1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Uitwendig onderzoek tijdens zwangerschap

    Gepubliceerd op: 3-27-2024Bewerkt op: 3-27-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 3-27-2024Bewerkt op: 3-27-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Tijdens je controles bij de verloskundige zal zij regelmatig uitwendig onderzoek bij je doen. Dat uitwendig onderzoek van je buik wordt ook palpatie genoemd. Hiermee onderzoekt de verloskundige van buitenaf hoe het gaat met de baby in je buik.

    Palpatie of uitwendig onderzoek tijdens de zwangerschap

    Je zult tijdens je zwangerschap regelmatig de verloskundige bezoeken voor een controle, waarbij zij altijd even een uitwendig onderzoek zal doen. Daarmee bepaalt ze verschillende dingen, zoals de hoogte van je baarmoeder (fundushoogte), de hoeveelheid vruchtwater, de ligging van je baby en de hartslag van je baby. Je kunt je het best voorbereiden op uitwendig onderzoek door vantevoren even te plassen zodat je een lege blaas hebt, want de verloskundige kan best veel druk uitoefenen op je buik tijdens het onderzoek. Een volle blaas maakt de groeimeting bovendien minder betrouwbaar. Dit kun je verwachten van uitwendig onderzoek tijdens de zwangerschap.

    Visueel onderzoek

    Om te beginnen zal je verloskundige van je vragen op je rug te gaan liggen en je buik bloot te maken. Zo kan je verloskundige naar je buik kijken, om zo te zien of de buik, rond, ovaal of juist asymmetrisch is. Is er een zwangerschapsstreep, is er verse striae, is de navel verstreken en is de baby zichtbaar aan het bewegen?

    Fundushoogte bepalen

    Daarna zal de verloskundige met haar handen de bovenkant van de baarmoeder voelen om te kijken hoe hoog de baarmoeder ligt (fundushoogte). Hierbij drukt ze zacht aan de bovenkant, zijkant en onderkant van de buik. Ze meet dan de hoogte van je baarmoeder met een centimeter. Zo ziet ze of je buik goed groeit.

    Ligging baby

    Hierna voelt ze ook of bovenin de baarmoeder iets hards of zachts ligt: de billen of het hoofdje. Dat is aan het einde van de zwangerschap belangrijk om te weten, want een achterhoofdligging is de ideale ligging voor een baby als de bevalling begint. Aan de zijkanten van de baarmoeder probeert de verloskundige te voelen waar het ruggetje van de baby ligt. Dat is handig om te weten om de harttonen van de baby te vinden.

    Onderaan je baarmoeder voelt de verloskundige of je baby al een beetje is ingedaald, wat belangrijk is om te weten tegen het einde van de zwangerschap. Vanaf 26 weken meet je verloskundige ook de buik op met een meetlint.

    Hartslag baby

    Als laatste zal je verloskundige naar het hartje van je baby luisteren tijdens een uitwendig onderzoek. Doordat ze nu weet waar het ruggetje ligt kan ze de hartslag gemakkelijk vinden. Dit is ook het moment waarop jij naar de hartslag van je baby mag luisteren!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard