1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Dreumes 14 maanden oud

  Gepubliceerd op: 8-30-2023Bewerkt op: 9-28-2023
  ZP® - Groeikalender Gepubliceerd op: 8-30-2023Bewerkt op: 9-28-2023
  Geschreven door: ZP® - Groeikalender
  Op 14 maanden oud heeft je dreumes al een opmerkelijke reis van groei en ontwikkeling doorgemaakt. Fysiek gezien maken ze nu grote sprongen die je als ouder zeker zult opmerken. Op deze leeftijd beginnen ze vaak te bewegen als kleine ontdekkingsreizigers, wat hun motorische vaardigheden aanzienlijk verbetert.

  Dreumes 14 maanden

  Met 14 maanden is het weer tijd voor een bezoek aan het consultatiebureau voor een algemene gezondheidscheck. Zo kijken ze onder andere of je kind een aantal woorden al kan begrijpen en uitspreken, en wordt er gekeken naar de fijne motoriek. Bijvoorbeeld door een test te doen of je kind al blokjes in een doos kan plaatsen en ze er weer uit kan halen. Het kan zijn dat je kind steeds meer zijn voorkeuren laat merken qua eten. Sommige dingen die hij eerder wel lustte, kan hij nu gaan weigeren. Dat heeft alles te maken met het feit dat je kind een eigen willetje ontdekt en snap dat hij zelf keuzes kan maken. Zolang je kleine goed groeit en lekker in zijn vel zit, is het geen probleem als hij iets kieskeuriger is met eten.

  Fysieke ontwikkeling dreumes 14 maanden

  Je dreumes kan nu waarschijnlijk zelfstandig lopen, en begint nu meer controle te krijgen over hun fijne motoriek. Ze kunnen objecten oppakken met hun duim en wijsvinger, een vaardigheid die bekend staat als de pincetgreep. Moedig ze aan om met speelgoed te spelen dat hun hand-oogcoördinatie stimuleert, zoals blokken stapelen of speelgoed met knoppen en schakelaars.

  Op deze leeftijd worden dreumesen vaak nieuwsgierig naar vast voedsel. Ze kunnen genieten van een gevarieerd dieet, inclusief stukjes zacht fruit, groenten en goed gekookte pasta. Blijf waakzaam bij het introduceren van nieuw voedsel om eventuele allergische reacties te identificeren.

  Mentale en emotionele ontwikkeling dreumes van 14 maanden

  Naast fysieke mijlpalen ervaren dreumesen op 14 maanden oud ook aanzienlijke vooruitgang in hun mentale en emotionele ontwikkeling. Het begrijpen van hun emotionele wereld en hoe ze in wisselwerking staan met anderen is een belangrijk onderdeel van deze fase.

  Je dreumes begint meer woorden te begrijpen en kan enkele eenvoudige woorden zeggen. Hoewel hun spraak nog niet helemaal vloeiend is, kunnen ze hun behoeften en verlangens steeds beter communiceren. Moedig hun taalontwikkeling aan door met ze te praten, verhalen voor te lezen en vragen te stellen over de wereld om hen heen. Op deze leeftijd kunnen dreumesen ook een groeiend gevoel van zelfbewustzijn vertonen. Ze kunnen zichzelf herkennen in de spiegel en kunnen zelfs hun naam zeggen als ze naar zichzelf wijzen. Dit is een cruciale stap in hun emotionele ontwikkeling en zelfidentiteit.

  Dreumesen beginnen ook meer interesse te tonen in interactie met anderen. Ze kunnen imitatiegedrag vertonen, zoals het nadoen van geluiden of bewegingen die ze zien. Dit is een natuurlijke manier waarop ze leren over sociale dynamiek en communicatie.

  Jij en je dreumes van 14 maanden

  Aangezien je dreumes nu actief begint te verkennen, is het belangrijk om je huis veilig te maken. Denk aan stopcontactbeschermers, veilige speelruimtes en kindvriendelijke meubels. Geef je dreumes de ruimte om te experimenteren en te ontdekken.

  Speelgoed dat hun creativiteit en nieuwsgierigheid prikkelt, zoals stapelspeelgoed, vormsorteerders en boeken met kleurrijke afbeeldingen, zal in deze fase erg goed in de smaak vallen. Praat ook veel met je dreumes, stel vragen en luister aandachtig naar hun brabbels en reacties. Dit helpt hun taalontwikkeling te stimuleren en bouwt een sterke ouder-kind communicatie op.

  Dreumesen gedijen nog steeds goed bij routines. Een vast schema voor eten, slapen en spelen kan hen een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid geven. Neem natuurlijk ook regelmatig de tijd om samen te spelen, voor te lezen en te knuffelen. Deze momenten versterken de band tussen jou en je dreumes en dragen bij aan hun emotionele welzijn.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard