1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Ultrabewerkt voedsel leidt tot kleiner embryo

  Gepubliceerd op: 1-4-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-4-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  We weten allemaal dat gezonde voeding cruciaal is voor een gezonde zwangerschap en gezonde baby. Dat blijkt ook uit dit nieuwe onderzoek. Ultrabewerkt voedsel zou namelijk leiden tot een kleiner embryo.

  Het effect van het eten van ultrabewerkt voedsel zou vergelijkbaar zijn met roken tijdens de zwangerschap, volgens het onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam.

  Gevolgen van ongezond eten tijdens de zwangerschap

  Uit dit nieuwe onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam blijkt dat ultrabewerkt voedsel niet bevorderend is voor een gezonde zwangerschap. Dit soort voedsel wordt via een chemische manier gemaakt, zoals producten die voorverpakt zijn en lang houdbaar zijn, zoals snacks, koeken, wit brood, en frisdrank. In de supermarkt is wel 60 tot 80 procent van de producten ultra bewerkt.

  Zorgelijk

  Uit eerder onderzoek bleek al dat ultrabewerkt voedsel en fabrieksvoedsel de kans op darmkanker, hart- en vaatziekten, dementie en overlijden vergroot. Nu blijkt ook dat het voor ongeboren baby’s niet bepaald gezond is.

  Wetenschappers maken zich al langer zorgen om ultrabewerkt voedsel. Uit eerder onderzoek blijkt dat het eten van veel fabrieksvoedsel de kans op ziektes zoals darmkanker, hart- en vaatziekten, dementie en zelfs overlijden vergroot. Hiervoor werden 700 zwangerschappen gevolgd, waarbij de vrouwen vragenlijsten invulden en aangaven wat ze aten voor en tijdens de zwangerschap. Daarnaast werd de groei van de embryo’s en het gewicht van de baby bijgehouden.

  Verminderde groei

  Wat bleek? Alle vrouwen die veel ultrabewerkt voedsel eten hadden consistent een wat kleiner embryo. Vrouwen die hiervan minder eten, hebben gemiddeld een groter embryo. Het eten van ultrabewerkt voedsel kan dus ik verband worden gebracht met een groeiachterstand bij ongeboren baby’s.

  Natuurlijk kunnen ook andere factoren van invloed zijn. Het is bekend dat vrouwen die ongezonder eten ook vaker roken en drinken tijdens de zwangerschap, dus daar is ook rekening mee gehouden voordat de onderzoekers een conclusie trokken. Ook om erachter te komen waarom het embryo precies niet genoeg groeit, is extra onderzoek nodig.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot voeding tijdens de zwangerschap.

  • group-image
   1 maand geleden

   Voeding tijdens de zwangerschap

   121 leden

  Bron: EenVandaag

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard