huilen een vorm van communicatie. Met huilen vertellen ze jou als ouder dat ze iets niet fijn vinden. Het huilen van je baby heeft meestal te maken met onvervulde basisbehoeftes van je baby, zoals honger, vermoeidheid, behoefte aan affectie, fysieke pijntjes of een oncomfortabele volle luier.

    Mogelijke oorzaken waarom je baby huilt

    1. Buikkrampjes

    Veel baby’s hebben last van darmkrampjes in de eerste weken van hun leven. De krampjes bereiken meestal een piek rond de 6 weken na de geboorte en nemen daarna langzaam weer af. Je kunt het huilen door de krampjes herkennen aan een haast ontroostbare baby, die tijdens het huilen veel met zijn beentjes strekt en met zijn vuisten balt. Lees hier meer over [tips wanneer je baby krampjes heeft.](darmkrampjes](krampjes-bij-je-baby)

    1. Je baby wil geknuffeld worden

    Baby’s hebben ontzettend veel behoefte aan affectie. Ze vinden je geur en hartslag vaak heel vertrouwd, het maakt ze kalm. Het is dan ook niet zo gek als je kleine soms moet huilen omdat hij of zij simpelweg even geknuffeld wil worden en opgepakt wilt worden. Heb je dus al de luier verschoond, zijn krampjes uitgesloten en heeft je kindje gegeten? Dan kan een simpele knuffel soms al de oplossing zijn.

    1. Vieze luier

    Het kan zijn dat je baby een volle luier heeft en dit niet fijn vindt. Het kan zijn dat je baby hier onrustig van wordt en hierdoor gaat huilen. Kijk daarom even of hij/zij een volle luier heeft en vervang deze eventueel.

    1. Je baby heeft honger

    Veel baby’s gaan jammeren en huilen als ze honger hebben. Een flesje of de borst aanbieden is dan de oplossing! Geef je borstvoeding op verzoek? Dan kan je je baby proberen aan te leggen wanneer hij of zij onrustig is, om te kijken of dit te oorzaak is van het huilen. Als het honger was, is waarschijnlijk daarna alles weer beter! Heeft je kindje al lange tijd liggen huilen, dan kan het beter zijn je kindje eerst even te sussen om hem rustig te krijgen, zodat het drinken ook beter en rustiger gaat.

    1. Een boertje

    Voor sommige baby’s is het geen must, voor anderen wel: het boertje na een voeding. Sommige baby’s worden onrustig als er na iedere voeding lucht in hun maag blijft zitten. Als je die lucht er niet goed uit laat komen via de slokdarm en mond, kan het zorgen dat de lucht gasvorming wordt in de darmen. En dat kan voor krampjes zorgen. Het is dus de moeite waard om na iedere voeding een boertje eruit proberen te halen.

    1. Te warm of te koud

    Net als volwassenen vinden baby’s het niet prettig als ze het te warm of te koud hebben. Het is echter lang niet altijd zo makkelijk om erachter te komen of dit ook echt de oorzaak is waarom je baby huilt. Als het nekje te warm aanvoelt, heeft je kindje het waarschijnlijk te warm. Voelen de handen en voetjes ijskoud aan? Dan mag er een laagje kleding bij. Een goede vuistregel is om jonge baby’s altijd één laagje kleding meer aan te trekken dan dat jij zelf nodig hebt. Lees hier meer over je hoe je je baby kunt kleden bij verschillende temperaturen.

    1. Tandjes die doorkomen

    Doorkomende tandjes kunnen behoorlijk pijnlijk zijn voor je kleine. De eerste tandjes kun je verwachten tussen de vier en zeven maanden, waardoor je kindje hangerig en huilerig kan worden. Een (gekoelde) bijtring en dichtbij je zijn kan je baby dan helpen.

    1. Je baby voelt zich niet lekker

    Als je baby grieperig of verkouden is, kan dat je baby hangerig en huilerig maken. Meestal herken je ziek zijn wel aan signalen van je kind. Bijvoorbeeld omdat jouw kindje een snotneus of koorts heeft (tip: probeer deze neusreiniger). Lees hier wat je kunt doen als je baby een griepje heeft. Maar er zijn ook allerlei andere redenen, zoals (verborgen) reflux, oorpijn of andere lichamelijke aandoeningen. Bij twijfel over de reden van het huilen kan je altijd je vraag op het consultatiebureau of de huisarts stellen.

    1. Overstimulatie

    De ontwikkeling stimuleren is goed voor je baby, maar wel tot een bepaald punt. Als je kindje de hele dag omringd is geweest door lawaai, nieuwe indrukken, nieuwe gezichten en veel drukte, dan kan je baby last krijgen van te veel prikkels (sommigen noemen dit ook wel overstimulatie). Het kan dan zijn dat je kindje aan het einde van de dag even helemaal moet ontladen en een huilbui krijgt. Dit is heel normaal en een manier om alles te verwerken. Pak je kindje dan vooral op om te troosten.

    1. Je baby is moe

    Vermoeidheid bij baby’s uit zich vaak in huilen. Als alle redenen hierboven zijn uitgesloten, dan is het goed mogelijk dat je kindje simpelweg wilt slapen. Dat kan je meestal makkelijk herkennen doordat je baby in zijn oogjes gaat wrijven, gaat gapen, bleek gaat zien, en gaat huilen.

    Bron: Nederlands Jeugdinstituut
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard