img

img
Kanaal: Ontwikkeling baby
Per week lees je hier over de ontwikkeling van je baby, de ontwikkelingen bij jou na de bevalling en leuke weetjes en tips.

Baby week 1

Gefeliciteerd met de geboorte van je kindje! Je hebt een enorme prestatie geleverd en nieuw leven op de wereld gezet. Nu gaan jullie samen een hele nieuwe, bijzondere fase in.

Ontwikkelingen bij je baby

Eten

Je baby is deze eerste week vooral druk met eten. Om de twee tot drie uur krijgt je kindje trek en is het tijd om hem of haar te voeden, met borst- of kunstvoeding. Die behoefte gaat ook ‘s nachts gewoon door.
Dat je baby vrij vanzelfsprekend de tepel of de fles vindt, komt door de zoek- en zuigreflex. Zodra je met je hand je babytje bij het gezicht aanraakt, zal hij zich naar je toe draaien en gaat de mond open, klaar om te zuigen.
Meer over het voeden van je kindje in de kraamweek vind je hier.

Slapen

Tussen de voedingen door slaapt je kindje vooral. Pasgeboren baby’s slapen tot wel 16-17 uur per etmaal. Tijdens het slapen verwerkt je kindje al die nieuwe indrukken die hij heeft opgedaan, en dat zijn er nogal wat! Ook groeit je baby tijdens het slapen; daar zie je op het oog niks van, maar er worden groeihormonen afgegeven die zorgen voor o.a. opbouw van de spieren en het versterken van het immuunsysteem. Voor de meeste pasgeborenen is het slapen geen probleem.

Temperatuur

Sommige pasgeborenen koelen wat af vlak na de geboorte. Dan is het belangrijk om je baby lekker warm aan te kleden en de temperatuur in de gaten te houden.
Lees hier waar je precies op moet letten.

Luiers

Het is essentieel dat jouw pasgeboren baby de beste luier krijgt om zijn/haar tere huidje en zachte billetjes te beschermen. Een luier die niet lekt, die superzacht is en maximale comfort biedt. Om voor jouw kindje de juiste luiers te kiezen, lees je hier waar je allemaal op moet letten.

Ontwikkelingen bij jou

Wat kun je verwachten na de bevalling?

Nadat je een topprestatie hebt geleverd, met het op de wereld zetten van je baby, komt er van alles op je af. Gelukkig zijn er mensen die je daarbij helpen: je partner kun je bijvoorbeeld inschakelen voor de verzorging van je baby, maar natuurlijk zijn de kraamverzorgende en de verloskundige er ook om je wegwijs te maken in deze eerste kraamweek. Bekijk hier wat je allemaal kunt verwachten.

Kraamzorg

Jouw rots in de branding gedurende de eerste week is de kraamverzorgende. Zij staat je met raad en daad bij bij alle nieuwe dingen die je tegenkomt. Er valt natuurlijk veel over te vertellen en dat doen we hier.

Herstellen na de bevalling

In de zwangerschap heeft jouw lichaam toegewerkt naar de geboorte. Nu de baby er is, begint een nieuw aanpassingsproces: het herstellen na de bevalling, het ontzwangeren.
Wat je allemaal kunt verwachten, vind je hier.

Vlogs & blogs

Spannend! Bo doet verslag van haar eerste week na de geboorte van haar dochter, kijk hier mee.

Sanne is superblij, want 'hij is er!'.

En ook Shireen vertelt over haar eerste week als moeder.

Weetjes en tips

In de Weetjes en tips van deze week: wat jouw baby ziet, meer informatie over de hielprik, hoe je je baby tot rust brengt en wat te doen als je het even allemaal niet meer weet...

Wat je baby ziet

Je baby kan nog niet scherp zien, maar wil jou wel heel graag in zich opnemen. Wanneer je ongeveer 20 cm van hem af zit kan je baby jou het beste zien. Precies de natuurlijke afstand tijdens het voeden van je baby. Heeft de natuur mooi bedacht toch?! Soms kijkt hij langs je heen, hij vind het namelijk prachtig om je contouren te volgen, zeker donkere haren op een lichte achtergrond doen het goed.

Hielprik

In de eerste week na de geboorte van de baby wordt bloed afgenomen uit de hiel van de baby. Dit bloed wordt dan getest op ziekten die behandeld kunnen worden als ze vroegtijdig opgespoord zijn. Hier lees je er meer over.

Inbakeren

Inbakeren is het nabootsen van de vertrouwde omgeving in de baarmoeder en helpt je kindje rustig te worden. Het hoe en waarom van inbakeren lees je hier.

Vraag om hulp

Zeker als dit je eerste kindje is, is elk moment weer nieuw en zul je wellicht af en toe denken “Help! Hoe werkt dit nu weer”. Wacht niet te lang met het vragen van hulp, aan je kraamverzorgende of je verloskundige, want er is voor bijna ieder probleem wel een oplossing.

img Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!