Smartphones en tablets, overal waar je kijkt
Het is geen uitzondering om zowel volwassenen als kinderen constant met een telefoon of tablet in hun handen te zien. Best jammer, maar ook wel iets wat bij deze tijd hoort. Maar je kunt je natuurlijk voorstellen dat dit ten kosten gaat van de échte quality time die je doorbrengt met de mensen van wie je het meest houdt. Je staat altijd wel áán om te reageren op je telefoontje en berichten, of je bent stiekem eigenlijk best verslaafd aan het scrollen door social media. En je kind neemt dit langzaamaan ook over. Iedereen maakt er zich weleens schuldig aan, en dat is niks om je voor te schamen, maar het is wel goed om er bewuster over te zijn.
Onderzoek: minder aandacht aan kinderen
Onderzoek van de Hema Foundation in samenwerking met Tilburg University laat zien dat wel vier op de vijf ouders aandacht besteedt aan hun smartphone die ze eigenlijk aan hun kinderen zouden moeten geven. Dat is natuurlijk erg jammer als je er even bij stilstaat. Je kind kun je namelijk nooit te veel tijd, aandacht en liefde geven. Het is datgeen waar ze het meeste naar verlangen. Een mobiel in je hand terwijl je met je kind bent zorgt ervoor dat je het échte contact met je kind langzaam kwijtraakt. Je bent dan wel fysiek aanwezig, maar ook emotioneel beschikbaar zijn is een heel ander verhaal. Kun je bijvoorbeeld met échte emotie en trots reageren op het moment dat je kind een bouwwerk aan je laat zien, en jij eigenlijk meer bezig bent met wat er op je social media kanalen gaande is? Een kind zal dit aanvoelen.
Lees ook:
De 20-20-2 regel om bijziendheid te voorkomenVervelend gedrag
Dat kan ervoor dat je kind het gevoel heeft dat het deze echte verbinding met jou mist, want ze hebben het prima door dat ze de aandacht moeten delen met het schermpje. Als antwoord daarop kan je kind 'vervelend' gaan doen, om je aandacht te trekken maar ook om hun ontevredenheid te tonen. Misschien zegt je er kind er wel expliciet iets van: 'Waarom zit je altijd op je telefoon?' Op de lange termijn altijd je telefoon bij je hebben als je met je kind bent en opgeslokt zijn met wat er op je telefoon gebeurt, kan dus een verkeerd beeld afgeven bij je kind en hem het gevoel geven dat hij zich minder belangrijk voelt dan dat hij daadwerkelijk voor je is.
Natuurlijk kan het ook resulteren in een kind dat ook de hele dag om een mobiel vraagt, omdat papa en mama dat ook hebben. Een kind kopieert wat jij doet. En eenmaal een mobiel in je bereik, is het hartstikke verslavend, ook voor kinderen.
Beeldscherm bij je baby
Ook met een baby heeft het gevolgen als je altijd op je telefoon kijkt. Minder oogcontact is namelijk riskant voor de hechting, en dat heeft negativeve gevolgen voor de ontwikkeling van een klein kind, bijvoorbeeld in de taalontwikkeling.
De oplossing? Wees je meer bewust van je telefoongebruik in de buurt van je kind, en leg je telefoon gewoon eens wat vaker weg op echt in het hier en nu te zijn met je kind. Natuurlijk kan af en toe een belletje aannemen of een berichtje antwoorden niet te veel kwaad, maar het is beter om het zo veel mogelijk te beperken.
Lees ook:
Schermtijd voor je kind: hoeveel is genoeg?