1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  category-image

  Je kind is een kleuter! Alles over de kleuterperiode

  Terug

  Je kind is een kleuter! Alles over de kleuterperiode

  Geschreven door: Maartje Scheffer
  ZP® - MagazineGeschreven door: Maartje Scheffer
  Als ouder zie je je kind groeien en ontwikkelen, en voor je het weet is je peuter alweer een kleuter geworden. Deze nieuwe fase in het leven van je kind brengt vele veranderingen met zich mee. Van het betreden van de basisschool tot de fysieke en mentale ontwikkelingen die plaatsvinden, de kleuterperiode (4-6 jaar) is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je kind.

  Kleuter: een nieuwe fase in het leven van je kind

  De overgang van peuter naar kleuter markeert een belangrijk keerpunt in het leven van je kind. Het is een tijd van groei, ontdekking en nieuwe ervaringen. De kleuterperiode wordt vaak gekenmerkt door grote veranderingen, zowel fysiek als emotioneel.

  Voor het eerst naar de basisschool

  Een van de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van een kleuter is de start van de basisschool. Voor het eerst naar school gaan is een spannende mijlpaal voor zowel het kind als de ouders. Het betekent nieuwe vriendjes maken, leren in een gestructureerde omgeving en ontdekken van nieuwe kennis en vaardigheden.

  Wil je dit proces vlot laten verlopen? Het is een goed idee om vooraf kennis te maken met de school. Laat hem de klas en de speelplaats zien om hem vertrouwd te maken met de nieuwe omgeving. Moedig je kind aan om zelf zijn tas in te pakken, zijn jas op te hangen en zijn schoenen aan te trekken. Dit helpt hem om zelfstandig te worden en zich meer op zijn gemak te voelen op school. Wat jij kunt doen, is veel interesse tonen in het schoolleven van je kind. Praat met hem over zijn schooldag en stel vragen over wat hij heeft geleerd en meegemaakt. Dit toont je betrokkenheid en helpt je kind om zijn ervaringen te delen. Dit kun je doen als je kind groep 1 niet zo leuk vindt.

  Welke fysieke en mentale ontwikkelingen je kunt verwachten in de kleuterperiode (4-6 jaar)

  De kleuterperiode is een tijd waarin je kind zowel fysiek als mentaal grote stappen maakt. Hier zijn enkele van de ontwikkelingen die je kunt verwachten:

  • Grote sprongen in spraak en taal: Tijdens deze periode zal je kind zijn taalvaardigheden aanzienlijk ontwikkelen. Hij zal beter in staat zijn om complexere zinnen te vormen, verhalen te vertellen en vragen te stellen. Moedig zijn communicatie aan door met hem te praten en voorlezen te stimuleren. Je kind zal op school natuurlijk het alfabet leren. Zo kun je je kind ondersteunen in het leren van het alfabet.
  • Toename in fijne motoriek: Je kleuter zal steeds beter worden in het gebruik van zijn handen en vingers. Hij zal in staat zijn om beter te tekenen, knippen en bouwen met blokken. Bied hem voldoende gelegenheid om deze vaardigheden te oefenen en te verfijnen.
  • Toename in sociale interactie: Kleuters beginnen steeds meer interesse te tonen in het spelen met andere kinderen. Ze zullen vriendschappen sluiten en samenwerken in hun spel. Stimuleer sociale interactie door speelafspraken te organiseren en je kind in contact te brengen met andere kleuters.
  • Groei van zelfstandigheid: In de kleuterperiode zal je kind meer zelfstandig worden. Hij zal leren om zichzelf aan te kleden, zijn tanden te poetsen en kleine taken uit te voeren. Moedig zijn zelfstandigheid aan door hem verantwoordelijkheden te geven die passen bij zijn leeftijd en vaardigheden.
  • Schermtijd: Je kind zal misschien vaker eens om schermtijd vragen, omdat hij misschien steeds meer leeftijdsgenootjes met een eigen tablet ziet. Zoveel schermtijd is genoeg.. Bij twijfel, houd de 20-20-2 regel aan.

  Deel jouw ervaringen en vind steun in onze communities

  We geloven in de kracht van gemeenschap en het delen van ervaringen. Hier moedigen we je aan om je eigen ervaringen en tips te delen en deel te nemen aan onze actieve community van zwangere vrouwen en ouders. Samen kunnen jullie elkaar ondersteunen en vragen beantwoorden met betrekking tot de opvoeding.

  • group-image

   Opvoeden

   19 leden

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard