img

img
Kanaal: Ontwikkeling baby
Per week lees je hier over de ontwikkeling van je baby, de ontwikkelingen bij jou na de bevalling en leuke weetjes en tips.

Baby week 7

De tijd vliegt en je bent intussen weer in een heel nieuwe fase aanbeland van het moederschap. Je baby ontwikkelt zich razendsnel, en jij wordt steeds beter in je aanpassen aan wat je baby nodig heeft.

Ontwikkelingen bij je baby

Rust, reinheid en regelmaat was vroeger het devies, en dat is nog steeds waardevol advies!

Rust

Rust gedurende de dag, ofwel niet al teveel impulsen om te verwerken, helpt je baby om in slaap te vallen als hij of zij moe is. Natuurlijk wil je in de tijd dat je kindje wakker is met hem communiceren, spelen en hem of haar leren kennen. Heerlijk om te tutten met je kindje en zo samen te zijn. Maar overvoer je baby niet, zodat hij of zij alle indrukken goed kan verwerken.

Reinheid

Dat je goed voor je baby zorgt spreekt voor zich. Ook hier is het devies: overdoe het niet. Schoon is schoon. De huid van je baby is nog teer en kwetsbaar en te vaak wassen of te aggressieve zeepjes zijn geen goed idee. Lees hier meer over de verzorging van de babyhuid

Regelmaat

Je baby is gebaat bij voorspelbaarheid. Wanneer je baby ervaart dat dingen op elkaar volgen: slapen, wakker worden, voeden, wassen, knuffelen, dan geeft dat een veilig gevoel.
Regelmaat betekent overigens niet dat je je baby op schema, op de klok, hoeft te voeden; integendeel, je baby geeft zelf aan wanneer hij of zij honger heeft en wanneer het dus tijd is voor de voeding.

Ontwikkelingen bij jou

Het kan zijn dat er intussen iets meer tijd tussen de voedingen zit, en dat betekent dat jij wat meer tijd hebt voor jezelf. Het is aan te raden om die tijd ook echt aan jezelf te besteden. Zorg goed voor jezelf, lekker op de bank met een boek of tijdschrift, doe een paar yoga-oefeningetjes of laat het bad lekker vollopen en geniet! Of neem rust, wat het ook maar is wat jij nodig hebt.

Kraamtranen die blijven...

Waarschijnlijk zijn de kraamtranen ondertussen verleden tijd. Als dat niet zo is, en je voelt je op de meest onlogische momenten emotioneel, of verdrietig, of angstig, dan kan het zijn dat je last hebt van een postnatale depressie. Daar hoef je je niet voor te schamen, het overkomt veel vrouwen.
Ga wel op zoek naar hulp, vraag bijvoorbeeld om advies bij je verloskundige of huisarts. Des te sneller ben je door deze lastige periode heen.

Vlog babyweek 7

Deze week ben je getuige van hoe Liv de inentingen doorstaat. Dappere baby!

Weetjes en tips

Focus

Je baby leert focussen. Tot nu toe keek je baby alle kanten op, zonder zijn of haar zicht echt ergens op te richten. Dat begint nu wat te komen. Hartstikke leuk dus om met je baby te spelen. Je kunt je kindje jouw hand laten volgen met zijn of haar blik, of een speeltje. Je kunt nu ook meer oogcontact maken.

De band met je baby

Samen zijn met je baby is nu het fijnste wat er is. Leuk om te doen: babymassage, ontspannend voor jou en je baby.

Babyconsulenten

DeBabyconsulent® helpt ouders met baby’s (tot 18 maanden) wanneer zij een probleem ervaren en de adviezen van huisarts of consultatiebureau/andere zorgverleners onvoldoende helpen. Lees er hier meer over.

img Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!