Regeling dubbele achternaam
Als je kind op of na 29 januari 2019 is geboren, en geen dubbele achternaam heeft, dan kan dat alsnog als je dat een leuk idee lijkt. Dat mag dus met terugwerkende kracht, maar wel voor een bepaalde tijd. Op 29 juni 2022 werd bekend dat dat gedurende een jaar mogelijk is, zodra het wetsvoorstel wordt aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer.
Veel interesse
Na een wetsvoorstel dat het mogelijk zou maken nieuwgeborenen een dubbele achternaam te geven, waren veel ouders teleurgesteld dat het alleen voor nieuwe baby’s mogelijk zou zijn. Daarom is het wetsvoorstel aangepast, om het met terugwerkende kracht mogelijk te maken baby’s een dubbele achternaam te geven.
Zo kan je kind straks dus de achternaam één achternaam krijgen, of de achternaam van beide ouders. De volgorde daarvan mag je zelf bepalen. Bij een volgende kind moet diezelfde volgorde moeten worden aangehouden.
Niet verplicht
Het is niet verplicht voor een dubbele achternaam te kiezen. Komt je kind uit een huwelijk of geregistreerd ouderschap, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de vader of duomoeder. Wordt een kind geboren buiten een huwelijk of partnerschap, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de geboortemoeder.