1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Wanneer en hoe leert een baby kruipen?

    Gepubliceerd op: 2-29-2020Bewerkt op: 2-21-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-29-2020Bewerkt op: 2-21-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    In zijn eerste levensjaar is je baby continu bezig met zijn ontwikkeling. Omrollen, zitten, tijgeren en nu dan ook.. kruipen! Voor je het weet gaat je baby zelfstandig op ontdekkingsreis door het huis.

    Van tijgeren naar kruipen

    Je baby krijgt steeds beter door hoe hij zich kan voortbewegen. Eerst kreeg hij het omrollen onder de knie, waarmee hij al wat meer controle kreeg over zijn positie. Daarna kwam het tijgeren, waardoor je baby vooruit of achteruit kon bewegen. Om een grotere afstand af te kunnen leggen komt nu het kruipen om de hoek kijken. Hij gebruikt vanaf dat moment zijn handen en knieën om zich voort te bewegen. Dit betekent ook dat je baby makkelijker bij alle meubels en spullen komt. Het is daarom goed om nog een extra check te doen of het huis volledig baby proof is.

    Wanneer leert mijn baby kruipen?

    De meeste baby’s beginnen ergens tussen de zes en acht maanden met kruipen. Is je baby dan nog niet zover? Geen zorgen. Elke baby is weer anders en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Er zijn zelfs baby’s die de kruipfase overslaan!

    Voordat je baby gaat kruipen heeft hij al een hele ontwikkeling doorgemaakt. Hij kan bijvoorbeeld hoofd en borst optillen, en ook de rug is sterker geworden. De spieren zijn als het ware getraind om te gaan kruipen. Rond dezelfde leeftijd als het beginnende kruipen gaat hij vaak ook voor het eerst proberen om te zitten.

    Vaak begint het kruipen met het afzetten van de voetjes en het vooruit trekken van de armpjes. Dit noemen we tijgeren. Meestal duurt het dan niet lang meer voordat je baby doorkrijgt dat hij ook zijn knietjes kan gebruiken om vooruit te komen.

    Soms komt het in de beginfase voor dat je baby door het afzetten achteruit tijgert. Je kunt je baby eenvoudig helpen door je handen tegen zijn voetjes te houden. Zo kan hij zich hiertegen afzetten om de juiste richting uit te kruipen.

    Kruipen bij baby stimuleren

    Je kunt zelf een aantal dingen doen om het kruipen bij je baby te stimuleren:

    • Leg je baby regelmatig op zijn buik op de grond of in de box. Vanuit deze houding traint je baby zijn arm-, rug- en nekspiegen. Dit is belangrijk om straks te kunnen omrollen, kruipen, zitten, staan en lopen. Zorg ervoor dat hij alle ruimte heeft om te bewegen.
    • Leg je baby op een wat ruwere ondergrond, bijvoorbeeld een vloerkleed. Dit zorgt ervoor dat je baby betere grip heeft en het beschermt zijn armen en knieën.
    • Leg een favoriet speeltje net iets buiten handbereik van je baby. Dit motiveert je baby om vooruit te bewegen.
    • Leg je handen achter de voetjes van je baby, zodat hij zich kan afzetten tegen jouw handen.

    Laat je baby regelmatig oefenen en doe actief mee. Geef je baby complimenten en moedig hem aan. Oefen vooral in het begin regelmatig samen. Dat vindt je baby in de eerst plaatst natuurlijk heel gezellig, maar hij kan dan ook zien hoe jij het doet en daar weer van leren. Merk je dat hij het niet meer leuk vindt of moe wordt? Geef je baby dan voldoende rust en probeer het de volgende dag weer.

    Mijn baby kruipt (nog) niet, en nu?

    Iedere baby is uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen manier, in zijn eigen tempo. Kruipt je baby nog niet? Geen paniek, niet alle baby’s gaan kruipen. Sommige baby’s kunnen eerst zitten en gaan daarna kruipen. Maar er zijn ook baby’s die van zittend naar staan gaan en slaan het kruipen over. Als je baby na 10 maand nog steeds geen pogingen doet om te bewegen en te kruipen, is het aan te raden om dit even te besprek bij het consultatiebureau.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard