1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Brancheorganisatie: ‘’Laat kinderen gewoon spelen op de kinderopvang’’

  Gepubliceerd op: 4-19-2022Bewerkt op: 4-20-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-19-2022Bewerkt op: 4-20-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Sommige kinderen hebben door de coronacrisis een leerachterstand opgelopen, wat de politiek zou willen oplossen door middel van een curriculum met leerdoelen op de kinderopvang. De Brancheorganisatie Kinderopvang is het daar niet zo mee eens.

  Spelenderwijs leren

  Directeur Emmeline Bijlsma van de Brancheorganisatie Kinderopvang is fel tegen zo’n curriculum dat de Tweede Kamer voorstelt voor de kinderopvang. Kinderen tot zes jaar leren namelijk vooral door te spelen. Het kinderbrein is dan nog niet toe aan schools leren, ofwel door informatie aan te bieden en te herhalen, meldt zij aan NOS Radio 1 Journaal. Volgens haar zouden kinderen tot zes jaar vrij moeten kunnen spelen, wat hen het meest creatief en weerbaar zou maken.

  Volgens Bijlsma leggen kinderen het fundament om later op school te kunnen te presteren, door op jonge leeftijd zoveel mogelijk te spelen. ‘’Bijvoorbeeld als ze met de zandbak spelen: dan leren ze structuren kennen, en met tegenslagen omgaan als iets instort’’. Kinderen zouden ook het beste leren door plezier te hebben, niet door schoolse toetsingen op die leeftijd.

  Sociale vaardigheden

  Niet alleen dat, maar door spelenderwijs te leren ontwikkelen kinderen ook hun sociale vaardigheden. Samen met andere kinderen spelen en leren luisteren naar anderen: dat zijn vaardigheden die kinderen nodig hebben op school, meldt de directeur van de Brancheorganisatie.

  Op donderdag vindt het commissiedebat in de Tweede Kamer plaats. Sommige partijen hebben al uitgedrukt dat zij dan zullen pleiten vóór het instellen van de leerdoelen om zo leerachterstanden in te halen. Dat ziet er dan uit als een curriculum op het basisonderwijs of voortgezet onderwijs.

  Wat vind jij van leerdoelen voor de kinderopvang?

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard