1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Wat kan je baby proeven in de buik?

  Gepubliceerd op: 8-25-2022Bewerkt op: 10-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-25-2022Bewerkt op: 10-23-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Je hoort wel eens dat wat je kind later zal lusten al wordt beïnvloed door wat jij tijdens de zwangerschap eet. Je baby zou het kunnen proeven, en zo al voorkeuren voor bepaald voedsel kunnen ontwikkelen. Wat kan je baby proeven in de buik?

  Smaakontwikkeling van je baby in de buik

  Wat jij eet, krijgt je baby ook binnen via de placenta en de navelstreng. Natuurlijk niet in dezelfde vorm, maar je baby eet hetzelfde. Erg belangrijk om dus rekening te houden met de voedingsstoffen die je binnenkrijgt, maar krijgt je baby ook iets mee van de smaken die het voedsel heeft? En beïnvloedt dat wat je kind later graag zal eten?

  De smaakonwikkeling van je baby begint al in de baarmoeder: je baby ontwikkelt tussen week 12 en 15 smaakpapillen op zijn tong. Door de smaaksporen van de voeding die jij eet, kan je baby zo al dingen proeven via het vruchtwater wat hij drinkt. Je baby leert zo al in de baarmoeder te drinken en slikken, en maakt kennis met verschillende smaken.

  Voedsel- en smaakvoorkeuren

  Door tijdens je zwangerschap al gevarieerd te eten, laat je je baby dus al kennis maken met verschillende smaken. Het is dan ook waarschijnlijk dat je baby een voorkeur zal ontwikkelen voor de smaken die hij in de baarmoeder al vaak heeft geproefd.

  Pasgeboren baby’s hebben echter natuurlijk een voorkeur voor zoete smaken, omdat een baby alleen melk zal drinken de eerste maanden. Alles wat bitter, zout of zuur smaakt, zal je baby nog erg vies vinden. Maar, zelfs jouw borstvoeding zal van smaak veranderen afhankelijk van wat jij eet! Pas na zes maanden zal je baby met zijn eerste hapjes langzaamaan kennis maken met nieuwe smaken.

  Je baby kan dus door vruchtwater te slikken proeven wat jij hebt gegeten! Dit kan voor een deel bepalen wat je kind later lekker zal vinden. Maar je kunt smaakvoorkeuren ook aanleren, door altijd een grote variatie aan vast voedsel aan te bieden vanaf zes maanden.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot voeding tijdens de zwangerschap.

  • group-image
   1 maand geleden

   Voeding tijdens de zwangerschap

   120 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard