1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Peuter 42 maanden oud

  Gepubliceerd op: 9-27-2023Bewerkt op: 12-15-2023
  ZP® - Groeikalender Gepubliceerd op: 9-27-2023Bewerkt op: 12-15-2023
  Geschreven door: ZP® - Groeikalender
  Gefeliciteerd, je kleine peuter is inmiddels 42 maanden oud – oftewel, een springlevende 3,5 jaar! Deze fase zit boordevol verrassingen en ontdekkingen, en het is een geweldige tijd om samen met je peuter nieuwe avonturen te beleven. Laten we eens kijken naar hoe je peuters zich fysiek, mentaal en emotioneel ontwikkelt op deze leeftijd, en natuurlijk delen we enkele leuke activiteiten die jullie samen kunnen ondernemen.

  Peuter 42 maanden

  Fysieke ontwikkeling peuter 42 maanden

  Op deze leeftijd maakt je 3,5-jarige peuter grote sprongen in zijn fysieke vaardigheden. Hij of zij kan waarschijnlijk rennen als een kleine atleet, springen als een vrolijke kangoeroe en zelfs al behoorlijk behendig dingen vastpakken en vasthouden. Hoewel die grote sprongen misschien niet zo enorm zijn als eerder in de ontwikkeling, blijven ze wel constant evolueren.

  Kleintjes op deze leeftijd kunnen nog steeds vatbaar zijn voor ziekten zoals de griep. Om je peuter gezond te houden, is het belangrijk om goede hygiënische gewoonten te bevorderen, zoals regelmatig handen wassen en oppervlakken schoonhouden. Als je peuter toch ziek wordt, zorg dan voor voldoende rust, hydratatie en raadpleeg indien nodig een arts.

  Mentale en emotionele ontwikkeling peuter 42 maanden

  De mentale en emotionele ontwikkeling van je 3,5-jarige peuter is als een kleurrijk boek vol verrassende wendingen. De woordenschat van je peuter breidt zich snel uit, wat leidt tot grappige gesprekken en vermakelijke uitspraken die je soms met een lach achterlaten. De spraakontwikkeling gaat hand in hand met het ontdekken van de wereld, en je peuter begint steeds beter te begrijpen hoe taal werkt en hoe hij zichzelf kan uiten.

  Emotioneel gezien ontwikkelt je peuter zich op zijn eigen unieke manier. Op deze leeftijd kunnen stemmingen als een wervelwind komen en gaan – van enthousiasme tot frustratie – en soms zelfs zonder duidelijke aanleiding. Het is een mooie tijd om te helpen bij het herkennen en benoemen van emoties, zodat je peuter leert hoe hij ermee om kan gaan.

  Jij en je 3,5-jarige peuter

  Als ouder ben je een onmisbare gids in de ontdekkingsreis van je peuter. Samen kunnen jullie talloze avonturen beleven en nieuwe dingen leren. Hier zijn enkele tips om de band met je 3,5-jarige peuter te versterken en tegelijkertijd plezier te hebben:

  • Woordenschat en taalspelletjes: Profiteer van de snel groeiende woordenschat van je peuter door samen verhalen te lezen, liedjes te zingen en taalspelletjes te spelen. Dit is niet alleen leuk, maar ook een geweldige manier om de spraakontwikkeling te stimuleren.
  • Verkennen in de natuur: Trek eropuit in de natuur en ontdek de schoonheid van de wereld samen met je peuter. Ga op zoek naar interessante insecten, kleurrijke bloemen en luister naar de geluiden van de natuur.
  • Creatieve knutselwerken: Laat je creativiteit de vrije loop en maak samen met je peuter leuke knutselwerken. Denk aan vingerverf, kleurpotloden en knutselsets die geschikt zijn voor de leeftijd.
  • Samen koken: Betrek je kleine chef-kok bij eenvoudige kookactiviteiten. Laat hem of haar helpen met het mengen, roeren en proeven van ingrediënten.
  • Dansen en bewegen: Zet wat vrolijke muziek op en dans samen als niemand kijkt! Dit is niet alleen goed voor de lichamelijke ontwikkeling, maar ook een geweldige manier om plezier te hebben.
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard