1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Bevallen zonder verloskundige? Wat je moet weten als je baby niet op de verloskundige wacht

  Gepubliceerd op: 6-7-2021Bewerkt op: 9-19-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-7-2021Bewerkt op: 9-19-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Je hebt vast weleens verhalen gehoord of gelezen van baby’s die geboren worden voordat de verloskundige is gearriveerd. Voor sommige vrouwen misschien een eng idee, maar als je baby wordt geboren voor dat de verloskundige er is betekent dat meestal wel dat de bevalling supersnel is gegaan. Gelukkig is er bij dit soort bevallingen ook niet een grotere kans op complicaties en is de verloskundige er alsnog snel vlak erna. Dit moet je in ieder geval weten als je dan toch moet bevallen zonder verloskundige erbij!

  Bevallen zonder verloskundige erbij, wat moet je weten?

  Het zal je maar overkomen: je bevalling gaat zó snel dat je baby wordt geboren voordat je verloskundige er is. Je denkt misschien dat er dan heel veel fout kan gaan, maar dat valt reuze mee. Je zult hoogstwaarschijnlijk ook tijdens de bevalling de verloskundige aan de lijn hebben (die waarschijnlijk al onderweg is) waardoor zij je door het hele proces kan leiden. En eigenlijk weet je instinctief ook vaak heel goed wat je moet doen en hoe je de baby moet opvangen, ook als partner.

  Maar toch is het handig om te weten wat je dan met die navelstreng doet, wat je moet doen als je kindje niet meteen ademt en hoe je je kleine goed warm houdt. Je leest er hier alles over!

  Als de baby niet op de verloskundige laat wachten

  1. Als je merkt dat de bevalling wel erg snel gaat..

  Bel dan gelijk de verloskundige! Sowieso moet je direct bellen als de weeën zijn begonnen, maar het kan dan zijn dat ze nog niet erg snel achter elkaar komen of dat de verloskundige na het checken merkt dat je nog niet veel ontsluiting hebt. Als je daarna merkt dat ze snel achter elkaar komen of dat je al persdrang hebt, bel dan gelijk weer, en leg voor de zekerheid een mutsje, doeken en dekens klaar om je baby in op te vangen en warm te houden, mocht de verloskundige te laat aankomen. Zet ook alvast de voordeur open. De verloskundige kan je dan door de bevalling heen praten aan de telefoon.

  1. Weeën wegpuffen en niet persen

  Als je persdrang voelt zonder dat ze verloskundige er is, kan je beter de weeën wegpuffen zonder zelf mee te persen om zo hopelijk de geboorte van je baby nog een beetje uit te stellen. Dat is natuurlijk alleen als dat mogelijk is, want sommige vrouwen krijgen zo’n ontzettend persdrang dat je niet anders kunt dan persen. Wel geleidelijk en niet gelijk met volle kracht, om zo de kans op uitscheuren te voorkomen.

  1. De baby aanpakken

  Wordt de baby geboren voordat de verloskundige er is, dan mag de aanwezige het hoofdje voorzichtig aanpakken zodra dat wordt geboren met de handpalmen aan de zijkant van het hoofdje. Hierna zal het lichaam snel volgen en mag je de baby in zijn geheel aanpakken en op de borst van de moeder leggen.

  Ben je alleen? Dan kan je op bed gaan liggen, op je zij of op je rug, zodat je baby in ieder geval geen val maakt zodra het geboren wordt. Voelt die positie niet natuurlijk? Dan kun je ook gehurkt op bed of op handen en voeten gaan zitten, terwijl je een hand klaar houdt onder je vagina voor wanneer de baby wordt geboren. Instinctief weet je zelf vaak al heel goed op het moment zelf welke houding je moet aannemen en hoe je je baby moet opvangen.

  1. De navelstreng en placenta

  Met de navelstreng en placenta hoef je niks te doen. Zodra de verloskundige er is, zal zij de navelstreng doorknippen en eventueel helpen met de nageboorte als de placenta nog niet geboren is.

  1. Baby laten ademhalen

  Het is normaal als een baby niet direct ademhaalt na de bevalling, alhoewel er ook baby’s zijn die meteen beginnen met huilen. Geen zorgen als je baby nog niet metéén begint met huilen, dat kan nog makkelijk een minuut tot anderhalve minuut duren. Gedurende deze tijd krijgt je baby nog zuurstof via de placenta en navelstreng (knip de navelstreng om deze reden ook niet meteen door).

  Wrijf om het ademen te stimuleren zachtjes over het ruggetje van je baby met een (hand)doek terwijl je hem of haar op je borst hebt. Zo wordt het ademhalen gestimuleerd. Als je baby dan niet snel begint met ademen, kun je iets ruwer over het ruggetje wrijven volgens instructies van je verloskundige via de telefoon.

  1. Baby op borst

  Het is belangrijk dat je je baby zo goed mogelijk warm houdt na de geboorte. Dat doe je het beste door je baby meteen op je borst te leggen voor huid-op-huid contact. Wist je dat de lichaamstemperatuur van de moeder de temperatuur van de baby kan helpen stabiliseren? Met een dekentje eroverheen gaat dat helemaal goedkomen, en dit moment op de ontblote huid bij mama is erg belangrijk voor de hechting.

  1. Borstvoeding

  Je kunt je baby direct aanleggen aan de borst, als je aanvoelt dat dat het juiste moment is. Op die manier komt er oxytocine vrij, wat weer zorgt voor naweeën, wat zal zorgen voor de nageboorte van de placenta. Ook zorgt dat ervoor dat de baarmoeder gelijk begint met krimpen, wat overmatig bloedverlies voorkomt.

  Relatief zeldzaam

  Gelukkig komen dit soort bevalling niet héél vaak voor, maar de kans bestaat natuurlijk altijd. Vooral als dit een tweede of volgende bevalling is voor je is de kans groter op een supersnelle bevalling. Met een eerste gebeurt dit niet zo vaak.

  Baby’s die met dit soort bevallingen worden geboren, hebben vaak ook een goede start omdat ze niet lang in het geboortekanaal hebben gezeten en niet veel te verduren hebben gehad tijdens de bevalling. Je hoeft dus niet doodsbang te zijn dat áls dit jou overkomt, je baby en jou iets zal gebeuren. Volg simpelweg bovenstaande instructies én die van je verloskundige aan de telefoon, en dan zal het hoogstwaarschijnlijk allemaal goedkomen en hebben jullie een prachtige natuurlijke bevalling meegemaakt!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard