img
Kanaal: ZP® - Magazine
Op dit kanaal komt al het laatste nieuws binnen met betrekking tot zwanger worden, je zwangerschap, de bevalling en je baby!

Allergieën bij baby's en peuters

Kinderen, zelfs jonge kinderen en baby’s, kunnen net zo goed als volwassenen last hebben van allergieën wanneer ze in contact komen met bepaalde stoffen. Het aanraken, opeten of inademen van die stoffen en voedingsmiddelen kan leiden tot symptomen als een verstopte neus, ademhalingsmoeilijkheden of huiduitslag.

Allergische reactie bij baby's en kinderen

Een allergische reactie wordt veroorzaakt door een contact met een zogenaamde ‘allergene’ stof, een stof waarop het immuunsysteem verkeerd reageert. Die reactie van het immuunsysteem zorgt ervoor dat het lichaam histamines aanmaakt. Het zijn deze histamines die verantwoordelijk zijn voor de typische allergiesymptomen zoals zwellingen, huiduitslag, tranende ogen en een verstopte neus.

Bij baby’s en jonge kinderen kunnen dit soort allergische reacties nog sneller dan bij volwassenen tot ernstige gezondheidsklachten leiden. Ademhalingsproblemen, daling van de bloeddruk en in de ergste gevallen een zogenaamde ‘anafylactische schok’. Dit laatste kan levensbedreigend zijn, daarom is het heel belangrijk bij een zware allergische reactie meteen de hulpdiensten te bellen.

Bij baby’s en kinderen kan een allergische reactie op voedsel ook pas na enige tijd zichtbaar worden, bijvoorbeeld in de vorm van oprispingen, darmkrampen, verstopping, diarree of eczeem. Bij baby’s is een melkallergie hier vaak de oorzaak van.

Oorzaak allergieën bij baby’s

Wanneer allergieën in de familie voorkomen dan wordt de kans ook groter dat je baby er last van zal hebben. Studies wijzen zelfs uit dat wanneer beide ouders een allergie hebben het risico dat kinderen ook een allergie ontwikkelen stijgt tot 80 procent! Over het algemeen ontwikkelen kinderen wel een andere allergie dan hun ouders.

Baby’s en peuters zullen voornamelijk voedselallergieën ontwikkelen en de oorzaak daarvan is dus meestal genetisch. Bij oudere kinderen komt hooikoorts (en als gevolg daarvan astma) steeds vaker voor. Luchtvervuiling is daar een belangrijke oorzaak van. Ook een overdreven hygiëne waardoor kinderen amper nog in contact komen met bacteriën en microben zou een oorzaak kunnen zijn.

Wat zijn de meest voorkomende allergieën bij baby’s?

Melk loktvaak een allergische reactie uit bij de jongste kinderen. Naar schatting heeft 5 tot 7 procent van alle baby’s en peuters een melkallergie. Een andere veelvoorkomende allergische reactie bij baby’s is eczeem, dit is vaak een reactie op een stof die de huid niet goed verdraagt. Bepaalde waspoeders of billendoekjes kunnen bijvoorbeeld eczeem veroorzaken.

Allergieën bij baby's verzorgen

Om allergieën te vermijden moet je natuurlijk zorgen dat je baby of peuter niet langer in contact komt met de stof of het voedingsmiddel dat de allergie veroorzaakt (de allergene stof). De oorzaak voor de allergie vinden is een belangrijke eerste stap naar een goede behandeling. Je huisarts of kinderarts kan je helpen deze oorzaak te bepalen. Soms zal de arts beslissen een behandeling te starten met corticosteroïden of met antihistamines. Eventueel kan er ook een therapie gestart worden waarbij wordt geprobeerd je baby langzaam gewoon te maken aan de stof die de allergie veroorzaakt.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
* Alleen je naam wordt bij je reactie getoond, je e-mailadres niet

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!