1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Heeft je kind problemen met poepen? Volg deze tips

    Gepubliceerd op: 12-27-2023Bewerkt op: 12-27-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 12-27-2023Bewerkt op: 12-27-2023
    Geschreven door: ZP® - MagazineIn samenwerking met: Zindelijkheidsbox
    Vind je kind het moeilijk om op het potje of de wc te poepen, terwijl plassen wel goed gaat? Het is helemaal niet ongebruikelijk dat kinderen precies weten waar ze moeten poepen, maar de voorkeur geven aan wachten tot ze een dutje doen en een 'slaapbroekje' aankrijgen, zich in een hoekje verstoppen om te poepen, of het gewoon in hun broek doen

    Soms hebben kinderen angst om een deel van zichzelf te 'verliezen', of ze zijn bang voor pijn, vooral als ze hun ontlasting een tijdje hebben opgehouden en het harder is geworden dan normaal. Soms is het moeilijk te begrijpen waarom je kind weigert op het potje te poepen. Maar je wilt je kind natuurlijk wel op de beste manier helpen.

    Stel je kind gerust en leg uit wat er in zijn of haar lichaam gebeurt

    Het eerste advies dat we je willen geven, is om je kind gerust te stellen en te achterhalen wat de oorzaak is van het ophoudgedrag. Ga naast hem of haar zitten, praat erover en vraag aan je kind waarom hij of zij bang is om te poepen. Neem de angst serieus zonder erin mee te gaan. Daarnaast is het goed om je kind uit te leggen wat er in zijn of haar lichaam gebeurt, zodat hij of zij meer begrip heeft voor het lichaam en het moment waarop naar het toilet moet worden gegaan. Leg op een speelse manier uit hoe een plas of poep ontstaat en waarom het belangrijk is om dit op het potje of de toilet te doen. Begin met een simpele uitleg: eerst eet je iets, dan gaat het naar beneden in de buik, enzovoort. Dit begrip helpt je kind zich een beter beeld te vormen en het te begrijpen. Hij of zij heeft hier zelf de controle over en dat is best wel cool!

    Je kunt ook boekjes zoals "Joep moet Poepen" of ‘’Doortrekken maar’’ gebruiken. Deze boekjes leggen op een leuke en speelse manier uit hoe het lichaam werkt. Of bekijk ons filmpje “Het blije poepje” eens samen met je kind wat op een vrolijke manier uit legt dat poepjes nu eenmaal het liefst in de wc zwemmen.

    Stap voor stap leren poepen

    Als je uitleg in combinatie met boekjes niet voldoende is om je kind gerust te stellen en hij of zij nog steeds bang is om te poepen, kun je proberen het proces in kleinere stapjes op te delen. Op deze manier kun je vooruitgang boeken en je kind zelf de controle geven.

    1. Geef je kind een luier wanneer hij of zij aangeeft dat hij of zij moet poepen, en laat hem of haar op het toilet gaan om te poepen. Noem de luier anders, bijvoorbeeld een 'slaapbroekje', om verwarring te voorkomen. Wanneer je kind in de luier heeft gepoept, spoel dan samen de ontlasting door het toilet. Leg uit dat dit een eerste stap is en vraag of hij of zij klaar is voor de volgende.

    2. Bij de volgende stap laat je je kind op het toilet zitten met een luierbroekje als hij of zij aangeeft dat hij of zij moet poepen. Hierdoor poept hij of zij in de luier, maar wel op het toilet. Vraag dan opnieuw of hij of zij klaar is voor de volgende stap.

    3. Bij de volgende stap geeft je kind weer aan dat hij of zij moet poepen, en geef je hem of haar opnieuw een luierbroekje. Maak een klein gaatje in de luier zodat de ontlasting direct in het toilet valt, maar je kindje nog steeds het comfort van de luier ervaart. Als hij of zij deze stap ook met succes heeft voltooid, ga je door naar de een-na-laatste stap.

    4. In de een-na-laatste stap laat je de luier op de enkels van je kind hangen. Als dit goed gaat, kun je doorgaan naar de laatste stap.

    5. In de laatste stap poept je kind zonder luier op het toilet!

    Laat je kind echt zelf beslissen wanneer hij of zij klaar is voor de volgende stap. Je kunt de stappen ook belonen, bijvoorbeeld met een kleine verrassing zoals een favoriete snoepje, of een ander beloningssysteem, zoals een dansje, een knuffel of een compliment. Het hoeft natuurlijk niet altijd materieel te zijn.

    Zorg voor een goede voeding die de stoelgang bevordert

    Tijdens de zindelijkheidstraining is het ook belangrijk om rekening te houden met het voedingspatroon van je kind. Als hij of zij bang is om naar het toilet te gaan, kan je kind proberen de ontlasting op te houden. Dit kan resulteren in hardere ontlasting en obstipatie, wat het proces moeilijker kan maken.

    Zorg ervoor dat je kind voldoende drinkt (1 tot 1,5 liter per dag). Dit is echt het belangrijkste! Bied daarnaast vezelrijk eten aan, zoals fruit, groenten en volkorenbrood. Als je kind moeite heeft met stoelgang, laat hem of haar dan (kort) na elke maaltijd op het potje of het toilet gaan, wanneer de darmen actief zijn. Dit maakt het makkelijker om succes te behalen. Zorg dat je kind ook ontspannen op het potje of de toilet zit.

    In het geval van obstipatie, overweeg vezelrijke siroop zoals die van Ortis. Dit zorgt voor zachtere ontlasting en vergemakkelijkt het poepen. Als je kind nog steeds problemen heeft met poepen, raadpleeg dan een huisarts. Deze kan eventueel een licht laxeermiddel voorschrijven dat speciaal is aangepast aan kinderen.

    Kun je wat hulp gebruiken bij de zindelijkheidstraining van je kind?

    Als je meer advies nodig hebt over hoe je met je kind kunt praten en hem of haar kunt motiveren om op het potje te gaan, bieden we in onze methode tips en tricks om je gedurende deze periode te helpen.

    Daarnaast hebben we samen met Hadassa Voet, De Poepexpert van Nederland, een webinar genaamd ‘’Zit jij in de shit?’’ opgenomen over de poepproblemen waar veel ouders tegenaan lopen. Ze deelt waardevolle tips en adviezen die je kunt toepassen.

    Heb je vragen of opmerkingen over de zindelijkheidstraining van je kind? We helpen je graag om dit belangrijke proces makkelijker te laten verlopen.

    Dit artikel is geschreven in samenwerking met zindelijkheidsbox.nl

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard