1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Een tuigje voor je kind, wel of niet doen?

  Gepubliceerd op: 8-4-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-4-2023Bewerkt op: 10-23-2023
  Auteur: Maartje Scheffer
  Het is begrijpelijk dat ouders zich soms zorgen maken over de veiligheid van hun kind, vooral in drukke openbare ruimtes. Een oplossing die steeds vaker wordt overwogen, maar ook vaak controversieel is, is het gebruik van een kindertuigje. Een kindertuigje is een harnas waarmee ouders hun kind dicht bij zich kunnen houden om te voorkomen dat ze wegrennen. Maar is dit een goed idee?

  Waarom zou je overwegen een tuigje te gebruiken?

  Het gebruik van een kindertuigje kan voor sommige ouders een aantrekkelijke optie zijn, vooral wanneer ze zich zorgen maken over de veiligheid van hun kind in drukke of gevaarlijke omgevingen. Ouders kunnen veel stress ervaren als ze hun kind constant in de gaten moeten houden. Met een tuigje kunnen ze meer ontspannen en genieten van het moment, wetende dat hun kind veilig is. In overvolle en chaotische openbare ruimtes zoals bijvoorbeeld drukke straten, luchthavens of winkelcentra, kan een kindertuigje voorkomen dat kinderen verdwalen of in gevaarlijke situaties terechtkomen.

  Een kindertuigje kan kinderen in staat stellen om meer bewegingsvrijheid te hebben dan wanneer ze constant aan de hand worden gehouden. Het geeft hen de kans om te verkennen terwijl ze toch dichtbij blijven. Met een tuigje kunnen ouders hun kind een gevoel van zelfstandigheid geven door hen te laten lopen zonder constant vastgehouden te worden. Dit kan positieve invloeden hebben op hun ontwikkeling en zelfvertrouwen.

  Voor- en nadelen van een tuigje voor je kind

  Wordt het door experts wel of niet aangeraden om een tuigje te gebruiken? Voor- en nadelen op een rij.

  Voordelen van het gebruik van een kindertuigje

  • Veiligheid boven alles: Het belangrijkste voordeel is dat een kindertuigje een extra veiligheidsmaatregel biedt, vooral in risicovolle situaties. Het geeft ouders gemoedsrust, wetende dat hun kinderen niet weg kunnen rennen of verloren kunnen raken.
  • Leermogelijkheden: Terwijl kinderen met een tuigje rondlopen, hebben ze nog steeds de kans om te leren en te ontdekken, maar binnen een bepaalde grens. Dit kan gunstig zijn voor hun ontwikkeling, aangezien ze nog steeds nieuwe dingen kunnen ervaren, maar met een veilige omgeving.
  • Geschikt voor kinderen met speciale behoeften: Voor ouders van kinderen met speciale behoeften kan een tuigje een essentieel hulpmiddel zijn om hen te beschermen en toch deel te laten nemen aan activiteiten.

  Nadelen van het gebruik van een kindertuigje:

  • Stigma en beoordeling: Sommige mensen zien het gebruik van een kindertuigje als een teken van overbezorgdheid of een gebrek aan ouderlijke controle, wat kan leiden tot negatieve beoordelingen van anderen.
  • Belemmering van bewegingsvrijheid: Sommige critici beweren dat het gebruik van een tuigje de bewegingsvrijheid van kinderen kan beperken, wat van invloed kan zijn op hun motorische vaardigheden en onafhankelijkheid.
  • Alternatieve oplossingen: Er zijn alternatieve methoden om kinderen bij je te houden, zoals hand-in-hand lopen, kinderwagens, draagzakken of rugdragers, die als meer natuurlijk en minder controversieel worden beschouwd.

  Wat kun je als alternatief proberen?

  Als je het gebruik van een kindertuigje liever vermijdt, zijn er verschillende alternatieve methoden om je kind dicht bij je te houden:

  • Hand-in-hand lopen: Leer je kind van jongs af aan om hand-in-hand te lopen in openbare ruimtes. Dit bevordert een gevoel van verbondenheid en veiligheid.
  • Kinderwagen of buggy: Voor jongere kinderen is een kinderwagen of buggy een handige manier om ze bij je te houden terwijl je onderweg bent.
  • Draagzakken of rugdragers: Draagzakken of rugdragers zijn perfect voor ouders die hun kinderen dichtbij willen houden, maar hun handen vrij willen hebben. Dit kan vooral handig zijn bij het reizen of winkelen.
  • Leer veiligheidsgewoonten aan: Leer je kinderen over veiligheid en het belang van bij je blijven in drukke omgevingen. Bespreek met hen waarom het belangrijk is om altijd in de buurt te blijven en niet met vreemden te praten.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven sterk in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

  • group-image

   Opvoeden

   19 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard