1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Verwend kind? Hier komt het door, en dit kun je doen

  Gepubliceerd op: 8-9-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-9-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Geen ouder voedt zijn kind op hopend dat hij verwend wordt. Toch vertonen veel kinderen soms verwend gedrag. Van het constant vragen om de nieuwste gadgets en speelgoed tot het willen van onmiddellijke bevrediging van hun wensen: verwendheid bij je kind is best lastig. Maar hoe herken je dit gedrag en belangrijker nog, hoe kun je ermee omgaan en positieve gedragsveranderingen stimuleren?

  Verwendheid bij kinderen: zo uit het zich

  Verwendheid bij kinderen kan zich op verschillende manieren manifesteren. Vaak wordt het geassocieerd met een onvermogen om waardering te tonen voor wat ze hebben en een verlangen naar onmiddellijke bevrediging van hun wensen. Dit gedrag kan variëren van emotionele uitbarstingen wanneer ze niet krijgen wat ze willen tot een gebrek aan inlevingsvermogen voor anderen.

  Een veelvoorkomend teken van verwendheid is een sterke focus op materiële bezittingen. Kinderen die continu vragen om nieuwe gadgets, kleding en speelgoed, en ontevreden zijn met wat ze al hebben, vertonen vaak tekenen van verwendheid. Verwende kinderen kunnen ook onrealistische verwachtingen hebben over hoe de wereld om hen heen zou moeten functioneren. Ze kunnen moeite hebben om om te gaan met teleurstellingen en tegenslagen, omdat ze gewend zijn geraakt aan directe bevrediging.

  Een gebrek aan dankbaarheid is een belangrijk teken van verwend gedrag. Als je kind niet in staat is om oprecht dankbaar te zijn voor de dingen die ze hebben ontvangen, kan dit wijzen op een probleem van verwendheid.

  Waarom is je kind verwend?

  Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van verwendheid bij kinderen. Het is belangrijk om te begrijpen dat verwendheid niet altijd het resultaat is van opzettelijke verkeerde opvoeding, maar eerder een complex samenspel van invloeden. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

  • Overcompensatie: Soms proberen ouders hun kinderen te verwennen als een manier om hun eigen onvervulde verlangens uit de kindertijd te compenseren. Ze willen hun kinderen geven wat ze zelf nooit hebben gehad, maar dit kan leiden tot overmatige materiële bevrediging.
  • Samenleving en media: De moderne samenleving en de media spelen een grote rol bij het creëren van verwachtingen van overvloed en onmiddellijke bevrediging. Reclame, sociale media en popcultuur kunnen kinderen beïnvloeden om steeds meer te willen en minder tevreden te zijn met wat ze hebben.
  • Ontbreken van grenzen: Een gebrek aan duidelijke grenzen en regels kan verwendheid in de hand werken. Als kinderen nooit leren om te gaan met beperkingen en consequenties, kunnen ze moeite hebben met het begrijpen van de waarde van dingen.

  Tips om meer bescheiden gedrag te bevorderen

  Als je je realiseert dat je kind verwend gedrag vertoont, wanhoop dan niet. Er zijn effectieve strategieën die je kunt toepassen om te verwendheid van je kind wat te laten verminderen. Zo is het essentieel om duidelijke grenzen te stellen voor je kind. Leer ze dat niet al hun wensen onmiddellijk vervuld kunnen worden en dat er regels zijn waaraan ze zich moeten houden. Stimuleer ook regelmatig een gevoel van waardering door je kind bewust te maken van de zegeningen in hun leven. Moedig hen aan om dagelijks iets te noemen waar ze dankbaar voor zijn, of het nu groot of klein is. Leer je kind dat beloningen gebaseerd zijn op verdienste. Als ze een taak voltooien of positief gedrag vertonen, beloon dit dan met positieve aandacht, stoeien of een hoop lieve complimentjes, in plaats van altijd toe te geven aan materiële verlangens.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven sterk in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

  • group-image

   Opvoeden

   18 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard